Cancom, IBM en het mainframe

Aan het einde van 2015 nam Cancom Xerabit over, een mainframespecialist. Ex-Xerabit baas Bernhard Hopp over toekomstperspectieven, klantbehoeften en samenwerking met IBM.

ITB: Hoe belangrijk is de mainframe business voor Cancom?

Hopp: Door de overname van Xerabit heeft Cancom zijn expertise op het gebied van diepe datacenters en mainframes verder uitgebreid. Onze jarenlange ervaring en knowhow, inclusief onze onafhankelijke advisering, gecombineerd met up-to-date expertise, zijn niet zo gebruikelijk op de markt.

Welke klanten hebben het mainframe nog nodig?

Het zijn al die klanten die net zo min zonder maximale beveiliging en beschikbaarheid kunnen als zonder een snelle herstart na een K-case. Hieraan moet uit economisch oogpunt worden voldaan om de onderneming uiteindelijk niet in gevaar te brengen. U zult op de markt geen vergelijkbaar systeem vinden dat in de buurt komt van de RAS-criteria (Betrouwbaarheid, Beschikbaarheid en Servicebaarheid). Hier is en blijft de mainframe uniek. Tot onze klanten behoren verzekeringsmaatschappijen, banken, de industrie en openbare dienstverleners.

Hoe verloopt de samenwerking met IBM doorgaans?

We moeten onze expertise bewijzen in regelmatige certificeringen. De projecten zelf moeten via een speciaal instrument aan IBM worden voorgelegd. Natuurlijk moeten de prestaties van tevoren worden gemeten, maar ook de toekomstige eisen moeten worden geanalyseerd om een geschikte en flexibele doelconfiguratie te creëren. Uiteindelijk wordt een vast aanbiedingsproces voor ons goedgekeurd als SBO (Special Bit Offering) via een overeenkomstig prijsmodel van IBM. IBM schrijft de respectieve verkoopprijs voor.

Past het mainframe überhaupt in hybride IT-infrastructuren – en zo ja, hoe?

Absoluut! Het IBM Z Platform is bij uitstek geschikt voor cloud en hybride cloud. Ook omdat de hoogste beveiliging, zoals honderd procent encryptie, betrouwbaarheid en vertrouwen snel zullen blijven toenemen. Onversleutelde gegevens zijn een ideale voorwaarde voor hackers om te misbruiken of onleesbaar te maken. Vaak blijkt bij een vergelijking van alle IT-kosten (TCO) dat de centrale multihost allesbehalve een afgeschreven model is.

Wat zijn dan de typische toepassingen en werkbelastingen die op het mainframe worden uitgevoerd?

Het gaat voornamelijk om transactiegeoriënteerde gegevens. In principe horen alle persoonsgegevens ook op de mainframe thuis. Natuurlijk kunnen verschillende platforms, zoals z-Linux, maar ook web- of mobiele toepassingen op het mainframe worden gebruikt.

Hoe lang zal het mainframe er trouwens nog zijn?

Ik voorspel een lang leven voor het mainframe. Laten we eens denken aan de volgende macht generaties. Over twee jaar kan een z-Next worden aangekondigd, die niet alleen de bestaande kracht en mogelijkheden verder zal versnellen, maar ook meer samenwerkingsmogelijkheden zal bieden voor oude en nieuwe toepassingen. Laten we de veiligheidskwestie niet vergeten, die explosief zal blijven toenemen. De encryptiemogelijkheden en de veerkracht van het mainframe maken het in ieder geval onmisbaar.