Chiligreen blijft vechten om te overleven

De huisbanken Bawag en BA-CA van Chiligreen hebben de kredietlijnen bevroren na het faillissement van de moedermaatschappij Lintec. De pc-fabrikant uit Linz probeert nu wanhopig een investeerder te vinden.

De onderhandelingen met de curator van Lintec enerzijds en potentiƫle investeerders anderzijds zijn nog in volle gang, vertelde Chiligreen aan IT-BUSINESS. De PC-fabrikant uit Linz had echter niet veel tijd meer, aangezien de termijnen van de banken van het bedrijf eind april reeds waren verstreken en een oplossing voor de toekomst nog niet in zicht was. Het doel van Chiligreen-directeur en merkeigenaar Gerald Wirtl is het bedrijf te scheiden van de failliete boedel van de insolvente moedermaatschappij Lintec. Tegelijkertijd wordt alles in het werk gesteld om de productie en logistiek weer in eigen beheer op te bouwen, die in het kader van de fusie met Lintec begin 2007 naar Taucha waren verplaatst.

Het bedrijf heeft de assemblage van grote series bij de oorspronkelijke Tsjechische partner al hervat, en ook de productie van afzonderlijke apparaten is weer op gang gekomen. “We hebben net een aantal nieuwe, bekende Europese klanten binnengehaald, de ordersituatie is buitengewoon goed,” liet Chiligreen-baas Gerald Wirtl vorige week weten.

Gericom houdt zich erbuiten

Over de geruchten die in de sector de ronde deden dat Gericom interesse zou hebben getoond in een samenwerking met Chiligreen, zei Gericom CFO Mario Heurix tegen IT-BUSINESS: “Het door u genoemde gerucht over een mogelijke samenwerking met Chiligreen kan niet worden bevestigd door Gericom AG.”

Ongelukkige fusies

De fusie met Lintec is niet de eerste waarbij Chiligreen pech had, zoals een blik op de geschiedenis van het bedrijf bewijst: In 1998 had Gerald Wirtl het bedrijf opgericht onder de naam Lap-Store in Linz. Het bedrijf leverde notebooks en diverse hardwarecomponenten aan lokale dealers en consumenten. Zij werkten nauw samen met IPC Archtec GmbH in Duitsland, dat in 1992 was gestart en waarvan de Oostenrijkse dochteronderneming “Archtec Computer” het bedrijf in 1999 overnam.

Lap-Store werd in de loop van de fusie Archtec Computer GmbH Austria en breidde zijn portfolio uit met desktopsystemen. In augustus 2003 scheidde Gerald Wirtl het bedrijf opnieuw af van de IPC-Archtec-groep via een management-buy-out en herdoopte het bedrijf tot Chiligreen. Het moederbedrijf IPC-Archtec stond sinds 2001 in het vizier van belastinginspecteurs op verdenking van BTW-fraude. De onderneming kwam ook financieel aan het wankelen en staakte haar activiteiten volledig in de daaropvolgende jaren.

Chiligreen bleef vervolgens zelfstandig opereren totdat het begin 2007 fuseerde met Lintec. Het doel van deze fusie had eigenlijk moeten zijn om Chiligreen in staat te stellen verder te groeien. Maar ook het noodlijdende Lintec beschikte niet over het nodige kapitaal, hetgeen begin april leidde tot insolventie, waarvan Chiligreen zich nu tracht te redden.