Hans Szymanski vervangt Gerald Kromer als CEO van Nfon

Een nieuwe verandering in de leiding bij Nfon: Hans Szymanski staat sinds 1 juli als CEO aan het roer van de cloud telefonie specialist uit München. De lange tijd Francotyp-Postalia baas volgt Gerald Kromer op, die de positie slechts vijf maanden bekleedde.

Voor het eerst haalt Nfon een leidinggevende van buiten de telecommunicatie-industrie aan het hoofd van het bedrijf: Hans Szymanski nam op 1 juli de positie van Chief Executive Officer (CEO) over bij de in München gevestigde leverancier van cloud-telefoniesystemen. De ervaren manager is afkomstig van de in Berlijn gevestigde Francotyp-Postalia Groep, waarvoor hij sinds eind 2008 verantwoordelijk was als CEO en CFO. Het beursgenoteerde bedrijf is een van ’s werelds grootste specialisten op het gebied van postcommunicatie.

Szymanski vervangt Gerald Kromer, die pas in februari van dit jaar de functie van CEO op zich nam. Volgens Nfon krijgt de manager een nieuwe functie in de telecommunicatiesector, maar blijft hij als consultant aan de cloudprovider verbonden.

Szymanski’s internationale ervaring en zijn deskundigheid op het gebied van het beheer van beursgenoteerde ondernemingen gaven volgens Nfon de doorslag bij zijn benoeming. Tot zijn belangrijkste taken bij de telefonie-specialist behoort het initiëren van de volgende fase van de ontwikkeling van het bedrijf en het creëren van de daarvoor noodzakelijke structuren. Voordat hij bij Francotyp-Postalia in dienst trad, bekleedde hij verschillende managementfuncties, onder andere bij de Siemens-dochter Dematic en bij Jenoptik, waar hij President van de divisie Lasers, Optics and Systems (LOS) was. De afgestudeerde econoom begon zijn carrière in de staalindustrie bij een dochteronderneming van Klöckner.

Volgende ontwikkelingsfase

Voor de volgende ontwikkelingsfase van het snelgroeiende bedrijf was het belangrijk om “zo’n bekwame en internationaal ervaren manager” aan te trekken, aldus Rainer Koppitz, voorzitter van de raad van toezicht van Nfon, over de verandering in de leiding. Het in München gevestigde bedrijf zag zijn omzet vorig jaar met 40 procent stijgen tot ongeveer 21 miljoen euro en plant voor het lopende jaar een even sterke groei,

Szymanski ziet het als een spannende taak om “een pionier op het gebied van digitalisering als Nfon” verder te mogen ontwikkelen. Samen met zijn team zal hij zich concentreren op het stimuleren van de groei in Duitsland en de expansie in Europa. Daarbij is het kanaal voor hem onmisbaar, benadrukt de manager tegenover IT-BUSINESS. “Indirecte verkoop is een pijler van ons bedrijf waar we niet aan twijfelen. In Duitsland brengt Nfon zijn virtuele telefoonsystemen op de markt via distributie en zo’n 650 wederverkopers, alsmede via enkele strategische partners, waaronder Deutsche Telekom en Telefónica.

De professionele sprong van zijn vorige baan naar de wereld van de cloud-telefonie is voor Szymanski overigens niet zo groot als het op het eerste gezicht misschien lijkt. De digitalisering heeft ook allang haar weg gevonden naar de communicatie per brief. De frankeermachines van Francotyp-Postalia zijn verbonden met een cloud-infrastructuur die het Berlijnse bedrijf heeft opgebouwd. Niemand hoeft de nieuwe baas in München uit te leggen wat redundante werking van datacentra en hoge beschikbaarheid betekenen.