Tijdens de lockdown en de combinatie van face-to-face- en afstandsonderwijs werd één ding snel duidelijk: Duitse scholen hebben nog een inhaalslag te maken als het om digitalisering gaat. Dit wordt ook bevestigd door een studie die Civey in opdracht van Microsoft heeft uitgevoerd.
Om zich tegen de verspreiding van het coronavirus te beschermen, werden scholen in Duitsland in het voorjaar van dit jaar gesloten. De leerlingen kregen thuis les, deels met behulp van samenwerkingsinstrumenten. Volgens een enquête onder 500 leraren door Civey in opdracht van Microsoft gaat 79 procent van de ondervraagden ervan uit dat de toenemende digitalisering van de afgelopen maanden ook op de lange termijn gevolgen zal hebben voor de opzet van de schoollessen.
“Als gevolg van de Corona-pandemie werden onderwijsinstellingen geconfronteerd met de enorme uitdaging om zichzelf in zeer korte tijd te digitaliseren,” aldus Michael Wittel, Education & Research Lead bij Microsoft Duitsland, over het centrale resultaat van het onderzoek. “Ik was vooral onder de indruk van de zelfmotivatie en het dynamisme waarmee veel scholen de weg naar digitalisering hebben gezocht en leerkrachten hun lessen soms binnen enkele dagen of enkele weken van 0 tot 100 hebben gedigitaliseerd. Ook al zal virtueel onderwijs in de toekomst een uitzondering blijven, de waardevolle ervaringen van deze tijd zullen het mogelijk maken digitale vormen van onderwijzen en leren in het dagelijkse schoolleven te blijven integreren”
Scholen hebben gebrek aan IT-apparatuur
De Corona-pandemie van de noodzakelijke “digitalisering van de ene dag op de andere” bracht de grieven opnieuw aan het licht. Eerst en vooral klaagt 64 procent van de ondervraagde leraren over ongelijke toegang tot onderwijs. Daarnaast noemt 55 procent de gebrekkige digitale competentie van leraren en nog eens 46 procent meldt slechte toegang tot digitale leerinhoud.
Daarnaast is 67 procent van de respondenten van mening dat het onderwijssysteem in Duitsland zijn studenten niet adequaat voorbereidt op de digitale toekomst. Volgens 71 procent van de ondervraagden is het gebrek aan de nodige technische uitrusting hiervoor verantwoordelijk. Respectievelijk 61 procent is van mening dat dit te wijten is aan de geringe technische know-how van de leraren. Nog eens 45 procent wijt dit aan het gebrek aan financiële middelen voor technologie. Als het gaat om investeringsmogelijkheden lopen de meningen echter uiteen: de helft zou geld uitgeven aan het aannemen van nieuwe leraren, terwijl de andere helft zou investeren in de uitrusting met computers en tablets.
Over het onderzoek
Het opinieonderzoeksbureau Civey heeft tussen 05.06.2020 en 24.06.2020 in opdracht van Microsoft 500 leraren in Duitsland ondervraagd.