MSP’s gaan de crisis te lijf

Managed Service Providers (MSP’s) hebben ook last van de Corona-crisis, zo blijkt uit het onderzoek “Corona: Impact and Measures” van Solarwinds MSP. Met gerichte maatregelen proberen MSP’s hun klanten te ontzorgen en groeikansen voor zichzelf veilig te stellen.

Aan het begin van dit jaar keken Managed Service Providers (MSP’s) nog positief naar de toekomst. Hun grootste probleem, volgens het “Managed Services Trends Report” van Solarwinds, was om hun aanbod te onderscheiden van de concurrentie en om winstgevender te opereren. De vanzelfsprekendheid waarmee beheerde diensten worden gebruikt, is dus ook gestaag toegenomen, zo blijkt uit de onderzoeksresultaten.

Corona vergroot belang van MSP’s

Met de corona-crisis sloeg de stemming om: terwijl sommige MSP’s met hun bedrijfsmodel in de knel zaten, konden anderen zich nauwelijks uit het werk redden. Vooral de vaak overhaaste verhuizing van werknemers van het kantoor naar het thuiskantoor creëerde zakelijk potentieel. De meerderheid van de MSP’s (59%) heeft uiteindelijk ook toegang gekregen tot Corona-steun van de overheid, zo blijkt uit de resultaten van de Corona: Impact and Action-enquête van Solarwinds MSP’s. 74 procent van hen heeft de steunbetalingen al ontvangen. Waarschijnlijk mede daardoor was 80 procent van de deelnemers aan de enquête in staat hun personeelsbestand op het niveau van voor de crisis te houden. “De tech-industrie en het MSP-distributiekanaal hebben veel veerkracht en potentieel. Corona heeft de waarde van MSP’s voor bedrijven nog eens extra onderstreept”, aldus Colin Knox, vice-president community bij Solarwinds MSP.

Hoe helpen MSP’s hun klanten door de crisis heen?

Om hun klanten door de crisis heen te helpen, heeft ongeveer tweederde van de MSP’s (66%) speciale maatregelen genomen. Afgezien van de aanpassing van de beveiligingsdiensten voor thuiswerkers, zijn en blijven MSP’s hun klanten te hulp schieten met de volgende maatregelen:

  • 65 procent is niet van plan de prijzen voor hun diensten op lange termijn te verhogen.
    • 24 procent heeft uitstel van betaling verleend.
    • 23 procent heeft tijdelijke kortingen aangeboden.
    • 19 procent heeft het niveau van de dienstverlening aangepast toen het budget van de klant in kwestie krapper werd.
    • 13 procent overweegt prijsverhogingen na de pandemie.

Zien marktkansen

MSP’s zien de grootste marktkansen op het gebied van beveiliging en clouddiensten in de komende 12 maanden: 51 procent wil de beveiliging uitbreiden, 47 procent wil meer clouddiensten verkopen, zo blijkt uit de enquêteresultaten. Een andere groeifactor is dat vooral grotere dienstverleners mogelijkheden zien voor uitbreiding door fusies of overnames (40%). Bijna de helft van de respondenten verwacht dat ruim 20 procent van hun klanten ook na de pandemie zal vasthouden aan het thuiskantoormodel. Over het algemeen hebben providers met een zakelijke focus op managed services meer vertrouwen en verwachten ze een sterkere toename van de inkomsten dan eigenaren van traditionele break/fix-activiteiten.

Over het onderzoek

Solarwinds MSP vroeg 500 MSP’s jaar in Europa, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland hoe hun activiteiten omgaan met de impact van Corona en hoe zij hun marktvooruitzichten zien voor de komende twaalf maanden. De enquête werd begin mei van dit jaar gehouden onder deelnemers aan het Multichannel Customer Success Programme van Solarwinds.

.