Canon’s nieuwe topcamera

Snelle autofocus in combinatie met adaptieve algoritmes, een nieuw beeldopslagformaat en professionele videofuncties maken Canon’s nieuwe topcamera interessant. De EOS-1D X Mark III wordt in februari gelanceerd.

In haar nieuwe high-end camera, de EOS-1D X Mark III, combineert Canon technologische innovaties met kenmerken die zijn overgenomen van spiegelloze en Cinema EOS-systemen.

De kern wordt gevormd door de nieuwe Digic-X processor, de 20,1-megapixel sensor, een nieuw spiegelsysteem en de sluiter. Dankzij de samenwerking van deze componenten zouden reeksen tot 16 beelden per seconde mogelijk moeten zijn bij opnamen met de zoeker. In de Live View-modus maakt de camera opnamen tot 20 beelden per seconde met ofwel de mechanische ofwel de elektronische sluiter – met volledige functionaliteit van het autofocussysteem. Deze laatste biedt een 28 keer hogere resolutie in het midden van de sensor dan bij het vorige model, evenals drie keer zoveel autofocusposities. Het nieuwe sensortype maakt ook een snellere uitlezing van beeldgegevens mogelijk en scoort met minder ruis, evenals een breed ISO-bereik van 50 tot 819.200. Voor autofocus werkt het nieuwe Mark-model met Deep Learning-technologieën. De algoritmen worden geacht verschillende situaties te herkennen en bijvoorbeeld gezichten te traceren, zelfs als deze door een bril of helmvizier aan het zicht worden onttrokken.

Daarnaast heeft Canon de EOS-1D X Mark III voorzien van een nieuw low-pass filter, dat moet helpen scherpere beelden met een hogere resolutie te verkrijgen en tegelijkertijd ongewenste moiré-effecten te voorkomen.

Nieuw opslagformaat voor beelden

Voor het eerst worden beelden ook opgeslagen in het nieuwe beeldformaat HEIF (High Efficiency Image Format). Vergeleken met het JPEG-formaat dat al zo’n 25 jaar wordt gebruikt, biedt het een hogere beeldkwaliteit bij praktisch dezelfde bestandsgrootte. De beelden worden opgeslagen met een kleurdiepte van 10 bit per kleurkanaal en een hoog dynamisch bereik (HDR PQ) en zijn naar verluidt nagenoeg vrij van compressieartefacten.

Daarnaast maakt de camera interne video-opnamen in RAW-formaat mogelijk. Deze functie was voorheen alleen beschikbaar in de Cinema EOS modellen. De RAW-video’s worden opgenomen als een 12-bits 5,5K (5.472 x 2.886 pixels) CRM-bestand.

De EOS-1D X Mark III is de eerste camera in de EOS-1-serie met ingebouwde Wi-Fi en Bluetooth. De Wi-Fi is beschikbaar voor FTP-overdracht, verbinding via de EOS Utility software en verbinding met een smartphone. Permanente koppeling via Bluetooth Low Energy houdt een draadloze verbinding in stand tussen de camera en smartphone of tablet zonder de batterij van de apparaten leeg te laten lopen. Met de ingebouwde GPS kunnen locatiegegevens worden ingesloten.

De EOS-1D X Mark III zal naar verwachting vanaf februari 2020 verkrijgbaar zijn. De body, inclusief een 64GB CFe-geheugenkaart, heeft een adviesprijs van € 7.299.