Fitbit: alle kenmerken van de fitnesstracker

Fitbit is een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in de verkoop van smartwatches en fitnesstrackers, apparaten die speciaal zijn ontworpen voor training en gezondheid, verkrijgbaar in versies voor volwassenen, kinderen en het hele gezin. De functies van Fitbit zijn onder meer hartslagbewaking, slaap bijhouden, calorieverbranding en mobiele betalingen, met NFC-technologie en de Fitbit Pay-app.

Wat is Fitbit

Fitbit is een bedrijf uit San Francisco, VS, opgericht in 2007 door Eric Friedman en James Park. Het bedrijf brengt fitnesstoestellen op de markt die het aantal verbrande calorieën, het aantal stappen gedurende de dag en het aantal slaapuren meten. In de loop der tijd zijn er gezondheidsfuncties aan toegevoegd, zoals het monitoren van de hartslag via HR-sensoren die de polsslag meten.

Het Amerikaanse bedrijf produceert nu verschillende mobiele apparaten, waaronder voornamelijk fitnesstrackers en smartwatches, met modellen voor volwassenen, kinderen en familiecollecties. Het biedt ook verschillende accessoires, waaronder de Aria 2 slimme weegschaal, Fitbit Flyer koptelefoon en een fitness training app, Fitbit Coach. De app is compatibel met Android en iOS, maar kost € 43,99 per jaar, inclusief toegang tot gekwalificeerde instructeurs, audiobestanden en gepersonaliseerde video-oefeningen.

Hoe Fitbit werkt

Fitbit is een geïntegreerd systeem ontwikkeld door het gelijknamige Amerikaanse bedrijf, dat de aanschaf van een mobiel apparaat en de integratie van de Fitbit-app vereist. Zodra u een smartwatch of een Fitbit-fitnesstracker hebt gekocht, moet u de applicatie downloaden en de configuratiewizard volgen. Eenmaal geactiveerd, kunt u genieten van een groot aantal geavanceerde functies, waaronder doelplanning. Met Fitbit kunt u uw slaapuren registreren om uw wekelijkse prestaties af te zetten tegen vastgestelde waarden, het aantal stappen controleren dat u elke dag zet, bijvoorbeeld om naar het werk te gaan of de hond uit te laten.

U kunt ook uw dagelijkse calorieën tellen, zodat u deze gegevens kunt invoeren in uw wekelijkse voedingsschema’s, workoutkalenders maken met de oefeningen en doelen voor elke dag, of de trackingdienst gebruiken voor uitstapjes en uitjes met vrienden.

Uw sporttrainingen kunnen worden gedeeld met uw contactpersonen via sms, e-mail of sociale netwerken, u kunt deelnemen aan multimediacompetities met andere Fitbit-leden, workoutmeldingen ontvangen, uw uitdrogingsniveau, hartslag en nog veel meer meten.

Alle Fitbit smartwatchmodellen op de markt

Fitbit-apparaten kunnen worden onderverdeeld in smartwatches en fitnesstrackers. Een van de meest succesvolle producten is de Ionic smartwatch, verkrijgbaar voor een prijs van €269,99, een apparaat waarmee je gepersonaliseerde oefeningen kunt bekijken, je afstand en aantal stappen kunt bijhouden met GPS, muziek kunt luisteren van je Deezer playlist en je hartslag kunt monitoren met PurePulse.

De smartwatch is waterbestendig, compatibel met zwem- en Bluetooth-headsets, heeft een touchscreen-display met hoge resolutie en NFC-technologie voor mobiele betalingen met Fitbit Pay.

Een ander apparaat van de nieuwste generatie is de Versa, een vrij goedkope smartwatch die de handschoen heeft afgegooid naar de Apple Watch. Er zijn drie verschillende modellen in de collectie, de basisversie van Versa, Special Edition en Lite Edition.

Ze hebben een batterijduur van 4 dagen, een scherm dat waterbestendig is tot een diepte van 50 meter, hartslagmonitoring, slaap- en workout-tracking, compatibiliteit met diverse apps, het afspelen van audiobestanden en realtime notificaties.

De Versa Special Edition biedt extra functies, waaronder muziek streamen en workouts direct op het display bekijken via de Fitbit Coach-app, met meer dan 15 verschillende workout-modi voor hardlopen, zwemmen en vele andere sporten. De smartwatches kunnen volledig op maat worden gemaakt, met lederen of hybride stoffen bandjes, of door te kiezen voor een roestvrijstalen kast. Alle modellen bieden toegang tot de Fitbit-community van meer dan 10 miljoen mensen die hun workouts, uitdagingen en tips kunnen delen.

De Versa smartwatch kost €199,99 in de kleuren zwart, perzik/aluminium en zilvergrijs, terwijl de topversie van de Versa Special Edition €229,99 kost, met twee esthetische varianten in lavendelstof en roze aluminium behuizing, of antracietstof band en grafietgrijze behuizing. De lichtere versie van de Fitbit smartwatch, de Versa Lite Edition, is verkrijgbaar voor £159,99, in wit/zilvergrijs, lila/grijs, magenta en lichtblauw.

Alle Fitbit Fitness Tracker-modellen op de markt

Naast smartwatches maakt Fitbit ook Fitness Trackers, apparaten die lijken op smartwatches maar iets minder complex zijn, met wat minder functies dan de geavanceerdere modellen zoals de Versa en Sonic.

Een van de paradepaardjes is de Fitbit Charge 3, de meest geavanceerde fitnesstracker die het Amerikaanse bedrijf ooit heeft gemaakt. Het toestel is op de markt verkrijgbaar met een prijskaartje van 149,99 euro en is verkrijgbaar in grafietgrijs en zwart, roségoud en blauw, grijs met een ijswitte band, of met een roségouden aluminium behuizing en een lavendelwitte stoffen band. Deze sporttracker biedt een aantal functies, waaronder het volgen van uw hartslag op uw pols, het analyseren van de calorieën die u gedurende de dag verbrandt, het bijhouden van uw slaapuren, het meten van uw afstand en het tellen van uw stappen.

Er is ook een paneel van waaruit compatibele apps kunnen worden beheerd, zoals Fitbit Pay voor mobiele betalingen, Fitbit Coach voor gepersonaliseerde workouts en meer dan 15 trainingsprogramma’s voor zwemmen, yoga, fietsen en hardlopen in realtime.

Voor de gezondheid is er de Fitbit Alta HR, met hartslagmeter, OLED-display en meldingen van sociale profielen, zoals WhatsApp en Facebook, geprijsd op ongeveer €144,99. Het bedrijf heeft ook een fitnesstracker voor kinderen ontwikkeld, de Fitbit Ace 2, geschikt voor de leeftijd van 6 jaar en ouder. Het toestel heeft een waterbestendig ontwerp, tot 50 meter diep, een batterijduur van 5 dagen, slaapmonitoring, stappenteller en een systeem voor ouderlijk toezicht. Het is echter nog niet op de markt, want het wordt in de zomer gelanceerd en kost ongeveer 70 euro.

Tot slot is er onder de fitnesstrackers het gezinsapparaat, Fitbit Inspire, waarmee je meerdere apparaten op dezelfde account kunt aansluiten, zodat je de resultaten van je kinderen en partner kunt volgen, die samen trainen maar verschillende doelen stellen. De functies van de Fitbit Inspire omvatten hartslagdetectie met PurePulse en HR-sensor, workoutmodus met gepersonaliseerde oefeningen, sociale meldingen, slaap bijhouden en calorieverbranding registreren. Aankoopprijs vanaf €69,99, met zwarte, lila en witte kleurstellingen.

Hoe download je de Fitbit-app

Als je een Fitbit-apparaat koopt, is de eerste stap het downloaden van de fitness-app uit de Google Play Store, App Store of Windows Store. De Fitbit-app is compatibel met bijna alle versies van Android, met iPhone, iPad en iPod Touch, met het iOS-besturingssysteem vanaf versie 10.0, of met pc’s, tablets, smartphones en consoles met ten minste Windows 8 of Xbox One. Fitbit ondersteunt echt veel verschillende apparaten, naast de apparaten die het bedrijf zelf heeft gemaakt.

Fitbit-setupprocedure

Nadat u de Fitbit-app naar uw apparaat hebt gedownload, moet u doorgaan met het instellen van de applicatie en het aanmaken van een account. Afhankelijk van het type apparaat dat u hebt aangeschaft, kunt u kiezen tussen een persoonlijk, gezins- of kinderaccount, waarbij het laatste beschikbaar is bij het Fitbit Ace-apparaat, waarmee u verschillende profielen aan hetzelfde account kunt koppelen, gegevens over uw kind kunt downloaden en bepaalde parameters kunt volgen, zoals de hartslag tijdens sportactiviteiten en de positiebepaling via satelliettracking.

Het instellen van Fitbit is vrij eenvoudig: u hoeft alleen uw apparaat aan te zetten, de app te openen en de wizard te volgen om een account aan te maken. In dit geval moet u uw toestel kiezen door op de naam te tikken van de toestellen die in het rolmenu worden voorgesteld, en vervolgens alle vereiste informatie invoeren, waaronder een e-mailadres om uw identiteit te verifiëren. Kies tot slot het type account dat u wilt activeren, accepteer het privacybeleid en synchroniseer uw apparaat met Fitbit.

Om dezelfde procedure vanaf een pc uit te voeren, downloadt u gewoon het .exe-bestand van de officiële Windows Store-site, installeert u de Fitbit-app op uw computer, maakt u een account aan door uw aanmeldingsgegevens in te voeren of meldt u zich aan met uw oude profiel via https://www.fitbit.com/login. Fitbit is compatibel met de besturingssystemen Windows 8 en 10 Home en Pro, dus het is essentieel om de versie van uw systeem te controleren, anders moet u eerst overgaan tot een Windows-update.

Hoe past u uw Fitbit-account aan

Als u de Fitbit-app op uw apparaat hebt geïnstalleerd, kunt u uw account aanpassen, waarbij u bepaalde informatie invoert om doelen, trainingsplannen en programma’s te maken die op uw behoeften zijn afgestemd. Het is bijvoorbeeld belangrijk om je gewicht, lengte en geslacht in te voeren en vooral een aantal doelen te kiezen, zoals hoeveel uur je elke nacht wilt slapen, het minimumaantal stappen dat je elke dag moet zetten of hoeveel minuten je moet rennen tijdens je workout in het park.

Fitbit is ook compatibel met andere systemen, waaronder Amazon Alexa, Strava, Runkeeper en MyFitnessPal, zodat je deze apps kunt koppelen om je gegevens en resultaten te synchroniseren. Een interessante functie is de automatische berekening van calorieën via Fitbit en MyFitnessPal, maar voor meer privacy kunt u de toegang tot persoonlijke gegevens beperken door per app permissies in te stellen binnen uw account.

Fitbit: Hoe verbrande calorieën te berekenen

Elke 24 uur controleert Fitbit uw verbrande calorieën, op basis van uw geschatte dagelijkse behoefte op basis van uw leeftijd, gewicht, lengte en geslacht die u tijdens het instellen van uw account hebt geselecteerd. Het doet dit door rekening te houden met uw basaal metabolisme, sportactiviteiten en workouts, of andere informatie die u handmatig aan de app verstrekt. Aan het eind van de dag reset Fitbit alle gegevens, zodat er elke 24 uur nieuwe informatie beschikbaar is.

Een interessante functie is de mogelijkheid om voedsel te registreren door in het hoofdpaneel het aantal calorieën in te voeren van elk vaak gegeten voedingsmiddel. Zo kunt u voedingsplannen opstellen om uw vooruitgang te volgen in overeenstemming met uw doelstellingen, waarbij niet alleen rekening wordt gehouden met uw trainingen maar ook met de calorieën die u verbrandt. Het voedingsplan toont het dagelijkse calorieverbruik, gegevens over verbruikte en verbrande calorieën, meldingen om te zien of u uw geselecteerde doelen haalt, inclusief feedback over de ingenomen macronutriënten.

Om een voedingsartikel op te nemen, kunt u een foto van de streepjescode maken, en als het product in de database van de app staat, worden alle voedingswaarden automatisch weergegeven. U kunt het voedsel ook handmatig invoeren via het Fitbit-webpaneel door Food Plan > Calories Taken or Burned te selecteren, rechtsonder op het pijlsymbool te klikken en de producten in uw dieet in te voeren.

Vanuit de app is de procedure nog eenvoudiger, u hoeft alleen maar op het +-pictogram te tikken en het item Record-eten.

Hoe stappen tellen met Fitbit en afstanden meten

Fitbit is in staat om de afgelegde afstanden te meten dankzij het stap-telsysteem. Dit is een automatische functie die wordt ingesteld wanneer u uw lengte-, geslachts- en gewichtsgegevens invoert, waarbij de GPS van uw toestel wordt gebruikt voor de tracering. Als de stapmeting niet juist blijkt te zijn, kunt u handmatig verdergaan. In dat geval gaat u gewoon naar een plaats waar u de afstand kent, bv. een park of een atletiekbaan, kiest u een stuk met minstens 20 treden en telt u die.

Deelt u vervolgens de totale afstand door het aantal treden om de uiteindelijke lengte te verkrijgen. Om dit binnen de Fitbit-app te wijzigen, tikt u op het accountsymbool > ga naar Geavanceerde instellingen > Looplengte > pas daar de waarde aan. Fitbit maakt voor het tellen van stappen gebruik van een versnellingsmeter, die aan de hand van lichaamsbewegingen en stapmetingen een vrij nauwkeurig cijfer voor het totale aantal stappen geeft.

Op het systeem is een algoritme gebaseerd, dat elke beweging selecteert om te bepalen of het een stap is of niet. Het computersysteem wordt voortdurend bijgewerkt, zodat de metingen in complexe omstandigheden, zoals in de bergen op bijzonder steile stukken of met grote hoogteverschillen, kunnen worden verfijnd. Fitbit gebruikt de stappenteller en GPS van het apparaat om de afstand te berekenen, waarbij de gegevens worden vergeleken om een bijna exacte waarde van de afgelegde afstand te krijgen.

Hoe laadt u uw Fitbit-apparaat op

Elk Fitbit-apparaat wordt verkocht met zijn eigen UL-gecertificeerde, goedgekeurde oplader, dus als u deze gewoon in een standaard stopcontact steekt, wordt het volledige bereik van het apparaat hersteld. Via de notificatie-instellingen kunt u een waarschuwing ontvangen om te weten wanneer u uw toestel moet opladen. De levensduur van de batterij hangt af van het besturingssysteem, het type apparaat en de functies die u gebruikt, maar gemiddeld kunt u een batterijduur van ongeveer 5 dagen halen, bijvoorbeeld met de Alta Fitness Tracker.

Hoe zet ik Fitbit uit

Om de prestaties van de batterij te verbeteren, schakelt u het apparaat gewoon uit, zonder de opgeslagen gegevens te verliezen, die worden niet gewist. Om uw Fitbit uit te schakelen, zet u de smartwatch of fitnesstracker aan, gaat u naar de instellingen en selecteert u Informatie, Stoppen, Bevestigen.

Om uw Fitbit daarentegen aan te zetten, houdt u de terugknop een paar seconden ingedrukt. Sommige toestellen, zoals de Blaze, kunnen de synchronisatie verliezen, zodat u sommige gegevens, zoals de tijd, opnieuw moet instellen. Om de Fitbit One uit te schakelen, moet u de aan/uit-knop 12 seconden ingedrukt houden, terwijl het inschakelen slechts een paar seconden duurt.