Kenmerken en verschillen van de Apple Watch Series 4 en Series 5

Met de release van de Apple Watch Series 5 heeft het bedrijf uit Cupertino de Series 4 van de markt gehaald, een strategische zet aangezien zoals we zullen zien de twee apparaten erg op elkaar lijken. Hoewel er een aantal gelijkenissen zijn, van het besturingssysteem tot de processor, zijn er toch enkele verschillen, vooral op het gebied van displaytechnologie, functionaliteit en esthetische combinaties, waaronder nieuwe materialen die in de vorige versies ontbraken. Hier zijn alle verschillen tussen de Apple Watch 4 en 5 in detail.

Afmetingen, gewicht en materialen

Het eerste aspect om te evalueren zijn de afmetingen, een gebied waarin er geen verschil is tussen de Apple Watch 4 en 5. Zowel de Series 4 als de Series 5 bieden in feite twee versies, de eerste met een behuizing van 40 mm en een schermoppervlak van 759 mm2, de tweede met een bredere behuizing van 44 mm en een schermoppervlak van 977 mm2. Beide zijn groter dan de Apple Watch Series 3, die twee modellen met een behuizing van 38 en 42 millimeter bood, zodat ook het display groter is geworden.

Het gewicht is ook vrijwel identiek, maar het hangt af van het soort materiaal dat voor de behuizing is gekozen. Naast de aluminium en roestvrijstalen versies die ook beschikbaar waren voor de Series 4, biedt de Apple Watch Series 5 twee innovatieve modellen, namelijk titanium en keramiek. De laatste was beschikbaar met de Series 2 en 3, maar werd verwijderd met de Apple Watch Series 4, alleen om terug te keren met de laatste update. Over het geheel genomen is de titanium behuizing het lichtst, terwijl het apparaat met de keramische behuizing ongeveer 6 gram zwaarder is.

Kleuren en combinaties

Wat het design betreft, heeft Apple met de Watch Series 5 aanzienlijke vooruitgang geboekt en de markt een echt modern en aantrekkelijk apparaat geboden. In vergelijking met de Series 4 zijn er veel stilistische vernieuwingen, te beginnen met de keramische en titanium opties, die in de Series 4 ontbraken. Naast de klassieke combinaties van het vorige model bevat de Apple Watch Series 5 ook innovatieve varianten.

De meest interessante opties zijn de elegante Hermès-versies, met een enkele of dubbele tour en een roestvrijstalen kast, maar de echte noviteit zijn de edities met een witte behuizing van keramiek of titanium en een Sport Loop-band, de laatste ook verkrijgbaar in siderisch zwart. Ook het aanbod aan bandjes is uitgebreid: de Apple Watch Series 5 biedt nu de opties Sport, Sport Loop, Nike Sport, Nike Sport Loop, leer met magneetsluiting of Hermès handgemaakt leer, terwijl ook het traditionele roestvrijstalen bandje behouden blijft.

Display

De echte verschillen tussen de Apple Watch 4 en 5 beginnen bij het display. De Series 4 bood een Retina OLED LTPO-display met Force Touch, met een helderheid tot 1.000 nits, terwijl de Series 5 een always-on Retina-display biedt. Dit is een systeem waarbij het scherm altijd aan blijft, terwijl het bij het vorige model automatisch werd uitgeschakeld en alleen werd geactiveerd wanneer u uw pols ophief om naar de wijzerplaatmonitor te kijken.

Nu blijft het scherm echter aan om een betere respons te bieden, met twee verschillende helderheidsniveaus om een overmatige impact op het stroomverbruik en de levensduur van de batterij te voorkomen. Tijdens normaal gebruik blijft het scherm op lage helderheid, zodat je efficiënt naar de tijd kunt kijken of berichten kunt checken, terwijl als je andere taken moet uitvoeren het scherm helderder wordt en zichzelf inschakelt om maximale zichtbaarheid te garanderen.

Processor en besturingssysteem

Als we naar de processor kijken, biedt de Apple Watch 5 geen grote technische innovaties. Hij biedt de nieuwe 64-bits dual-core S5, tot twee keer zo snel als de S3-processor die in de Series 3 zat. Die in de Apple Watch 4 was de S4, die er redelijk op lijkt, ook dual-core 64-bit, maar de S5 biedt iets betere prestaties dan de vorige versie. Beide zijn uitgerust met Apple’s W3 draadloze chipset.

Hetzelfde geldt voor het besturingssysteem: de Apple Watch 5 is uitgerust met het nieuwe watchOS 6, terwijl de Series 4 standaard is uitgerust met de watchOS 5-versie. Bij dat laatste apparaat is het beschikbare geheugen wel verbeterd, want de Series 4 heeft 16GB geheugen, terwijl de Apple Watch 5 tot 32GB gaat.

Connectiviteit

Ook op het gebied van connectiviteit is er geen groot verschil, want beide Apple Watch-modellen beschikken over dezelfde functies. Beide toestellen bieden Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n tot 2,4 GHz, het model met GPS plus Cellular, en LTE- en UMTS-ondersteuning. Zij zijn ook uitgerust met GPS, Glonass, Galileo en QZSS-functionaliteit. Er zijn geen nieuwe functies geïntroduceerd sinds Series 3, met uitzondering van Bluetooth, dat op versie 4.2 van de Apple Watch 3 is gebleven.

Functionaliteit

In de uitdaging van de verschillen tussen de Apple Watch 4 vs 5 speelt functionaliteit geen grote rol, in feite bevestigt Series 5 alle technologische innovaties van Series 4, zoals hartslagdetectie via het ECG-systeem, de valsensor, de gyroscoop en de versnellingsmeter. Het nieuwste model beschikt echter ook over een verbeterde SOS-functie voor noodgevallen, die werkt in bijna 150 landen over de hele wereld, hetzij met een iPhone verbonden met de Apple Watch of op zichzelf.

Een geheel nieuwe functie is de integratie van een digitaal kompas, dat ontbrak in de 4-serie. Andere opties zijn echter identiek, zoals een versnellingsmeter tot 32 g, een omgevingslichtsensor voor energiebesparing, een barometrische hoogtemeter en waterbestendigheid, want beide ondersteunen een diepte van maximaal 50 meter. Natuurlijk zijn ze niet geschikt om langdurig in te duiken, maar ze kunnen wel worden gebruikt om in het zwembad of de zee te zwemmen, maar vermijd langdurige blootstelling aan water.

Power

Er is geen verschil in de stroomvoorziening, dus het lithium-ion batterijsysteem is gehandhaafd op de Apple Watch 5, die een batterijduur tot 18 uur biedt. Beide zijn voorzien van een magnetische kabel voor draadloos opladen en een voedingsadapter met een USB-poort. De innovatie op de Series 5 zit in het display, waar LTPO (Low Temperature Polycrystalline Oxide) schermtechnologie is geïntegreerd, die in vergelijking met een traditionele OLED zorgt voor een betere energie-efficiëntie, dankzij de automatische selectie van frequentiebanden.

Prijs

Nu over naar de aankoopprijs, een aspect dat noodzakelijkerwijs een zeker verschil biedt tussen de Apple Watch 4 en 5. De prijs van de Apple Watch Series 5 begint bij €459 voor het basismodel. De Series 4 is niet langer beschikbaar op de officiële website van het bedrijf uit Cupertino, dat om marketingredenen heeft besloten om alleen de 5 en 3 te behouden. Het is echter wel mogelijk om het apparaat te kopen op websites en e-commercesites zoals Amazon, waarbij de prijs voor de Apple Watch 4 varieert van 380 euro naar boven, afhankelijk van het model en de configuratie.

De Series 3 is zeker veel goedkoper, met een vanafprijs van slechts 239 euro, tegelijkertijd is het nu een licht verouderd apparaat in vergelijking met de nieuwe apparaten. De prijs van de Apple Watch 5 stijgt aanzienlijk als je voor exclusievere varianten kiest: de roestvrijstalen kast en Sport-band kosten 759 euro, de Milanese mesh-band 809 euro, het titanium model 859 euro en de Apple Watch Hermès, met zijn roestvrijstalen kast en Double Tour leren band, kost 1.519 euro.

Apple Watch Series 4 vs 5: welke is echt de moeite waard?

Zoals we hebben gezien, zijn de verschillen tussen de Apple Watch 4 en 5 echt minimaal, wat waarschijnlijk de reden is waarom het bedrijf heeft besloten om de Series 4 van de markt te halen, waardoor het alternatief tussen de 5 en 3 versies blijft bestaan. Het is bijna zeker dat de twee toestellen te veel op elkaar leken voor Apple, en in feite brengt een gedetailleerde analyse van de twee toestellen geen wezenlijke verschillen aan het licht, en lijkt het bijna alsof er een eenvoudige restyling is uitgevoerd.

Het echte grote nieuws is het Retina always-on-display, dat op zichzelf de release van een nieuwe versie niet rechtvaardigt, ook al is het een zeer gewaardeerd systeem, dat efficiënt is en waar gebruikers reikhalzend naar uitkijken. Er is ook een digitaal kompas, evenals materialen zoals keramiek en titanium, nieuwe bandjes en een grotere keuze aan stijlcombinaties, waaronder Nike Sport- en Hermès-opties voor wie een echt exclusief apparaat wil kopen.

Al met al is de Apple Watch Series 5 een uitstekende smartwatch, modern en functioneel, waarbij de introductie van het always-on-scherm de navigatie en functionaliteit veel aangenamer en geoptimaliseerd maakt. Concluderend, gezien de nabijheid van de prijs, is het de moeite waard om voor dit model te kiezen in plaats van de Apple Watch Series 4, vooral als je overstapt van een ouder apparaat zoals de Series 2 of 3, of als dit je eerste Apple Watch is die je koopt.