De inkomsten van IT-dienstverleners, die voornamelijk leven van consulting en dienstverlening, stijgen. De projecten en samenwerkingsverbanden op het gebied van dienstverlening worden gedreven door de toenemende digitalisering.
De inkomsten van de 95 IT-dienstverleners die door de marktonderzoekers van Lünendonk zijn onderzocht, zijn dit jaar met 7,5 procent gestegen. De inkomsten van IT-consultants en systeemintegratoren, die vooral actief zijn in de projectbusiness, zijn vorig jaar met een indrukwekkende 9,1 procent gestegen in vergelijking met 2014. Het segment IT-diensten – de exploitatie van datacenters en toepassingen, waaronder cloud-aanbiedingen – had zich hersteld “na een fase van stagnatie”. De omzet is hier met gemiddeld 2,7% gestegen. De aanbieders verwachten ook voor het lopende jaar een verdere groei. De IT-dienstenbedrijven verwachten een stijging van ongeveer vijf procent, de consultants zelfs twaalf procent.
Trends in de vraag
Volgens de IT-dienstverleners ligt het zwaartepunt van de investeringen voor klanten bij het afstemmen van hun IT op de digitale transformatie. Dit gaat gepaard met “een enorm hoge vraag naar externe IT-consultants, vooral op gespecialiseerde gebieden zoals cloud, end-to-end integratie, mobiel, beveiliging of big data-analyse”, legt Mario Zillmann, partner bij Lünendonk, uit. Bovendien zijn de bedrijfsmodellen van “bijna alle grote bedrijven” afgestemd op de digitale transformatie, waardoor IT-strategieconsulting – steeds vaker in combinatie met management- en procesconsulting – aan belang wint.
De dienstverleners voelen echter een “toenemende druk op de markt” als gevolg van standaardisatie, virtualisatie, automatisering, nearshoring en offshoring. Vooral in klassieke datacenter- en toepassingsoperaties zet dit de marktprijzen onder druk. Zij wenden zich daarom steeds meer tot de cloud, vooral omdat de ondervraagden in de studie denken dat tegen 2020 de meeste toepassingen uit deze hoek kunnen komen.
Na moderniseringsprojecten om digitale oplossingen in bestaande IT te integreren, ervaart 92 procent van alle deelnemers aan het onderzoek een zeer hoge tot hoge vraag. Ongeveer 79 procent zegt hetzelfde over integratieprojecten. 71 procent voelt belangstelling van de kant van de klant om samen met de bedrijfsafdelingen digitale innovaties te ontwikkelen. De ondervraagde IT-aanbieders plannen zelf bovengemiddelde investeringen van allerlei aard in de segmenten beveiliging, bedrijfsanalyse, integratie van digitale oplossingen in bestaande IT-systemen, automatisering van processen, big data, end-to-end capability van IT-processen en clouddiensten.
De ranglijst van dienstverleners
De marktonderzoekers van Lünendonk hebben drie ranglijsten van IT-dienstverleners samengesteld: de “Top 25 IT-advies- en systeemintegratiebedrijven in Duitsland 2015”, een lijst van de 20 IT-dienstverleners met de hoogste omzet en een ranglijst van de tien toonaangevende middelgrote IT-consultants en systeemintegrators. Volgens Lünendonk was een voorwaarde voor beursnotering dat het grootste deel van de omzet wordt behaald met IT-diensten en consulting. Sommige klassieke IT-wederverkopers die ook diensten en consulting aanbieden, zijn daarom niet vertegenwoordigd in de Lünendonk-ranking.
U vindt de volledige rangschikking in de afbeeldingengalerij.