10 gratis programma’s om uw foto’s te bewerken en te verbeteren

U hoeft geen betaalde programma’s te gebruiken om uw foto’s te bewerken: er zijn heel handige gratis softwares zoals Gimp en Paint.Net

De communicatie op sociale netwerken is tegenwoordig vooral gebaseerd op multimedia-inhoud zoals foto’s en video’s. Het plaatsen van spannende, kwaliteitsvolle foto’s kan uw online aanwezigheid verbeteren. Het is echter niet gemakkelijk om dit te doen, en daarom is het noodzakelijk om een beroep te doen op goede fotobewerkingsprogramma’s. En u hoeft niets uit te geven: de meeste zijn gratis.

Naast het vergroten van het aantal volgers, kan het plaatsen van goede foto’s de presentatie van uw vereniging of zelfs uw bedrijf verbeteren. In het begin is het altijd het beste om op deskundigen te vertrouwen, maar met een beetje oefening kunnen ook wij goede fotobewerkers worden. Alle software die we in deze korte gids zullen noemen is gemakkelijk te downloaden en zeer intuïtief te gebruiken, en met een beetje ervaring kan het echt een essentieel hulpmiddel worden voor ons online leven. Zoals gezegd zijn ze allemaal gratis, dus uitproberen en leren kost je niets.

GIMP

Dit is een van de meest gebruikte programma’s als alternatief voor Photoshop. Ook omdat het compatibel is met Linux, Windows en Mac computers. De functionaliteiten zijn erg goed, het grote minpunt is de grafische interface, erg ouderwets. Het programma is al een tijdje niet meer bijgewerkt. Als de interface je beperkt, zou je de GimpShop variant kunnen proberen. Hoewel het voor de minder ervarene in het begin niet gemakkelijk zal zijn om de verschillende commando’s uit elkaar te houden. Maar dankzij de gidsen op het Net, kun je het snel leren. Het GIMP kan een groot aantal formaten lezen, waaronder Photoshop PSD’s, Windows Icons (ICO’s), PS- en EPS-bestanden, PDF-bestanden en AutoDesk FLIC’s.

IrfanView

IrfanVIew is een fotoviewer, maar het heeft ook een heleboel verborgen functies die liefhebbers van bewerking kunnen helpen. Een van de meest handige geavanceerde functies is de mogelijkheid om het bestandsformaat van afbeeldingen te wijzigen in elk bestaand formaat. Een zeer handige actie, afhankelijk van het werk dat we met de foto moeten doen. Bovendien heeft het een hele reeks filters die we met een simpele aanraking kunnen toepassen: van pixelig tot zwart-wit en contrast. Het heeft ook een functie om tekst aan foto’s toe te voegen.

Pixlr

Dit is nogal een populair programma, omdat het zowel op de Mac als op Windows beschikbaar is en je er verschillende specifieke acties mee op foto’s kunt uitvoeren. De kracht is de grafische interface, die veel weg heeft van een mobiele telefoon app. Bovendien zijn alle functies gemakkelijk terug te vinden in het menu bovenaan of in het grafische menu links en zijn ze gegroepeerd in verschillende categorieën. Naast de klassieke acties voor het wijzigen van het formaat, bijsnijden en retoucheren van rode ogen, zijn er ook stickers en tekst aan te brengen, die erg doen denken aan sociale netwerksites als Instagram en Messenger.

Paint.Net

Kunt u zoveel Photoshop-achtige functies krijgen in één gebruiksvriendelijke gratis software? Het antwoord is Paint.Net. De knoppen in de snelkoppelingsbalk zijn de basisknoppen die je in alle bewerkingstoepassingen vindt, maar in de instellingen en gereedschappen vind je een hele reeks heel speciale functies die je na verloop van tijd gemakkelijk kunt leren gebruiken. Er zijn ook teken- en vectorgereedschappen. Het kan Photoshop niet vervangen, maar het is zeker een van de beste gratis alternatieven voor beginners. 

PixBuilder Studio

Deze software lijkt erg op Paint.Net, maar heeft zelfs meer geavanceerde functies, zodat het kan worden gebruikt door zowel nieuwkomers op het gebied van bewerking als degenen met een goede kennis van het vakgebied. De software leest Photoshop pictogrammen en PSD formaten. Het heeft een aantal bewerkingsopties, plus een diverse set penselen die handig zijn om ontwerpen en effecten op foto’s toe te passen. En één ding mogen we niet onderschatten: PixBuilder Studio is licht, gebruikt weinig geheugen en draait zelfs op oudere pc’s goed.

XnView

Wilt u regelmatig kleine retouches en formaatwijzigingen aan uw foto’s uitvoeren? Dan is XnView het juiste programma voor u. De software maakt het mogelijk om het formaat te wijzigen en is zeer nuttig voor degenen die, voor werk of passie, veel foto’s beheren. Het maakt de catalogisering en massa-organisatie van foto’s mogelijk. Het heeft ook meerdere hulpmiddelen voor het bewerken en corrigeren van digitale foto’s op verschillende manieren met slechts een paar klikken.

FastStone Image Viewer

Dit is door gebruikers uitgeroepen tot een van de beste software voor fotobeheer. Nogmaals, de reden hiervoor is de flexibiliteit. Hiermee kunt u werken met veel verschillende bestandsformaten. Met deze software kunt u werken met alle belangrijke bestandsformaten: BMP, JPEG, JPEG 2000, GIF, PNG, PCX, PSD, EPS, TIFF, WMF, ICO, TGA en vele RAW-formaten van digitale camera’s. Er is nog een niet te onderschatten aspect: het is volledig in het Italiaans. En dan is er nog de grafische interface, die kan worden aangepast aan uw bewerkingsvaardigheden. Tot slot biedt het snelle toegang tot EXIF-informatie die is opgeslagen door camera’s en smartphones.

PhotoScape

Kan deze lijst compleet zijn zonder een software voor het maken van leuke collages? Het antwoord is duidelijk nee. PhotoScape heeft niet de fotobewerkingsfuncties van  Photoshop, in feite is het zelfs niet te vergelijken met de andere oplossingen die in deze gids te zien zijn, maar het stelt u wel in staat om verschillende foto’s samen te voegen. U kunt kaders kiezen en stickers en tekst aanbrengen. Het kan ook uw fotocollages omzetten in GIF’s.

FotoMix

Nu gaan we het hebben over fotomontages en retouches, die heel vaak worden gebruikt op sociale netwerken zoals Instagram, waar alle communicatie is gebaseerd op beelden. Als we geen fotografieprofessionals zijn, is het normaal om kleine foutjes te maken bij het nemen van een foto. Fouten die minder zichtbaar kunnen worden gemaakt, of volledig kunnen worden geëlimineerd door toepassingen zoals FotoMix. De functies zijn zeer geavanceerd en voor experts, maar de handleiding bij de standaardsoftware leidt zelfs een neofiet in een paar stappen door complexe fotoretoucheerwerkzaamheden.

Hornil StylePix

Laten we afsluiten met Hornil StylePix, een zeer lichtgewicht programma. De functies van deze software lijken sterk op die van Paint.net en het bevat basisopties voor retoucheren en enkele geavanceerde tools die worden aanbevolen voor experts. Het ondersteunt ook verschillende afbeeldingsformaten, maar helaas ontbreken Photoshop PSD’s. Het programma is ook zeer nuttig voor het bekijken van onze foto’s in diavoorstellingen, of voor het toepassen van filters uit de vele voorinstellingen in het programma. U kunt ook tekst toevoegen aan afbeeldingen.