Basys Bartsch wordt onderdeel van de AWK IT-dienstengroep

De investeerder Aurelius Wachstumskapital (AWK) heeft het Bremer systeemhuis Basys Bartsch overgenomen. Samen met AWK’s Zuid-Duitse investering Id.kom zal het Hanzebedrijf in de toekomst een supraregionale dienstengroep vormen.

Financiële investeerders krijgen steeds meer zin in het ICT-kanaal. Nu heeft Aurelius Wachstumskapital (AWK), gevestigd in Grünwald bij München, het Bremer systeemhuis Basys Bartsch overgenomen. Het bedrijf is al 32 jaar actief op de markt en zorgt met ruim 60 werknemers voor middelgrote klanten die voornamelijk gevestigd zijn in het noordwesten van de metropoolregio. Basys zal in de toekomst een supraregionale IT-dienstengroep vormen samen met het Zuid-Duitse systeemhuis Id.kom, waarin AWK in oktober 2019 een meerderheidsaandeel verwierf. Het zusterbedrijf heeft vestigingen in Kempten en Augsburg.

Olaf Brandt, Managing Director bij Basys, ziet meer groeimogelijkheden voor het systeemhuis in een groep.

Olaf Brandt, Managing Director bij Basys, ziet meer groeimogelijkheden voor het systeemhuis in een groep.

“Deel uitmaken van de AWK IT-dienstengroep opent voor ons volledig nieuwe mogelijkheden om te groeien en nieuwe ideeën te implementeren,” benadrukt Olaf Brandt, Managing Director bij Basys. De beheerder blijft deze functie vervullen na de verandering van eigenaar. Het in Bremen gevestigde bedrijf richt zich met zijn dienstverlening op Modern Workplace, IT Security en Cloud. In het najaar van 2018 verwierf het bedrijf extra expertise op het gebied van Microsoft Office 365 en Azure door de overname van Hollmann IT, een eveneens in de Hanzestad gevestigde concurrent.

Meer overnames gepland

Daarnaast richt Id.kom zich op managed services, die de Zwaben in twee eigen datacenters aanbieden, en op de integratie van infrastructuursystemen en software. Wat de partnerschappen met fabrikanten betreft, zijn er verschillende overlappingen met Basys, zoals met de aanbieders Cisco, Citrix, Fujitsu, Trend Micro of Veeam. In de toekomst wil de systeemhuisgroep “groeien en bloeien” door verdere overnames in Duitsland en de DACH-regio, zoals Brandt het formuleert.

In de afgelopen maanden hebben kapitaalbedrijven opvallend vaak geïnvesteerd in IT-dienstverleners. Nog in juli heeft de in Nederland gevestigde Fulcrum Technology Group een belang genomen in het Hamburgse systeemhuis Sysback. Het eveneens uit Nederland afkomstige Waterland Private Equity nam in april het in Essen gevestigde MSP Binary over, alsmede de adviesbureaus Beck et al. uit München en Direkt Gruppe uit Hamburg om uit de bedrijven de vereniging “Cloud Champions” te vormen. Het trio werd in augustus uitgebreid tot een kwartet met het in Garching gevestigde adviesbureau Infowan. In oktober 2019 heeft de investeerder Waterland, die ook een belang heeft in de in Dortmund gevestigde UCC-aanbieder Swyx, een meerderheidsbelang verworven in de in Borken gevestigde systeemhuisgroep Netgo.