De dienstverlener AHD wordt onderdeel van de Proact Group

De Zweedse Proact Group neemt de dienstverlener AHD met vestigingen in Dortmund en Ense over. De Scandinavische dienstverlener, die sinds 2017 actief is in Duitsland, breidt daarmee zijn aanwezigheid op de lokale markt flink uit.

Aan het begin van het jaar meldde René Schülein, managing director bij Proact Duitsland, dat hij zijn ogen openhield voor overnamekandidaten. Nu heeft de dienstverlener een deal aangekondigd: de Zweedse Proact IT Group koopt voor 26 miljoen euro de dienstverlener AHD met vestigingen in Dortmund en Ense bij Soest. Dit betekent dat de onderneming er in dit land bijna 100 werknemers bij krijgt. Verwacht wordt dat de jaarlijkse omzet op de plaatselijke markt met ongeveer 30 miljoen euro zal stijgen. Beide komen overeen met bijna een verdubbeling.

AHD’s dienstenaanbod omvat beheerde diensten, cloudconsulting en -migratie, softwareontwikkeling en klassieke systeemhuisdiensten. De klanten zijn voornamelijk middelgrote ondernemingen. Voor de levering van infrastructuurdiensten beschikt MSP over twee datacentra in Frankfurt/Main. Er zijn aanzienlijke overlappingen in het portfolio met Proact, wat de integratie zou moeten vereenvoudigen. Beide bedrijven zijn van oudsher hechte partners van opslagleverancier NetApp, en beide vertrouwen vooral op Microsoft als het gaat om de cloud. Het hoofdkantoor van Proact Duitsland is gevestigd in Neurenberg, waar de dienstverlener twee datacenters exploiteert. De Franken behouden nog een vestiging in Mainz.

Anorganische groei

AHD kenmerkt zich door “indrukwekkende kennis en expertise op het gebied van datamanagement” en “een marktleidend aanbod van managed cloud services”, benadrukt Jonas Hasselberg, CEO van Proact IT Group. “Deze uitstekende combinatie plaatst ons in een positie om een nog sterkere partner te zijn voor onze Duitse klanten”. Zoals de manager uitlegt, maken overnames deel uit van de groeistrategie van Proact. Met AHD kopen de Scandinaviërs het vierde bedrijf binnen twee jaar na de overnames van Peopleware in Nederland, Cetus in het Verenigd Koninkrijk en Conoa in Zweden. Ook de Duitse organisatie van de groep kwam begin 2017 voort uit een overname.

“Onderdeel worden van de Proact Group is een spannende kans die onze aanwezigheid in Duitsland als toonaangevende leverancier van managed services versterkt”, zegt Andreas Rother, CEO en medeoprichter van AHD, in een reactie op de verkoop van het bedrijf. De bundeling van competenties stelt de MSP in staat “complementaire diensten aan te bieden en de relaties met klanten verder uit te breiden”. AHD is in 1987 begonnen als systeemhuis en heeft zich sinds 2008 toegelegd op managed services.

Proact heeft meer dan 1000 werknemers in 15 landen en bedient in totaal zo’n 4000 klanten. Het bedrijf is opgericht in 1994 en staat sinds 1999 genoteerd aan Nasdaq Stockholm.