Muziek luisteren voor het slapen gaan kan slecht zijn voor je hersenen en slaap

Luisteren naar te veel muziek kan negatieve effecten hebben op het in slaap vallen en de slaapcyclus. Dat blijkt uit een recente studie

Veel mensen luisteren naar muziek om in slaap te vallen, maar uit een nieuwe studie blijkt dat het effect misschien niet zo gezond is. De deuntjes die ’s nachts onze hersenen binnendringen, kunnen problemen veroorzaken bij het inslapen en de normale slaapcyclus verstoren. De studie werd gepubliceerd in Psychological Science. Neurowetenschapper Michael Scullin van de Baylor University, die 50 vrijwilligers testte, zei dat “de hersenen muziek blijven verwerken, ook als die niet speelt, terwijl we slapen”.

De studie naar de schade van muziek voor en tijdens de slaap

Scullin en zijn collega’s hebben 199 mensen aan een enquête onderworpen en 50 vrijwilligers aan een laboratoriumslaaptest, met als doel te meten hoe het luisteren naar muziek voor het slapengaan de rust beïnvloedt. Het team richtte zich met name op aanstekelijke deuntjes, technisch bekend als ‘onwillekeurige muzikale beeldspraak’.

In het enquêtegedeelte meldden deelnemers die overdag vaak naar muziek luisterden echter dat ze ’s nachts vaak last hadden, wat vervolgens een negatief effect had op de slaapkwaliteit ’s nachts. In de laboratoriumtest werden instrumentale of standaardversies van Taylor Swifts ‘Shake It Off’, Carly Rae Jepsen’s ‘Call Me Maybe’ en Journey’s ‘Don’t Stop Believin’ gespeeld, terwijl polysomnografietests werden gebruikt om de latere slaapkwaliteit te meten.

De resultaten van het onderzoek zouden aantonen dat aanstekelijke deuntjes de slaap kunnen verstoren, maar verrassend genoeg veroorzaakten instrumentale versies van de liedjes ongeveer twee keer zoveel problemen als vocale versies.

Muziek voor mensen met slapeloosheid: wat is de schade

Hersenscans toonden langzamere oscillaties tijdens de slaap bij mensen die meldden een deuntje in hun hoofd te hebben, een teken van geheugenreactivatie. Het betrokken deel van de hersenen, de primaire audiocortex, wordt ook in verband gebracht met het verwerken van de muziek die in het hoofd blijft zitten als mensen wakker zijn.

Terwijl eerdere studies het luisteren naar late muziek in verband hebben gebracht met een betere slaap voor mensen met slapeloosheid, suggereren de onderzoekers in het nieuwe onderzoek dat de slaapcyclus in feite slechter zou kunnen worden omdat onze hersenen, zelfs als de muziek eenmaal is uitgezet, de muziek nog een aantal uren blijven verwerken.

Scullin stelde daarom voor om niet naar liedjes te luisteren vlak voor het slapengaan, om de kans te verkleinen dat een aanstekelijk deuntje in ons hoofd blijft hangen. Hoewel harmonie niet ideaal is voor een goede nachtrust, is het wel nuttig bij de bestrijding van Covid-19. Een onderzoeker van het MIT heeft antilichamen omgevormd tot muziek die het Sarscov2-virus kunnen bestrijden en neutraliseren.

Stefania Bernardini