Hoe apps bijwerken op Android

Wanneer Android-apps niet automatisch worden bijgewerkt, werken ze niet meer goed: hier leest u hoe u Android-apps handmatig bijwerkt.

In veel gevallen worden apps op Android automatisch bijgewerkt. Het is echter niet vanzelfsprekend dat dit het geval is, want er zijn momenten waarop deze automatische functie niet wordt geactiveerd. Daarom is het goed om te weten hoe je Android apps handmatig kunt updaten. In feite werkt een niet-geüpdatete app vaak niet zoals het zou moeten, misschien crasht hij, of gaan sommige van zijn mogelijkheden verloren.

Wanneer het tijd is om je Android-apps te updaten

Er zijn een aantal alarmbellen die aangeven wanneer er iets mis is. Vaak zijn het de apps zelf die de seintjes geven, die niet meer goed werken of plotseling crashen. Dit betekent dat het tijd is om je Android apps te updaten. Dit is een vrij eenvoudige handeling, maar als u niet bekend bent met het Android-besturingssysteem kan het nog steeds moeilijk te begrijpen zijn.

Update alle apps op Android automatisch

Om automatische app-updates op Android te doen, gaat u gewoon naar de Play Store en schakelt u automatische app-updates in door op uw profielfoto in de linkerbovenhoek te klikken en naar “Instellingen” te gaan. Klik daar op “Netwerkvoorkeuren” en schakel automatische app-updates in, die kunnen worden beperkt tot wanneer u via Wi-Fi bent verbonden, wat wordt aanbevolen als u uw gigabytes niet wilt opgebruiken, of door updates vanaf elk netwerk toe te staan.

Soms geeft u er de voorkeur aan app-updates te kunnen beheren en controleren. In dit geval is het beter automatismen te vermijden. Uiteraard kunnen deze bewerkingen ook handmatig worden uitgevoerd. Klik in uw profiel op “Apparaat-apps beheren” en vervolgens op “Alles bijwerken”. Als u een meer selectieve update wilt uitvoeren, klikt u op “Details weergeven”: dit toont u de lijst met apps die kunnen worden bijgewerkt en u kunt dan de apps waarin u geïnteresseerd bent een voor een bijwerken.

Een enkele app bijwerken op Android

Het kan ook gebeuren, vooral als u weinig opslagruimte op uw telefoon hebt, dat u slechts één app wilt bijwerken. Ook dit is heel eenvoudig: vanuit de Play Store kunt u handmatig naar de gewenste app zoeken door de naam ervan in de zoekbalk boven in het scherm te typen. Klik op de gewenste app en klik vervolgens op de knop “Bijwerken”.

Android-app-updates downloaden zonder de Play Store

Android-app-updates kunnen ook worden gedaan zonder de Play Store te gebruiken. Er zijn ook andere winkels van waaruit updates kunnen worden gedaan. Dit is vooral handig voor smartphones die de Google-dienst niet ondersteunen. Uiteraard moeten de apps in kwestie uit deze winkels zijn gedownload.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij smartphones van het merk Huawei, waarop Huawei app Gallery is geïnstalleerd, een speciale winkel, die echter ook op andere smartphones kan worden gebruikt door ze van de juiste site te downloaden. Deze winkel maakt het ook mogelijk zowel automatische updates te activeren als individuele apps die van belang zijn handmatig bij te werken. Om automatische updates te starten, klikt u na het openen van de toepassing op het pictogram “Gebruiker” in de rechterbenedenhoek en gaat u van daaruit naar het menu “Instellingen”. Selecteer “Automatische app-update” en kies of u dit wilt toestaan voor Wi-Fi of voor alle netwerkverbindingen. Als u liever één app tegelijk wilt bijwerken, bekijkt u gewoon de lijst met alle geïnstalleerde apps die beschikbaar zijn voor bijwerking en drukt u op de knop ‘Bijwerken’ wanneer dat relevant is.

Specifieke apps bijwerken

Het kan ook nuttig zijn om de procedure te kennen voor het bijwerken van specifieke Android-apps. Een daarvan is Android Auto, dat wordt gebruikt wanneer u een voertuig bezit dat is uitgerust met dit innovatieve auto-smartphone communicatiesysteem. Het kan gebeuren dat deze app niet meer goed werkt, en soms kan het bijwerken van Android apps de beste oplossing zijn. Vooral omdat er sinds Android versie 10 een vernieuwde versie van de applicatie is.

Het is iets ingewikkelder om het Android TV-besturingssysteem op je smart tv bij te werken, met alle applicaties die het bevat. Ga naar uw startscherm en klik op de “Enter” knop op het Play Store icoon. U moet dan naar het menu aan de linkerkant gaan en klikken op “Mijn Apps”. Hier zullen alle apps verschijnen en u moet zoeken naar de apps die u wilt bijwerken, kies dan de bijwerkoptie aan de linkerkant.