Met de MXP600 levert Motorola Solutions een digitale radio voor werknemers in veiligheidskritische omgevingen. Het compacte ontwerp, NFC en Bluetooth, en automatische audiofuncties maken het gemakkelijk te gebruiken, zelfs in stressvolle situaties.
Voor Motorola was het doel bij de ontwikkeling van de nieuwe generatie radio’s om ze zo gemakkelijk mogelijk in gebruik te maken. De MXP600 Tetra handset is ontworpen om hulpverleners te helpen bij het ontwikkelen van veiligheidskritische strategieën en tactieken, en om te profiteren van de voordelen van beveiligde spraakcommunicatie via de ether. Ook overheden en organisaties met beveiligingstaken en bedrijven behoren tot de doelgroep.
Meer dan alleen communicatie
Het portfolio van de Amerikaanse fabrikant omvat oplossingen voor missiekritische communicatie, videosystemen en software voor commandocentra. Alle gebieden gaan vergezeld van de bijbehorende beheerde diensten en ondersteuning door de fabrikant. Er lijkt zeker een markt te zijn voor dergelijke oplossingen in de veiligheidskritieke omgeving. De wereldwijde uitdagingen op het gebied van de openbare veiligheid zijn door de pandemie immers nog verergerd. Als voorbeelden noemt Motorola de toename van online criminaliteit, het toegenomen geweld tegen eerstehulpverleners, werknemers in de gezondheidszorg en in huiselijke kring, en de toegenomen behoefte aan middelen om de Corona-beperkingen te handhaven.
Ian Williams, Senior Consultant bij Motorola Solutions en voormalig politieagent, vertelt over zijn ervaringen in het veld: “Toen ik bij de politie kwam, dacht ik aanvankelijk dat de radio gewoon een ander stuk apparatuur was. Maar de eerste keer dat ik in een kritieke situatie terechtkwam en dringend hulp nodig had van mijn collega’s, begreep ik het belang van de radio. Als je onder vuur ligt en je hebt de radio, dan weet je dat je niet alleen bent en dat er hulp is.”
De MXP600
Tegelijkertijd, zei hij, is het ook noodzakelijk dat hulpverleners of personeel in andere veiligheidskritische omgevingen hun radio veilig kunnen verbinden met andere apparaten. De betrouwbaarheid van de spraakcommunicatie via de radio mag daarbij echter niet in het gedrang komen, zei hij. “Als een politieagent bijvoorbeeld in een levensbedreigende situatie op de noodoproepknop drukt, kan de radio automatisch de bodycam activeren zonder dat de agent de opname apart hoeft te starten”, legt Katja Millard, Senior Director Devices bij Motorola Solutions, uit.
Naast de intuïtieve bediening en de mogelijkheid om verbinding te maken met andere terminals, is de MXP600 licht van gewicht en toch robuust gebouwd. Volgens de fabrikant is het maximale volume vier keer luider dan dat van een doorsnee smartphone. Wanneer de digitale radio wordt gebruikt in winderige omstandigheden, gebruikt hij de luidspreker automatisch als extra microfoon om windruis te onderdrukken. Achtergrondlawaai wordt zoveel mogelijk beperkt. Als meerdere radio’s dicht bij elkaar staan, elimineert de MXP600 akoestische terugkoppeling. Het toestel beschikt ook over Over-The-Air Programmering (OTAP), waardoor het onderweg en binnen enkele minuten kan worden bijgewerkt. Met de M-RadioControl app kunnen gebruikers ook Android smartphones verbinden met de radio via de ingebouwde NFC chip en Bluetooth 5.0. In de smartphone-app, die als afstandsbediening voor de MXP600 dient, kunnen ook gespreksgroepen en groepsoproepen worden beheerd en beantwoord. Private simplex of duplex gesprekken zijn ook mogelijk via microfoon en luidspreker of via een headset.
Met een hoogte van 120 millimeter en een breedte van 25 millimeter weegt de MXP600 slechts 200 gram. En met het 2,4-inch scherm zegt Motorola dat het zijn kleinste en lichtste radio met het grootste scherm tot nu toe heeft gemaakt. Het toestel is stof- en waterbestendig en gecertificeerd volgens IP65, 66, 67 en 68. Hij kan tot twee uur lang twee meter diep worden ondergedompeld zonder schade op te lopen.
Motorola verkoopt de MXP600 via het Kanaal. De fabrikant heeft nog geen prijs genoemd.