Blockchain zorgt in 2018 voor een revolutie in het Internet of Things en zal de basis worden voor veel zakelijke toepassingen, aldus de internetbranchevereniging eco. We werpen een blik op de voorspellingen en de nieuwe blockchainplatformen.
Blockchaintechnologie heeft een stevige plaats in de voorspellingen voor de belangrijkste technologieën in 2018. Het is te vinden in Gartner’s “Top 10 Strategic Technology Trends for 2018”, PwC’s “Tech breakthroughs megatrend”, IDC’s “IT Trends 2018” en Forrester Research’s “Predictions 2018”. Dus als een bedrijf, moet je er zeker naar kijken. Maar is blockchain nu al een kans voor het bedrijfsleven of is het slechts een hype-onderwerp dat zijn praktische relevantie moet bewijzen?
Blockchain: Hype of Nieuwe Kans?
Hier zijn de marktonderzoekers deels behoorlijk kritisch: 80 procent van de blockchain-projecten in 2018 zal niet kunnen voldoen aan de verwachtingen die erin worden getoond, zeggen de Forrester-analisten. Dit is duidelijk niet te wijten aan de technologie, maar eerder aan de ideeën. Wie blockchaintechnologie voor zichzelf en zijn klanten wil gebruiken, moet daarom goed nadenken over wat wel en niet mogelijk is. Daartoe moet men tips krijgen waarmee men de eigen blockchain-ideeën op hun praktische bruikbaarheid kan toetsen.
Een kwestie van integriteit en verifieerbaarheid
IDC is ervan overtuigd dat blockchain-innovaties gegevens van de nodige integriteit zullen voorzien: Gegevens die betrouwbaar, veilig en conform zijn, en beschikbaar voor alle betrokken partijen. Integriteit is voor veel bedrijven niet zo’n belangrijk aandachtspunt geweest als vertrouwelijkheid en beschikbaarheid, maar dat zal abrupt moeten veranderen. In de Algemene verordening gegevensbescherming (GDPR) wordt integriteit genoemd als een van de centrale doelstellingen voor beveiligingsmaatregelen op het gebied van gegevensbescherming. Maatregelen om de integriteit van gegevens te vergroten zijn daarom niet minder cruciaal, zoals encryptie of regelmatige back-ups van gegevens.
IDC constateert ook dat de basisprincipes van blockchain ook worden toegepast op IoT-projecten, bijvoorbeeld om IoT-transacties te bewijzen en te beveiligen. IDC voorspelt dat basis blockchain-diensten in 2019 in 20 procent van alle IoT-implementaties zullen worden gebruikt.
Blockchain als vertrouwenwekkende maatregel
Een andere studie van IDC suggereert dat het ook voor IT-dienstverleners de moeite waard is om blockchain-technologie voor hun eigen aanbod te overwegen: Tegen 2021 zal minstens 25 procent van de Global 2000-bedrijven op grote schaal blockchaindiensten gebruiken als basisbouwsteen voor hun digitale vertrouwensstrategie. Voor IDC heeft blockchain wat nodig is om het digitale vertrouwen te herstellen in het tijdperk van onbeheersbare datavolumes en datalocaties.
IDC verwacht dat blockchain-directories en -verbindingen de komende 36 maanden langzaam maar gestaag zullen groeien. Degenen die zich aan deze nieuwe technologie aanpassen, hebben nu de kans om hun positie in de overeenkomstige ecosystemen te versterken, aldus de marktonderzoekers.
In feite kan worden gesteld dat oplossingen om het digitale vertrouwen te versterken, veelbelovend zijn. Digitaal zakendoen is een zaak van vertrouwen. Wie deze kans wil aangrijpen om zich verder op de markt te vestigen als zogeheten vertrouwensaanbieder, hoeft echter geen eigen blockchainplatform te ontwikkelen en te bouwen. Es gibt inzwischen mehrere Blockchain-Plattformen, die als Blockchain as a Service angeboten und entsprechend eigenen Kunden angeboten werden können.
Beispiele für solche Blockchain-Plattformen sind:
- Blockchain on Azure
- BlockApps STRATO blockchain platform
- HPE Mission Critical DLT
- IBM Blockchain Platform
- SAP Leonardo Blockchain as a Service
- Oracle Blockchain Cloud Service
Das bietet eine Blockchain aus der Cloud
Die IBM Blockchain Platform zum Beispiel ist über die Cloud von IBM zugänglich und unterstützt beim Aufbau eines Blockchain-Netzwerkes: Sie ermöglicht es mehreren Parteien gemeinsam, Blockchain-Netzwerke zu entwickeln, zu steuern und zu betreiben. Die Plattform bietet Funktionen, die durch die Open-Source-Kollaboration in der Hyperledger Community entstanden sind. Hiertoe behoren bijvoorbeeld het Hyperledger Fabric v1.0 framework en de Hyperledger Composer blockchain tool, die beide worden gehost door de Linux Foundation.
Tools zoals de Hyperledger Composer kunnen ook worden gebruikt door niet-blockchain experts. Met dit framework kunnen ontwikkelaars zich richten op de business case en deze eenvoudiger en sneller overbrengen naar de applicatiecode, aldus IBM. Ontwikkelaars kunnen gestandaardiseerde use cases in JavaScript in kaart brengen. De API’s helpen hen op bedrijfsniveau te werken in plaats van zich te verliezen in zeer technische kwesties. Daardoor kan bijna elke programmeur snel een blockchain-ontwikkelaar worden, belooft Big Blue. Het IBM Blockchain Platform biedt FIPS140-2 Level 4 beveiligingscategorie voor encryptiesleutels. IBM heeft geen toegang tot de versleutelde gegevens in het blockchain-ecosysteem.
Use cases voor het IBM-platform zijn onder meer een blockchain-samenwerking voor hogere voedselveiligheid met onder meer Nestlé, Unilever en Walmart; het blockchain-netwerk “Digital Trade Chain” met zeven Europese banken die op blockchain gebaseerde handelsfinanciering willen aanbieden voor het midden- en kleinbedrijf; en de Car eWallet-samenwerking, waarbij IBM Blockchain-voertuigen standalone, veilige, transparante en efficiënte transacties mogelijk zullen maken.
Toepassingsgebieden in overvloed
Blockchain-platformpartners zoals die van HPE, IBM, Microsoft, Oracle, Red Hat en SAP kunnen vergelijkbare paden bewandelen en samen met vertegenwoordigers uit de sector nieuwe blockchain-netwerken bouwen met Blockchain as a Service. Volgens analisten zijn de marktvooruitzichten veelbelovend. Een goed overzicht van mogelijke toepassingen is samengesteld door Deloitte, deze draaien om het beheer van digitale identiteiten en digitale activa, gedistribueerde apps en slimme contracten en kunnen worden gebruikt op gebieden als verzekeringen, notarisdiensten, ticketing, supply chain management en digitaal rechtenbeheer, om maar een paar onderwerpen te noemen.
Basically, it can be said that blockchain makes sense wherever self-validating documentation of transactions in a peer-to-peer network is involved. “Blockchain is ongetwijfeld een trending topic, en wie op dit moment een project in verband met blockchain kan brengen, heeft zeker goede kaarten bij de verdeling van budgetten”, zegt René Bader, Manager Critical Business Applications & Big Data bij NTT Security. “Blockchain-technologie biedt ons een soort ‘vertrouwensmotor’, niets meer, maar ook niets minder. In veel toepassingsscenario’s is dat immers precies wat nodig is.”
Dr André Kudra, hoofd van de Blockchain-werkgroep van TeleTrust, ziet ook goede mogelijkheden voor de verspreiding van de technologie en daarmee voor de IT-beveiligingsindustrie. “Voor TeleTrust is ‘IT Security made in Germany’ met name belangrijk met betrekking tot blockchain. Duitsland kan de uitbreiding van een veilige IT-infrastructuur stimuleren en zowel nationale als internationale vertrouwensruimtes creëren met veilige IT-toepassingen. Het enorme potentieel van blockchaintechnologie biedt hiervoor interessante mogelijkheden.”
Dankzij het aanbod van Blockchain as a Service en de ontwikkeltools kan blockchaintechnologie succesvol in het bedrijfsleven worden geïntroduceerd. De door Gartner voorspelde implementatieproblemen voor Blockchain-projecten kunnen zo tot een minimum worden beperkt, een onderwerp dat zeer de moeite waard is voor Trust Providers in veel verschillende sectoren.