Cloud” als reddingslijn in geval van nood

De eisen aan oplossingen voor gegevensbescherming worden steeds hoger. Pogingen tot afpersing van ransomware zouden IT-managers alleen maar moeten doen glimlachen. “Herstarten, niet herstellen” is een gebruikersmotto. En alles moet ook makkelijker te hanteren zijn.

Mick Bradley is VP of Sales EMEA bij Arcserve

Mick Bradley is VP of Sales EMEA bij Arcserve

Pure back-upfunctionaliteiten vormen niet langer zo’n grote technische uitdaging om er alleen al lonende marges mee te behalen, vindt Mick Bradley, Vice President of Sales EMEA bij Arcserve (zie kader). Tegenwoordig moeten fysieke gegevensdragers met beheersfuncties veeleer worden gezien als een voorwaarde voor meer omvattende beschikbaarheidsoplossingen. Zij vormen ook de basis voor de partners van Arcserve om “beschikbaarheidsgarantie” te bieden. Een eerste stap in het partnergebeuren van Arcserve is dan ook het granulair bepalen van het noodzakelijke niveau van beschikbaarheid van gegevens en systemen met betrekking tot de behoeften van de klanten.

Volgens de EMEA Sales Director bestaat een deel van de waardepropositie van de partner uit het geven van advies in deze context en het samenstellen van een gegevensbeschermingspakket op basis van de vereisten. Verder is het van belang om het bijbehorende pakket te configureren en bovendien onderhoud en on-site ondersteuning voor de oplossing te bieden.

Een bundel oplossingen

Unified Data Protection (UDP) van Arcserve moet door Bradley worden opgevat als een compleet pakket geïntegreerde beschikbaarheidsoplossingen op basis van back-up en snelle herstelbaarheid van gegevens. De oplossingen kunnen als hardware of software worden geïmplementeerd en ondersteunen zowel on-premises- als cloudomgevingen.

Afhankelijk van de gekozen pakketconfiguratie is UDP gebaseerd op back-uptechnologieën zoals snapshot-gebaseerde gegevensbescherming, gegevenstransport op blokniveau en hardware-onafhankelijke deduplicatie aan de bronzijde. Een geïntegreerde replicatie met WAN-optimalisatie maakt ook een relatief snelle overdracht van grote hoeveelheden gegevens voor back-up en herstel mogelijk.

De restore wordt verondersteld “applicatie-consistent” te zijn. Dit betekent dat gebruikers onmiddellijk verder kunnen werken met de gegevens.

Modulaire structuur

De UDP-oplossing is modulair en kan worden uitgebreid tot configuraties met tape back-up, high-availability scenario’s met automatische failover in geval van nood en gegevensreplicatie op bestandsniveau. “Voor de cloud bieden we ‘UDP Cloud Direct Backup’ en ‘Disaster Recovery’ back-ups rechtstreeks naar en vanuit de cloud, respectievelijk.” Met UPD Archiving is ook een virtuele appliance voor e-mailarchivering beschikbaar, waarmee bedrijven kunnen voldoen aan wettelijke eisen zoals DSGVO-regelgeving. Maar het is niet alleen de gegevensbeschermingscomponent die in deze marktomgeving steeds belangrijker wordt. Gegevensbeveiliging in de zin van IT-beveiliging wordt ook een kernelement. Op de vraag of de twee thema’s “back-up” en “IT-beveiliging” samensmelten, heeft Bradley een duidelijk standpunt: “Ja, zeker. Back-up en IT-beveiliging vullen elkaar aan en werken samen aan één taak – gegevensbeveiliging. Laten we het voorbeeld nemen van ransomware: IT-beveiligingsoplossingen helpen bij de verdediging tegen de buitensporige encryptie-aanvallen. Maar ze kunnen nooit honderd procent veiligheid bieden. Als een aanval, ondanks alle verstandige en noodzakelijke voorzorgsmaatregelen, toch doorkomt, hangt dat af van de back-up en van een nauwkeurige terugspoeling naar de systeem- en gegevenstoestand onmiddellijk voordat de encryptie-aanval begon”. Zodra er een voldoende bijgewerkte back-up is die losgekoppeld is van het netwerk en waarmee snel kan worden hersteld, zullen de eisen van ransomware op niets uitlopen.

Trends in de markt

In het algemeen staat de back-upmarkt voor uitgebreide omwentelingen en een verdere groeifase, is de manager van Arcserve ervan overtuigd. De redenen die Bradley voor deze stelling aanvoert, zijn talrijk: back-up is steeds vaker niet meer alleen een op hardware gebaseerde back-up van systemen en toepassingen, maar de basis voor hoge beschikbaarheid. Always-on beschikbaarheid is ook steeds meer bepalend voor de dagelijkse gang van zaken in kleine en middelgrote ondernemingen wanneer hun processen sterk gedigitaliseerd zijn. De manager beschrijft een andere trend als “herstarten, niet herstellen”. Wat hiermee wordt bedoeld, is dat eenvoudig gegevensherstel niet langer voldoende is, maar dat klanten onmiddellijk weer met documenten, spreadsheets en e-mails in de applicatie willen werken, alsof er niets is gebeurd.

Aanvullende informatie over het onderwerp

Toewijding aan indirecte verkoop

Mick Bradley is sinds februari van dit jaar Vice President Sales EMEA bij Arcserve. De manager benadrukt dat hij zich volledig inzet voor het indirecte verkoopmodel. Het portfolio, dat intussen is uitgebreid met oplossingen voor bedrijfscontinuïteit met verschillende serviceniveaus voor herstel- of herstartscenario’s, is door de fabrikant ontworpen voor partnerbedrijven. Adviesdiensten via het kanaal spelen een belangrijke rol bij de distributie van de oplossingen. Cloudgebaseerd beheer vergemakkelijkt het beheer in de dagelijkse gang van zaken.

Volgens het bedrijf wordt de oplossing “Arcserve Unified Data Protection” wereldwijd door ongeveer 20.000 klanten gebruikt.

http://bit.ly/Arcserve2

Studie over de cloud

Alle trends leiden tot meer flexibiliteit, meer eisen en – eerst en vooral – meer complexiteit. “Daarom denken wij dat de roep om de cloud ook in Duitsland steeds luider zal klinken,” zegt Bradley en voegt er met betrekking tot mogelijke af te leiden trends aan toe: “Ook al spreken de bezorgdheid over de kwaliteit van het internet en de veiligheid van de gegevens nog steeds tegen: IT-besluitvormers en C-levels weten dat ze de take-off naar de cloud moeten aanpakken.” Een onderzoek in opdracht van Arcserve in september 2018 van marktonderzoekers Mary Hill Strategies onderstreept deze stelling: van de 255 beslissers in Duitsland bevestigt 48 procent dat de implementatie van een cloudplatform voor back-up en recovery belangrijk is. Volgens de studie is dit de topprioriteit voor 17% van de ondervraagden. Voor 19 procent heeft de ontwikkeling van een private/publieke/hybride cloudstrategie de hoogste prioriteit. Daarmee staat het onderwerp op de tweede en derde plaats, ver voor de algemene vraag naar een eenvoudiger IT-infrastructuur. Voor 29 procent van de respondenten is “disk-to-disk-to-cloud” de voorkeursback-upmethode. Tegen deze achtergrond ziet de onderneming zichzelf als goed toegerust voor de komende trends op het gebied van producten.