WhatsApp zonder smartphones: de nieuwe functie waar iedereen op zat te wachten

Multi-device beheer verandert radicaal met de nieuwste versie van WhatsApp voor Android, die nog niet beschikbaar is voor het grote publiek: dit is wat we kunnen verwachten en wanneer

Midden september 2021 lanceerde WhatsApp in bèta de functie genaamd “Multi-device”, waarmee de app vanaf meerdere apparaten tegelijk kan worden gebruikt, voor maximaal 4 apparaten die verbonden zijn met hetzelfde account. Iedereen kan meedoen aan het bètaprogramma, met acceptatie van enkele nog aanwezige onvolkomenheden en beperkingen, en WhatsApp gelijktijdig gaan gebruiken vanaf smartphones, tablets en computers.

Twee van de te accepteren beperkingen zijn nog bijzonder dwingend: je moet je smartphone altijd online hebben, anders kunnen andere apparaten geen verbinding maken met je WhatsApp-account, en je kunt dezelfde account niet met twee telefoons gebruiken. Wanneer u een tweede telefoon probeert aan te sluiten, wordt de eerste automatisch losgekoppeld van uw account. Kortom, WhatsApp voor meerdere apparaten is al bruikbaar maar nog niet perfect. Maar het wordt binnenkort beter: in de nieuwste bètaversie van WhatsApp voor Android zit namelijk een nieuwe functie waar gebruikers op hebben gewacht, waarmee je de eerste hierboven beschreven beperking kunt overwinnen.

WhatsApp zonder telefoon

De beperking is nu juist dat het onmogelijk is om WhatsApp multi-device te gebruiken zonder een smartphone die fungeert als het centrum van het hele systeem.

In de nieuwste versie van de Android-app van WhatsApp, die niet beschikbaar is voor het grote publiek maar alleen voor bètatesters, staat bij de instellingen om multi-device in te schakelen duidelijk “Je kunt WhatsApp nu gebruiken zonder dat je telefoon online is”.

Dit betekent dat je WhatsApp kunt gebruiken vanaf een van de andere 3 apparaten zonder dat de hoofdsmartphone verbonden moet zijn met het internet. In de toekomst kunnen we de functie voor meerdere apparaten ook gebruiken als de telefoon is uitgeschakeld, bijvoorbeeld omdat hij geen stroom meer heeft.

WhatsApp voor meerdere apparaten: wat ontbreekt er nog

De hierboven beschreven nieuwe functie is nog niet voor iedereen beschikbaar, maar zal dat binnenkort wel zijn. Dat blijkt uit het feit dat in de nieuwe versie van de WhatsApp-app voor Android ook wordt uitgelegd dat je, zodra je bent toegetreden tot het bètaprogramma voor meerdere apparaten, niet meer kunt vertrekken (op dit moment kun je toetreden en vertrekken wanneer je maar wilt).

We zijn dus op weg naar de definitieve versie van deze functie, die ook te gebruiken zal zijn als de telefoon is uitgeschakeld. Wat echter nog ontbreekt, is de mogelijkheid om hetzelfde WhatsApp-account vanaf twee telefoons tegelijk te gebruiken.

Dit wordt de echte “killer feature” waar iedereen op zit te wachten en die, als hij wordt uitgebracht, WhatsApp veel handiger in het gebruik zal maken voor mensen die twee telefoons hebben, misschien één Android en één iPhone.