Hoe mappen en documenten beschermen op Windows 10

Bestanden en mappen beschermen met Windows 10 vereist geen extra software. Hier zijn twee procedures die iedereen kan uitvoeren

De voortdurende diefstal van persoonlijke informatie betekent dat steeds meer mensen tools en procedures gebruiken om hun gegevens te beschermen, of deze nu online zijn of opgeslagen op de harde schijf van hun pc of smartphone.

In het eerste geval moet u wachtwoorden gebruiken die zo veilig (en gemakkelijk te onthouden) mogelijk zijn, misschien in combinatie met een wachtwoordmanager, in het tweede geval is een goed wachtwoord of een ontgrendelingscode misschien niet genoeg. In het tweede geval kan een goed wachtwoord of een ontgrendelingscode niet voldoende zijn. Daarom moeten andere systemen en trucs worden gebruikt om persoonlijke informatie te beschermen tegen allerlei soorten hackeraanvallen.

Hoe verberg je bestanden en mappen met Windows 10

Een vrij eenvoudige manier om bestanden en mappen op Windows 10 te beschermen, is door ze te verbergen, zodat ze niet kunnen worden weergegeven in Windows Verkenner of kunnen worden doorzocht of geopend met de verschillende software die op onze pc is geïnstalleerd. Het verbergen van bestanden en mappen vereist geen speciale kennis of vaardigheid: open Windows Verkenner, selecteer de te verbergen map (de procedure werkt met elk bestand, ongeacht de extensie), klik met de rechtermuisknop en kies Eigenschappen. Een nieuw venster wordt geopend, verdeeld in verschillende tabbladen: selecteer Algemeen en zet hier een vinkje onder de kop Verborgen. Nadat u op “Ok” hebt geklikt om uw keuze te bevestigen, zal het verborgen document of de verborgen map niet langer zichtbaar zijn.

Deze methode is echter even eenvoudig te implementeren als te omzeilen. Iedereen die toegang heeft tot uw pc (zelfs een hacker die inbreekt met bijvoorbeeld een Trojaans paard) kan ervoor kiezen om verborgen bestanden en mappen te bekijken, waardoor uw inspanningen om de belangrijkste gegevens die in uw geheugen zijn opgeslagen te beschermen, worden ondermijnd.

Hoe gegevens en mappen coderen met Windows 10

Een veiligere manier om gegevens en mappen op de harde schijf van uw pc te beschermen, is door bestanden te coderen. Microsoft biedt een native tool om alles op uw harde schijf te versleutelen: het heet Encripted File Service (EFS) en het is beschikbaar voor Windows 10 Pro, Windows 10 Enterprise, Windows 8/8.1 Pro, Windows 8/8.1 Enterprise, Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate, en Windows 7 Enterprise. Om gegevenscodering met Windows 10 te starten, moet u een USB-flashstation gebruiken, waarop het systeem de coderingssleutel opslaat die wordt gebruikt om uw bestanden te “ontgrendelen”.

Nadat u het USB-flashstation in een van de poorten van uw pc hebt geplaatst, start u Windows Verkenner en zoekt u de bestanden en mappen die moeten worden gecodeerd. Nadat u ze hebt geselecteerd, klikt u met de rechtermuisknop op een ervan, kiest u Eigenschappen en wacht u tot het venster wordt geopend. Klik in het tabblad “Algemeen” op de knop Geavanceerd: vink hier Inhoud versleutelen voor gegevensbeveiliging aan en wacht tot de procedure is voltooid.

Deze bewerking zorgt ervoor dat de versleutelde bestanden en mappen alleen toegankelijk zijn voor de Microsoft-gebruiker die de bewerking heeft uitgevoerd. Alle andere gebruikers die toegang hebben tot de PC met een andere Microsoft account zullen niet in staat zijn om bestanden die door deze procedure worden beschermd te openen of te wijzigen.