Kopen en huren: Clientcomputers van refurbishers

Tot nu toe zijn refurbished apparaten alleen te huur bij sommige aanbieders van gebruikte datacenterhardware. De opknapper BB-Net brengt het concept nu over op notebooks, pc’s en monitoren. Daarbij wordt rekening gehouden met de toenemende vraag naar flexibele diensten.

Vaak is client-hardware in bedrijven of instellingen slechts voor een bepaalde periode nodig, soms zelfs maar voor een paar dagen. Voorbeelden hiervan zijn handelsbeurzen en evenementen, het uitrusten van projectteams of pas opgerichte bedrijven die niet over het budget beschikken om computers aan te schaffen. De tijdelijke verhuizing van veel werknemers naar thuiskantoren tijdens de Corona-crisis heeft ook duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is snel en voor een beperkte periode over goedkope PC’s en notebooks te kunnen beschikken. De IT-renovatiebedrijf BB-Net biedt zijn klanten daarom nu gebruikte hardware niet alleen aan voor aankoop, maar ook voor verhuur. Het concept is eerder met succes uitgeprobeerd met een paar geselecteerde partners als proefproject, aldus Michael Bleicher, oprichter en algemeen directeur van BB-Net.

Michael Bleicher, oprichter en algemeen directeur van BB-Net.

Michael Bleicher, oprichter en algemeen directeur van BB-Net.

De IT-verhuur als dienst is beschikbaar voor alle partners van het in Schweinfurt gevestigde IT-reconditioneringsbedrijf en daarnaast ook voor commerciële eindgebruikers en openbare instellingen zoals overheden of scholen. Particuliere klanten kunnen niet rechtstreeks huren, de zaken zijn voorbehouden aan de partners. In principe omvat het aanbod de volledige voorraad notebooks, pc’s, werkstations, beeldschermen, servers en randapparatuur van BB-Net. U kunt al een apparaat huren. Alle client computers zijn uitgerust met Windows 10 en Libreoffice. Daarnaast is het mogelijk om BB-Net verdere software vooraf te laten installeren bij klanten om de uitrol te versnellen. Het leasen van refurbished hardware is bijzonder aantrekkelijk voor IT-detailhandelaars of systeemhuizen, aangezien er hier geen waardeverlies is, in tegenstelling tot het leasen van nieuwe apparatuur.

Flexibiliteit in leaseperiode en prijs

De leaseperiode kan flexibel worden gekozen en varieert van een paar dagen tot een jaar. Er wordt echter een minimum van één maand aangerekend. BB-Net zorgt voor de levering en het ophalen van de toestellen, alsook voor het wissen van de gegevens na hun terugkeer. Er zijn geen extra kosten voor de huurder. Als IT-renovatiebedrijf beschikt het bedrijf over gecertificeerde methoden voor het wissen van gegevens en gebruikt het daarvoor software van Blancco. Onlangs heeft BB-Net zelfs de Blancco ITAD Silver Partner status behaald. De apparaten kunnen ook direct aan het einde van de huurperiode worden gekocht.

De huurprijs voor de apparaten wordt weergegeven in een huurprijsbarometer nadat is ingelogd in de onlineshop van de opwerker. Op die manier kunnen partners en commerciële of institutionele klanten hun individuele maandelijkse huurprijs rechtstreeks opvragen zonder te moeten wachten tot eerst een offerte is opgesteld. Er wordt geen borg gevraagd. U kunt ook telefonisch of via een online formulier een offerte aanvragen. Deelnemers aan het TecXL-partnerprogramma van BB-Net profiteren momenteel zelfs extra van de ontwikkeling van het huuraanbod. Naast hun gestandaardiseerde voordelen krijgen zij, afhankelijk van hun partnerniveau, extra kortingen wanneer zij de verhuurdienst aan hun klanten aanbieden.

Voor BB-Net is het huuraanbod een eerste onderdeel van een uitgebreid dienstenpakket dat stap voor stap zal worden ontwikkeld, aldus Bleicher, die wil inspelen op de toenemende vraag van bedrijven naar flexibele en kosteneffectieve oplossingen. Een ander idee is refurbishing as a service: BB-Net neemt tegen betaling het opknappen en upgraden van bestaande hardware over, die dan langer kan worden gebruikt. Indien gewenst, zelfs met een garantie.