Wat was de eerste video die naar YouTube werd geüpload

De eerste video op YouTube werd gepubliceerd op 23 april 2005 en de hoofdpersoon was Jawed Karim. Dit is wat het liet zien

YouTube is een van de populairste platforms op het web. Het lijkt al een eeuwigheid te bestaan, maar het is nog niet eens volwassen geworden. De site werd opgericht op 14 februari 2005, maar de eerste video werd meer dan een maand later geüpload, op 23 april 2005. Vandaag is het de verjaardag van de eerste video die op YouTube werd gepubliceerd, maar weinigen herinneren zich nog wat die video communiceerde, wie de hoofdrolspeler was en wat de setting was. Dat komt ook omdat het platform in de jaren daarna heel wat virale inhoud, memes, YouTubers en films van alle soorten en genres heeft gekend. Toch is het de moeite waard om deze gebeurtenis te herdenken: misschien kan iemand het koppelen aan een bepaalde periode in zijn leven, toen weinig mensen een mobiele verbinding of een mobiele telefoon hadden.

Eerste video geüpload naar YouTube: dit was het

De verjaardag van de eerste video die op het platform werd gepubliceerd, is een goede gelegenheid om wat stof uit het verleden te verwijderen en de belangrijkste fasen in de geschiedenis van het web door te nemen. Zo werd YouTube op 9 oktober 2006 door Google overgenomen voor een bedrag van ongeveer 1,5 miljard euro. Sindsdien is het voortdurend geëvolueerd.

Maar laten we ons concentreren op video. Herinnert iemand zich dat? Waarschijnlijk niet, wat niet verwonderlijk zou zijn aangezien het geen ongewone of virale film is zoals vele andere.

Het was simpelweg getiteld ‘Me at the Zoo’ en is een van de eerste zogenaamde UGC (User Generated Content). De gebruiker in kwestie was een van de oprichters van YouTube, die het licht op groen wilde zetten voor de stortvloed van mensen die het kanaal over een paar jaar met hun video’s zouden vullen. De video toonde de hoofdrolspeler Jawed Karim die de San Diego Zoo bezoekt. De film duurde maar een paar minuten en de kwaliteit liet te wensen over. Dat is te verwachten, aangezien de camera’s in die tijd niet van de beste kwaliteit waren. Bovendien was YouTube op dat moment nog in bèta, dat in november 2005 officieel werd verlaten. De eerste video is zo belangrijk voor de geschiedenis van het web dat hij een eigen pagina op Wikipedia heeft.

De weg die YouTube is ingeslagen

Nadat de site werd overgenomen door de gigant uit Mountain View, is hij steeds belangrijker geworden. Het heeft nu meer dan een miljard gebruikers – ongeveer een derde van alle mensen online – in 88 landen over de hele wereld. Er worden 76 talen ondersteund, d.w.z. 95% van alle talen ter wereld. Dagelijks worden meer dan een miljard video’s bekeken, en de helft van de views komt van mobiele apparaten. Kortom, er is heel wat water onder de brug gelopen sinds die verre 23e april 13 jaar geleden, en er zal zeker nog meer passeren: YouTube is voorbestemd om te evolueren en het netwerk steeds meer te verrijken met video’s van allerlei aard.