Op Digitaal Terrestrisch komt Byoblu, verbannen van YouTube

De omroep Davvero TV maakt plaats voor het nieuwe kanaal Byoblu, een herbestemming van het YouTube-kanaal van Claudio Messora op het digitale terrestrische platform.

Deze week is er genoeg nieuws te melden over de omroepen die via digitale ether uitzenden, maar de ene maakt meer lawaai dan de andere: een paar dagen geleden heeft de zender Davvero TV op LCN 262 plaatsgemaakt voor de nieuwe zender Byoblu.

De zender is op 25 april begonnen met uitzenden en heeft vanaf gisteren het oude logo van Davvero TV vervangen door het eigen logo, dat al bij honderdduizenden mensen bekend is, want Byoblu is niets anders dan de herpropositie op DVB van een bekend YouTube-kanaal: dat van Claudio Messora.

Een kanaal dat 525.000 abonnees had, maar niet meer bestaat, omdat het eind maart door Google na 14 jaar activiteit werd verboden en definitief gesloten, na drie opeenvolgende waarschuwingen binnen 90 dagen voor “het publiceren van inhoud die in strijd is met onze regels inzake medische desinformatie met betrekking tot COVID-19”. Onmiddellijk na het verbod lanceerde Messora een online-financiering om een kanaal op digitale ether te kopen, haalde twee keer het benodigde bedrag op en nu is Byoblu op tv gekomen en voor iedereen zichtbaar in free-to-air met hetzelfde schema dat al te zien was op het YouTube-kanaal, dat al een soort online-tv was.

Digitale Terrestre: le altre modifiche

De komst van Byoblu in de plaats van Davvero TV is niet het enige nieuws van de laatste paar dagen. In de Abruzzen, binnen de Telemax MUX, zijn La 8 en La 9 geschrapt en hun respectieve nummers, 76 en 81, worden momenteel niet door andere omroepen bezet.

In de Studio 1 MUX, die uitzendt in Lombardije, Valle d’Aosta, Piemonte, Emilia Romagna en Veneto, is de omroep Giornale Radio TV van LCN veranderd en de reden hiervoor is opnieuw de komst van Byoblu, waaraan nummer 262 is afgestaan. Giornale Radio TV is nu in deze regio’s te zien op LCN 268.

Nieuw ook op Tivùsat

Tot slot melden we nog meer veranderingen ook op het gratis digitale satellietplatform Tivùsat. Na de komst van de twee MediaSport-zenders MS Channel en MS MotorTV (op de nummers 54 en 55), is enkele dagen geleden ook Horse TV op LCN 444 gekomen. Horse TV is een kanaal dat volledig gewijd is aan de wereld van het paardrijden.

Tivùsat’s LCN 289 daarentegen ziet de lancering van Fashion TV 4K, de Ultra HD-versie van het Fashion TV-kanaal. Deze zender was de eerste in Italië die regelmatig al zijn programma’s in 4K-resolutie uitzond, al in september 2017.