Snelladen verhoogt het spanningsniveau van de stroom, terwijl de stroomsterkte gelijk blijft. Het is niet gevaarlijk voor de gezondheid van de smartphone
Terwijl we wachten tot de lithium-ion batterij-industrie met pensioen is door nieuwe technologieën, zijn de meest handige oplossing voor smartphone-eigenaren snellaadsystemen die een batterijduur van 50% of minder mogelijk maken op een paar minuten opladen.
De meesten van ons zullen zich hebben afgevraagd hoe deze functie van de telefoon werkt als we een smartphone kochten die was uitgerust met snelladen. Simpel, wanneer u een smartphone op de lader aansluit, wordt de stroom van het lichtnet “gefilterd” door de interne circuits van de voeding. Dit is om te voorkomen dat een te sterke stroom de interne onderdelen van de smartphone beschadigt. Gewoonlijk hebben telefoons een “drempelwaarde” waarboven het toestel kortsluiting dreigt te maken. De lader heeft dus een functie om de inkomende energie te controleren.
Met snelladen maximaliseert u de laadefficiëntie door het vermogen (of wattage) dat door de batterij kan worden geabsorbeerd, te verhogen. Door de laadtijden te verkorten. Bij snellaadsystemen wordt de stroomspanning verhoogd, terwijl de stroomsterkte vrijwel ongewijzigd blijft. Uiteraard hebben de apparaten chips om deze stroomstromen aan te kunnen die veel krachtiger zijn dan in het verleden.
Is snelladen gevaarlijk?
In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is snelladen niet gevaarlijk. In feite is het tegendeel waar. De werkzaamheden in verband met het beheer van inkomende stroomstromen op telefoons hebben geleid tot strengere veiligheidsnormen waaraan de fabrikanten zich moeten houden. In feite hebben nu bijna alle smartphonemerken snelladen op hun modellen geïmplementeerd.
Een gevarieerde technologie
Het is moeilijk om de verschillende technologieën die voor snelladen worden gebruikt, te classificeren, omdat elke fabrikant momenteel zijn eigen aangepaste oplossing aan het ontwikkelen is. De technologie die bekend staat als Quick Charge is momenteel het populairst en wordt op grote schaal gebruikt. Het wordt gemaakt door Qualcomm, ’s werelds grootste fabrikant van chipsets en componenten voor mobiele toestellen. Deze oplossing maakt het mogelijk de batterij van top-of-the-line telefoons 5 uur te laten meegaan met slechts 5 minuten opladen. OnePlus, het Chinese smartphonebedrijf, heeft zijn eigen systeem ontwikkeld dat bekend staat als DashCharge. Terwijl onlangs het bedrijf Oppo beweerde een snelle lading te hebben ontwikkeld die een volledige lading in slechts 15 minuten mogelijk maakt.