Google Chat, het gratis alternatief voor WhatsApp: wat het is en hoe het werkt

Google Chat is het nieuwe berichtensysteem van het bedrijf uit Mountain View: dit is wat het is en hoe het werkt

De “Chat-functies” zijn eindelijk gearriveerd voor alle gebruikers van Berichten voor Android, althans die in Frankrijk, Mexico, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. We hebben het over de inmiddels beroemde RCS-berichten, een evolutie van de oude SMS-berichten.

Google heeft de wereldwijde uitrol aangekondigd van zijn nieuwe chat, waarmee het de concurrentie wil aangaan met Telegram, WhatsApp en Apple’s iMessage door gebruik te maken van het RCS-protocol (Rich Communication System). Google’s nieuwe chat is in theorie al beschikbaar in Italië, maar in de praktijk ondersteunt nog geen enkele Italiaanse mobiele operator RCS-berichten echt. In Italië moeten we dus nog wachten, terwijl Google in andere landen officieel de concurrentie is aangegaan met de reeds genoemde apps. Terwijl we wachten tot onze mobiele operators besluiten om deze nieuwe technologie te omarmen, laten we eens kijken wat het allemaal inhoudt, hoe het te activeren en vooral, waarom het te doen.

Google Chat: hoe het te activeren

Google Chat bestaat eigenlijk niet: er is een chatfunctie binnen de Google Berichten app, die ook wordt gebruikt om traditionele SMS-berichten te verzenden en ontvangen. Indien de gebruiker echter verbonden is met een mobiele operator die het RCS-protocol ondersteunt, kan hij gebruik maken van de “Chat-functionaliteit” die in de app is opgenomen. Om dit te kunnen doen, moet hij echter de apps Berichten en Operator Services bijwerken naar de nieuwste versie. Dan moet u Berichten instellen als de standaard app voor het lezen en verzenden van tekstberichten. Dan moet u controleren of uw operator RCS al ondersteunt: open de Berichten-app en ga naar Instellingen > Chatfunctionaliteit. Als alles in orde is, kan de gebruiker de Berichten-app op dezelfde manier gebruiken als WhatsApp of Telegram.

Google Chat: de voordelen

Het RCS-protocol biedt gebruikers dezelfde functies die ze al kennen van veel instant messaging-apps: gratis berichten versturen, de mogelijkheid om te weten of de ander het bericht heeft ontvangen en bekeken, de mogelijkheid om te weten of hij of zij een antwoord aan het schrijven is, groepsgewijs chatten, enzovoort. Wat de gratis berichten betreft, is er echter een verduidelijking: het uitwisselen van berichten met de “Chat-functionaliteiten” van Google Messages kost niets als we ons onder Wi-Fi-dekking bevinden. In het andere geval, als de uitwisseling van berichten plaatsvindt onder mobiele data dekking, kan de operator kosten in rekening brengen.

Google Chat: wanneer komt het in Italië

Er is momenteel geen concreet nieuws in Italië over de activering van RCS door operators, noch over de kosten die hiervoor in rekening worden gebracht. Google maakt zich echter sterk voor dit nieuwe communicatieprotocol en zou de Italiaanse exploitanten ertoe kunnen aanzetten het zo snel mogelijk in te voeren. Wij zullen zien hoe de situatie zich in de komende maanden ontwikkelt.