Zelf opknappen

Systeemhuizen behoren tot de belangrijkste bronnen van gebruikte computers voor opknapbedrijven. Bechtle is in deze sector actief met een eigen dochteronderneming en blijft haar circulaire economie-activiteiten uitbreiden. Meer duurzaamheid is hier een van de doelstellingen.

Duurzaamheid krijgt steeds meer gewicht in het IT-landschap. Een belangrijke component is de circulaire economie in de vorm van hergebruik van IT-hardware, die alleen op milieuvriendelijke wijze mag worden gerecycled wanneer zij ofwel blijvend defect is ofwel zo oud is dat zij niet langer op zinvolle wijze kan worden gebruikt. Refurbishing-bedrijven zijn vooral op zoek naar gebruikte zakelijke notebooks en PC’s, die van hogere kwaliteit zijn en gemakkelijker te repareren dan typische consumentenapparatuur. Daarom behoren systeemhuizen tot de belangrijkste leveranciers voor refurbishers, die ook zorgen voor de logistiek, de gecertificeerde gegevensverwijdering en, indien nodig, de verwijdering van de apparaten.

Hogere acceptatie van refurbished apparaten bij zakelijke klanten

De Bechtle Group heeft als grootste systeemhuisonderneming in Duitsland zelfs een eigen refurbishertak, Bechtle Remarketing. En dat al negen jaar lang. Sinds april 2020 leidt Alexander Thiele het bedrijf met zijn twee vestigingen in Wesel en Bocholt. Vorig jaar renoveerde het bedrijf ongeveer 125.000 assets, waaronder niet alleen pc’s en notebooks, maar ook servers, monitoren, smartphones, tablets en randapparatuur, meldt Thiele. De grote vraag van vele bedrijven en publieke klanten naar notebooks voor de thuiskantoren van hun werknemers gaf een aanzienlijke stimulans aan het bedrijf. Enerzijds waren nieuwe apparaten soms niet gemakkelijk verkrijgbaar in het kanaal; anderzijds zijn de opgeknapte notebooks zakelijke apparaten van hoge kwaliteit tegen een gunstige prijs. Daarnaast biedt Bechtle Remarketing ook apparaten te huur aan, die bijvoorbeeld door heel wat vaccinatiecentra worden gebruikt.

Alexander Thiele is algemeen directeur van Bechtle Remarketing.

Alexander Thiele is algemeen directeur van Bechtle Remarketing.

Voor de managing director is een belangrijke factor in de opleving bij Bechtle Remarketing ook de toegenomen acceptatie voor gebruikte, professioneel gereviseerde apparatuur. “Tijdens de pandemie hadden veel bedrijven en overheden op korte termijn behoefte aan hardware voor hun thuiskantoren en waren aangenaam verrast door de levertijd en de kwaliteit”, aldus Thiele. Bovendien, zegt hij, zijn meer mensen zich ervan bewust geworden dat het verdere gebruik van gebruikte IT-hardware door middel van refurbishing een belangrijke bijdrage levert aan het behoud van hulpbronnen en het milieu. Omdat “93 procent van de goederen terug in de cyclus gaan”. De aanvoer van gebruikte apparatuur komt hoofdzakelijk van de 75 Bechtle-systeemhuizen. Zij leveren echter niet allemaal hun eigen opknap-tak, maar ook externe opknappers. Dit is mogelijk omdat de afzonderlijke systeemhuizen grotendeels onafhankelijk kunnen optreden. Hier wil Thiele de samenwerking binnen de Bechtle Groep intensiveren. Omdat steeds meer klanten van systeemhuizen beseffen dat zij zelf ook duurzamer moeten gaan werken. En daarbij gaat het niet alleen om het slopen van oude hardware.

De logistiek van Bechtle Remarketing is gevestigd in Bocholt.

Versterkte groei door Device-as-a-Service-concepten

Een belangrijke samenwerkingspartner binnen de groep is Bechtle Financial Service. Voor verdere groei vertrouwt Thiele op een hardware-as-a-service model waarbij Bechtle Financial Service voor de financiering zorgt, de dienstverlener PSB IT-Service als strategische partner voor de buitendienst en de centrale IT-logistiek zorgt en Bechtle Remarketing verantwoordelijk is voor de reconditionering van de apparaten uit de rollback.