Fotografie maakt deel uit van het digitale leven. Daarom wendt de online fotodienst Snapfish zich tot de detailhandel. Zij kunnen profiteren van het fotocentrum dat in hun websites is geïntegreerd. Apple-retailer Gravis bijvoorbeeld biedt deze dienst sinds de herfst aan zijn Mac-gebruikers aan. IT-BUSINESS sprak met Thomas Neye, Manager Online Photo Services Central Europe, over de bedrijfsstrategie.
ITB: Sinds Photokina 2006 is de online fotodienst onder de naam Snapfish eigendom van HP. Wat is het doel van HP met zijn betrokkenheid bij de fotobranche?
Neye: Fotografie maakt deel uit van het digitale leven. Het basisidee van Snapfish is een online fotoplatform. HP, als IT-bedrijf, levert de technologie met datacenters voor gegevensopslag en back-up. Tegen het einde van het jaar zullen we wereldwijd 3,6 petabytes aan opslagruimte voor Snapfish bieden. Wij bieden een compleet HP ecosysteem dat input- en outputmogelijkheden van digitale fotografie combineert, zodat de klant een end-to-end kwaliteitservaring heeft.
ITB: Betekent dit dat alleen HP producten zijn toegestaan?
Neye: Nee – het gaat allemaal om het gevoel bij de klant voor het merk. Het maakt niet uit of de invoerapparaten, d.w.z. de camera of de PC, of de uitvoerapparaten, zoals de printer of het minilab, van HP zijn. Wij bieden echter een compleet assortiment invoerapparaten, bewerkingsopties en databases, alsmede verschillende uitvoerapparaten. De gebruiker moet zich op zijn gemak voelen door de vele opties en het gebruiksgemak. Snapfish, en zijn voorganger Pixaco, is sinds 2000 op de Duitse markt aanwezig en beschikt over de bijbehorende knowhow en de toegevoegde waarde om klanten overal tevreden te stellen. Dat dit de moeite waard is, blijkt bijvoorbeeld uit onze hoge klantentrouw.
ITB: Dus dit is onder andere een imagoproject voor HP?
Neye: Snapfish is een belangrijk onderdeel van het ecosysteem voor HP en wordt daarnaast, net als alle andere HP-divisies, bekeken vanuit economische aspecten – het bedrijf moet winstgevend zijn.
ITB: Kunt u hier concrete cijfers over geven?
Neye: Binnen de afzonderlijke business units worden de bedrijfscijfers niet apart gerapporteerd – Snapfish maakt deel uit van de Imaging and Printing Group.
ITB: Op wie is het aanbod precies gericht – meer op de fotodetailhandelaren?
Neye: Enerzijds is het direct gericht op de eindklanten, maar anderzijds is het ook direct gericht op detailhandelaren die hun aanbod willen uitbreiden met een fotoservice. Neem bijvoorbeeld de Apple-retailer Gravis, die de fotoservice sinds september aan zijn klanten aanbiedt.
ITB: Wat zijn de voordelen voor detailhandelaren van de integratie van Snapfish op hun websites?
Neye: De markt voor digitale foto’s groeit sterk: in 2005 werden wereldwijd 140 miljard foto’s opgeslagen en 33 miljard daarvan werden ook afgedrukt. Wij verwachten dat deze aantallen in 2008 zullen verdubbelen. Wij schatten dat er tegen 2010 ongeveer 330 miljard opgeslagen beelden en 80 miljard afdrukken zullen zijn. Ook detailhandelaren moeten hiervan kunnen profiteren.
ITB: Hoe ziet dit er concreet uit voor de partners?
Neye: Wij bieden onze fotocentrale gratis aan voor integratie op de websites van de detailhandelaren. Als de winkelier een aansluiting heeft op een afwerkingssysteem in de winkel, kan hij ook worden vermeld als afhaalwinkel voor de foto’s of fotoartikelen. Anders ontvangt de eindafnemer zijn aankoop per postorder. Een andere optie voor detailhandelaren is het afdrukken van foto’s in hun winkel: de foto’s worden opnieuw door de klant besteld via het fotocentrum en kunnen vervolgens in de winkel worden geproduceerd op Minilabs- of HP Kiosk-systemen. De toegevoegde waarde voor de partner – in alle drie de varianten – is een hogere klantenfrequentie en extra verkopen via HP Snapfish.
ITB: Is er naast meer clicks naar de site van de retailer ook sprake van een commissie?
Neye: Enerzijds bieden we een commissiemodel voor de postorderdienst. De facturering is gebaseerd op een overeengekomen percentage van de verkoop van alle goederen en diensten. Klanten die via het fotocentrum met co-branding worden geregistreerd, worden als zodanig gemarkeerd. Aldus kunnen alle gegenereerde verkopen gedurende de contractperiode in rekening worden gebracht. Het tweede beloningsmodel is een klantenpremie: hier krijgt de handelaar een overeengekomen bedrag per geregistreerde klant. Er is ook een mix. Hier worden commissies en bonussen voor klanten gecombineerd, afhankelijk van de gemeenschappelijke doelstellingen.
ITB: Is het aanbod volledig gratis voor de partner?
Neye: Het fotocentrum en de software zijn gratis. Van onze kant zijn alle interfaces die nodig zijn voor de integratie ook open, maar er kunnen kosten zijn voor het aanpassen van het systeem van de detailhandelaar.
ITB: Hoe lang duurt het om de fotocentrale in de website te integreren?
Neye: Voor grote detailhandelaren – zoals Gravis – zes weken tot maximaal drie maanden.