Palm Pre-smartphone met zelfgemaakt besturingssysteem

De Palm Pre heeft op de CES in Las Vegas drie prijzen in de wacht gesleept: de beste mobiele telefoon, het beste product en de publieksfavoriet van de show is het nu al. Of het een grote verkoper zal worden, valt nog te bezien. Voor Palm zal dit echter waarschijnlijk een existentiële vraag zijn.

Met de presentatie van de Palm Pre heeft het bedrijf zijn eerste verrassingscoup van 2009 gepleegd. De Pre moet in de eerste helft van het jaar verkrijgbaar zijn en is gebaseerd op het zelf ontwikkelde WebOS-besturingssysteem. Deze is uitsluitend ontwikkeld voor mobiel gebruik en is bedoeld om echte onafhankelijkheid van de PC te creëren. Contacten, agenda-gegevens en andere informatie worden altijd gesynchroniseerd weergegeven in een geïntegreerde weergave – ongeacht of de gegevens zijn opgeslagen op de PC, de telefoon of op het internet.

Maar de ontwikkelaars hebben ook aandacht besteed aan de openheid van het platform. Het was de ontwikkeling van aanvullende mobiele toepassingen die Palm groot maakte. Deze kracht wordt nu teruggewonnen en met WebOS wordt een platform gecreëerd dat ontwikkelaars, hardwareleveranciers en fabrikanten van accessoires uitnodigt om deel te nemen. Deze applicaties zullen vervolgens worden gebundeld in de Mobile Software Store, die in december van start is gegaan. Anders dan in het verleden is dit echter niet langer een uniek verkoopargument. RIM heeft zich ook gecommitteerd aan de ontwikkelaarsgemeenschap en Apple heeft zijn App Store al in de running.

Het “Pre”-project zou beslissend kunnen zijn voor de toekomst van Palm. In 2007 werd een Apple medewerker, Jon Rubinstein, ingeschakeld voor de ontwikkeling. De investeerder Elevation Partners heeft een aanzienlijke financiële injectie gegeven, zonder welke het bedrijf niet in staat zou zijn geweest om het besturingssysteem en de smartphone te ontwikkelen. Het hangt nu van het succes van deze twee onderdelen af of Palm uit de rode cijfers kan komen. In december boekte het bedrijf een verlies van 509 miljoen dollar over het tweede kwartaal en kondigde het ontslagen aan.