DACH alternatief voor Amerikaanse hyperscalers

Met het doel om een DACH cloud op te zetten, positioneert A1 Digital zich duidelijk als concurrent voor de grote Amerikaanse hyperscalers. Met een certificeringsprogramma voor zijn eigen cloudplatform Exoscale wil de Oostenrijkse aanbieder van oplossingen nu zijn partnernetwerk op deze onderneming voorbereiden.

De jacht op de topposities in de cloudbusiness komt nu ook in Duitsland in een stroomversnelling. Aan de top staat onbetwist Amazon met zijn dochteronderneming Amazon Web Services. Microsoft volgt op enige afstand met zijn Azure clouddienst en tot slot, op duidelijke afstand van de topdog, Google met zijn Google Cloud.

Als DACH-alternatief voor de grote Amerikaanse hyperscalers probeert de Oostenrijkse ICT-dienstverlener A1 Digital nu zijn cloudplatform Exoscale in de markt te positioneren, zo meldt het bedrijf zelf. “De concurrentie op de Duitse markt is al erg groot, maar voor zover ik weet is er geen Europees cloudbedrijf met datacenters in alle drie de DACH-landen”, vertelt Stefan van Randenborgh, Director Partnering & Indirect Channel bij A1 Digital en een pionier bij de ICT-dienstverlener in Duitsland. De echte concurrenten zijn echter Amazon, Microsoft en Co.

De prijs-prestatieverhouding en de gegevensbeschermingskwestie moeten worden gebruikt als onderscheidende kenmerken ten opzichte van de grote spelers. “Onze zakenpartners en klanten maken zich voortdurend zorgen over het feit dat dienstverleners van buiten de EU die in de EU actief zijn, vaak onderworpen zijn aan extraterritoriale bepalingen van buitenlandse rechtsgebieden. In veel gevallen heeft dit tot gevolg dat zij niet voldoen aan de Europese regels en beginselen – bijvoorbeeld de GDPR. De Amerikaanse Cloud Act is een voorbeeld van een wet die Amerikaanse aanbieders van clouddiensten verplicht toegang te verlenen tot persoonsgegevens van Amerikaanse en niet-Amerikaanse burgers. Sommige partners, waaronder die welke reeds met dienstverleners van buiten de EU werken, willen daarom ons Exoscale-cloudplatform aan hun portefeuille toevoegen. Sommige exclusief, andere als een multi-cloud portfolio-aanbod, zodat hun klanten uiteindelijk een keuze hebben”, aldus Randenborgh.

Cloudplatform Exoscale

Exoscale vindt zijn oorsprong in een Zwitsers bedrijf met dezelfde naam dat in 2011 van start ging met de bedoeling een Europees alternatief voor hyperscalers te creëren. Nadat het bedrijf in augustus 2017 werd overgenomen door A1 Digital, omarmde de ICT-dienstverlener dit ambitieuze doel met zijn op open source gebaseerde cloudplatform.

Sinds mei 2019 werkt A1 Digital samen met Lenovo. Onder de naam “Exoscale powered by Lenovo” bieden beide bedrijven een Europese cloud-oplossing aan. In het kader van de samenwerking heeft A1 Digital zijn volledige datacenter in München uitgerust met hardware van Lenovo. De dienstverlener exploiteert zijn cloud-oplossing nu op deze speciaal aangepaste componenten. Volgens Randenborgh is dit een win-win situatie voor alle partijen. A1 Digital heeft de extra optie om toegang te krijgen tot het partnernetwerk van Lenovo, terwijl Lenovo-partners een alternatief hebben voor de aankoop van hardware, inclusief een bijbehorend ondersteuningsaanbod. Momenteel wordt “Exoscale powered by Lenovo” gedistribueerd door de distributeurs TIM, Bytec en Ingram Micro.

Daarnaast werken Lenovo en A1 Digital aan een Edge Cloud. “Hoewel de cloud in Duitsland steeds belangrijker en meer aanwezig wordt, zullen hybride oplossingen waarschijnlijk nog lang op de markt blijven”, benadrukt Randenborgh. De edge cloud-oplossing moet in het vierde kwartaal van dit jaar klaar zijn voor de markt. Een prototype is momenteel al beschikbaar.

Exoscale partnerprogramma

Naast het Lenovo partnernetwerk heeft A1 Digital een eigen kanaal opgebouwd. Voor de 60 tot 70 partners die momenteel hun eigen beheerde diensten bouwen op het Exoscale-cloudplatform, zal de dienstverlener vanaf april een gespecialiseerd certificeringsprogramma aanbieden.

Het partnerprogramma zal bestaan uit “Silver”- en “Gold”-niveaus. “Partners die hun bedrijf ontwikkelen en betrokkenheid tonen, worden beloond”, benadrukt Barbara Labes, Partner Marketing bij A1 Digital. Afhankelijk van het partnerniveau profiteren de gespecialiseerde dealers bijvoorbeeld van meer technische ondersteuning, maar ook van kortingsvoordelen en marketingondersteuning.

Op dit moment is de ICT-dienstverlener nog op zoek naar meer partners, maar “op een gegeven moment moet je kijken wat de ideale omvang of het ideale aantal partners eigenlijk is. En wanneer het tijd is om liever de bestaande te ontwikkelen of met hen te groeien in plaats van steeds nieuwe aan te schaffen,” legt Randenborgh uit.

Over A1 Digital

De Telekom Austria Group met het merk A1 is bij sommige Duitsers bekend van eerdere vakanties. Dit komt omdat A1 de grootste aanbieder van mobiele telefonie in ons buurland Oostenrijk is. Minder bekend is de dochteronderneming A1 Digital, die als ICT-dienstverlener in DACH actief is. Het bedrijf is opgericht in 2017 en heeft sinds de herfst van 2017 ook zijn eerste kantoor in Duitsland, meer bepaald in München. Als zusterbedrijf van talrijke telecommunicatiebedrijven die tot de Telekom Austria Group behoren, fungeert A1 Digital volgens eigen zeggen als “competentiecentrum” binnen de groep.

De dienstverlener heeft momenteel twee datacenterlocaties in Duitsland, een in Frankfurt/Main en een in München. Beide datacenters worden gehost door de colocatieprovider Equinix. Andere datacenters bevinden zich onder meer in Wenen, Genève en Zürich.

A1 Digital ziet zichzelf als een “digitaliseringspartner voor commerciële eindklanten”. Terwijl A1 Digital in Oostenrijk, als dochteronderneming en zusteronderneming binnen de Telekom Austria Group, nauw betrokken is bij de dienstensector, is de situatie in Duitsland anders. Er is daar geen eigen dienstteam. De business wordt gegenereerd door de verkoop van complete oplossingen op de kerngebieden cloud, IoT en beveiliging.