Hoe uw kind lokaliseren met uw smartphone

Onder de vele functies van de smartphone is er ook de mogelijkheid om het met grote precisie te lokaliseren. Je moet alleen de juiste apps kennen

Natuurlijk is het in sommige gevallen niet helemaal legaal. Het is ook niet al te ethisch, zoals Alessia Marcuzzi toegaf tijdens het programma “Che tempo che fa” op Rai 1. Het showmeisje en presentatrice heeft namelijk aan half Italië een trucje onthuld dat bijna niemand kent: hoe je iemand kunt lokaliseren dankzij je smartphone.

Ons mobiele apparaat is namelijk uitgerust met GPS- en GLONASS-chips (Russisch satellietnavigatiesysteem) die het mogelijk maken zijn positie vrij nauwkeurig (tot op enkele meters) te bepalen. Een functie die erg handig is wanneer we bijvoorbeeld aan het rijden zijn en de weg naar een bepaalde locatie nodig hebben; of wanneer we onze smartphone kwijt zijn (of hij is gestolen) en we willen proberen hem terug te krijgen. Of, zoals Marcuzzi heeft gedaan (en openhartig heeft toegegeven), we kunnen de smartphone gebruiken om onze kinderen (of partners) te lokaliseren en hun verblijfplaats te controleren.

Dit is eenvoudiger dan je denkt, vooral als je de apps kent om de smartphone (en dus de gebruiker) te lokaliseren.

Hoe lokaliseer je een smartphone met GPS

Om een persoon met GPS te vinden, is het misschien voldoende om twee native tools te gebruiken die door Android en iOS aan hun gebruikers beschikbaar zijn gesteld. Beide besturingssystemen bieden namelijk een platform waarmee je een verloren of gestolen smartphone dankzij GPS kunt terugvinden en eventueel het gebruik ervan kunt blokkeren. Uiteraard kan hetzelfde platform ook worden gebruikt om uw kinderen te lokaliseren en hun bewegingen vanaf uw pc thuis te volgen.

Om Android-smartphones op te sporen, moet u toegang krijgen tot de dienst Zoek mijn apparaat (ook beschikbaar als webapp op elke browser), de referenties van de Google-account van de persoon gebruiken en wachten tot de GPS zijn werk doet (geolocatie moet echter wel zijn ingeschakeld op het apparaat, anders werkt Zoek mijn apparaat niet). Om de iPhone te vinden, kunt u echter Zoek mijn iPhone gebruiken: log in op iCloud.com met de Apple ID-gegevens van de telefoon die u wilt traceren, klik op het pictogram Zoek mijn iPhone en wacht tot de geolocatietools de locatie van de iPhone hebben gevonden. Beide opties hebben een ‘zwak punt’, als je het bekijkt vanuit een ouderlijk perspectief: je moet de gegevens van je Google-account of Apple ID kennen en hopen dat je kind ze in de tussentijd niet heeft veranderd.

Als je op zoek bent naar een minder complexe en minder ‘zichtbare’ oplossing, kun je een van de vele tracking-apps installeren die beschikbaar zijn in de Google Play Store en App Store. Van de verschillende beschikbare opties behoren Family Tracker: Locate Phone en TeenSafe tot de beste en meest efficiënte. Ook al moet je ervoor betalen, je kunt er je kinderen en familieleden mee lokaliseren via de GPS van je smartphone en hun bewegingen volgen. Om dit te doen, installeert u de app rechtstreeks op de mobiele telefoon van de persoon en verleent u de vereiste machtigingen (eerst toegang tot de locatie): vanaf dat moment hoeft u alleen nog maar een gesynchroniseerd apparaat te gebruiken om de telefoon te vinden (en wie hem gebruikt) dankzij GPS.

Geef privacy

Voordat u de bewegingen van een persoon in de gaten houdt, of dat nu uw kind of uw partner is, moet u zijn of haar toestemming vragen en in onderling overleg beslissen welke dienst het beste gebruikt kan worden. Het spreekt voor zich dat het volgen van iemands bewegingen met je smartphone illegaal is, omdat het de privacy van die persoon schendt. Denk twee keer na voordat je in ernstige problemen komt.