TDMi AG en Comparex vragen insolventie aan

Omwille van de sterk dalende omzet en financieringsproblemen hebben verschillende TDMi-ondernemingen en de dochterondernemingen van Comparex vandaag het faillissement moeten aanvragen. Ongeveer 300 arbeidsplaatsen in het TDMi-concern, dat in totaal 1.100 werknemers telt, worden getroffen, maar niet de IT-dienstverleningsactiviteiten van Arxes GmbH.

Het management van TDMi AG spreidt vertrouwen: de weg naar herstructurering is de juiste, maar de tijd is te kort geworden nadat de investeringen in nieuwe informatietechnologie in Duitsland zo merkbaar zijn teruggelopen en de banken hun gewicht niet in de schaal hebben gelegd bij de financiering op lange termijn, aldus een verklaring van het in Keulen gevestigde systeemhuisconcern. Met 36 vestigingen in dit land en een jaaromzet van 410 miljoen euro in het boekjaar 2008 is het een van de grootste onafhankelijke systeemhuizen in Duitsland.

Door het faillissement getroffen zijn Comparex Deutschland GmbH en haar dochteronderneming Comparex Services GmbH, die sinds 2007 deel uitmaken van de TDMi-groep. Ook TDMi Deutschland Holding GmbH en TDMi AG hebben het faillissement aangevraagd.

Voorzitter van de Raad van Bestuur Detlef Linde, die pas sinds 15 mei in functie is, benadrukt: “De TDMi-bedrijven becom Informationssysteme GmbH en inforsacom Informationssysteme GmbH en hun dochterondernemingen kunnen hun bedrijfsactiviteiten zelfstandig voortzetten. Samen met de voorlopige curator zullen wij onmiddellijk op zoek gaan naar een nieuwe investeerder voor deze ondernemingen”. Klanten zouden in de komende dagen worden benaderd en geïnformeerd over de nabije toekomst van het bedrijf.

De IT-dienstendochter Arxes daarentegen is liquide. “Arxes GmbH en haar dochterondernemingen, d.w.z. de IT-dienstenactiviteiten van TDMi AG, worden niet getroffen door het faillissement. De IT-operationsklanten zullen op betrouwbare wijze en in overeenstemming met hun contracten IT-operationsdiensten geleverd blijven krijgen”, aldus bestuurslid Hans-Jürgen Bahde, die de functie van CEO pas ruim twee maanden geleden opgaf om zich meer op Arxes te kunnen concentreren.

Over de redenen voor het faillissement zegt TDMi-CEO Linde: “We hebben intensieve gesprekken gevoerd met een financiële investeerder en banken om het noodzakelijke liquiditeitstekort te dichten. Er werd overbruggingsfinanciering verkregen, maar de verstrekking van voldoende kapitaal op lange termijn bleef uit. Ik betreur deze ontwikkeling ten zeerste. Vooral de betrokken uitstekende medewerkers lijden nu onder de gevolgen van de crisis.”

Een minpunt bij de banken is onder meer de snelle wisseling van het management. Zo had de wisseling van Bahde, die zich had teruggetrokken uit de stoel van CEO maar in het bedrijf was gebleven, verbazing gewekt in de sector. Dit hing samen met de toetreding van de voormalige Magirus-bestuursleden Axel Feldhoff en Claus Niedworok tot TDMi, maar Feldhoff had al een maand later de handdoek in de ring gegooid wegens “verschillende opvattingen over de bedrijfsstrategie”, zoals toen werd gezegd.