Hoe sluit je je smartphone aan op je tv

Hoe sluit je je smartphone aan op je tv? Er zijn vele bedrade en draadloze oplossingen. Ontdek wat ze zijn en kies de smartphone die bij u past

Dankzij de snelle technologische evolutie kan de smartphone van vandaag worden beschouwd als een kleine computer waarop u video’s, muziek, documenten en vele andere inhoud kunt opslaan. Wanneer u echter een film of een documentaire wilt bekijken, blijkt het kleine scherm van uw mobiele telefoon hinderlijk en beperkend. Voor deze gelegenheden moet u uw smartphone op de tv aansluiten.

Er zijn verschillende manieren om een iPhone of Android-toestel op de tv aan te sluiten. Sommige zijn gemakkelijker dan andere, of het toestel is beter geschikt voor de ene technologie dan voor de andere. Voor sommige soorten verbindingen zijn speciale bedrade oplossingen nodig, zoals MHL en Slimport, waarmee u een Android-smartphone met een kabel op de tv kunt aansluiten. Er zijn ook apparaten ontworpen om smartphones en tv’s draadloos met elkaar te verbinden. Een van de bekendste daarvan is Google Cast. Elk systeem heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen.

Smartphones en tv’s aansluiten met HDMI of MHL

De Mobile High-Definition Link (MHL) is een van de eerste technologieën die het mogelijk maakt om smartphones en tv’s, maar ook pc’s en tv’s aan elkaar te koppelen. Het gebruikt de micro-USB-connector om het videosignaal (HDMI) naar de TV te zenden.

Slimport werkt op vrijwel dezelfde manier, maar kan naast HDMI ook DVI-, VGA- en DisplayPort-signalen verzenden. Daarom biedt het meer keuze, maar is het meer geschikt voor oudere smartphones. Tegenwoordig zijn MHL- en Slimport-oplossingen steeds moeilijker te gebruiken omdat smartphones en tv’s Wi-Fi-verbindingen mogelijk maken. Dus voordat u een HDMI-kabel koopt, moet u uitzoeken of uw mobiele telefoon op een andere manier verbinding kan maken met externe apparaten.

Smartphones en tv draadloos verbinden: Google Cast en Miracast

Om smartphones en tv’s draadloos te verbinden, moet u een beroep doen op specifieke apparaten, zoals Google Cast of Miracast. Het verschil tussen bekabelde en draadloze systemen is dat bij bekabelde systemen het volledige smartphone-scherm op de tv wordt geprojecteerd, terwijl u bij draadloze systemen kunt kiezen wat u wilt delen. Zo kunt u bijvoorbeeld een Netflix-film op uw tv delen terwijl u tegelijkertijd berichten op WhatsApp verstuurt vanaf uw mobiele telefoon.

Van de technologieën die een draadloze verbinding mogelijk maken, is Miracast de oudste. Aanvankelijk moest de tv de Miracast-technologie ondersteunen om er gebruik van te kunnen maken. Recente toestellen ondersteunen deze functie meestal zonder problemen. De Miracast-standaard wordt ook gebruikt door de Amazon Fire TV, en dat is een beperking omdat het op sommige tv’s bijvoorbeeld onmogelijk kan zijn om een YouTube- of Netflix-video te bekijken. Dit is een beperking, omdat het op sommige tv’s bijvoorbeeld niet mogelijk is om een YouTube- of Netflix-video te bekijken. Nogmaals, u moet onderzoek doen voordat u overhaaste aankopen doet.

Google Cast is een van de nieuwere systemen, en verspreidt zich als een lopend vuurtje over de wereld. Tot voor kort heette het gewoon Chromecast, en het is zeker het meest geschikte en gebruiksvriendelijke systeem, vooral als je een Android smartphone hebt. Om inhoud op uw tv te projecteren, tikt u op de Cast-knop in de app van uw keuze. U kunt YouTube, Netflix en andere inhoud van videostreamingplatforms bekijken. U kunt ook beelden en video’s van uw mobiele telefoon of zelfs PowerPoint-presentaties op het TV-scherm projecteren. Voordat men echter op een technologie vertrouwt, is het van essentieel belang te begrijpen welke functies en technische mogelijkheden TV en smartphones bieden.