Meer transparantie voor Windows 10

De niet-transparante overdracht van diagnostische gegevens aan Microsoft was tot nu toe een serieus punt van kritiek op Windows 10. In de toekomst kunnen gebruikers de verzonden ruwe gegevens zelf controleren met de Diagnostic Data Viewer. In eerste instantie zal de functie beschikbaar zijn in de Insider-versies van Windows 10.

Microsoft grijpt de Europese Dag van de Gegevensbescherming op 28 januari 2018 aan om met Insider-versie 17083 van Windows 10 een functie openbaar te maken, waarmee gebruikers kunnen zien welke informatie de telemetriefunctie van het besturingssysteem aan Microsoft doorgeeft. Volgens de fabrikant van het besturingssysteem moeten de verzamelde gegevens helpen bij het opsporen van problemen en de verdere ontwikkeling van het besturingssysteem. De gegevensoverdracht in de Home- en Pro-versies van Windows 10 kan in de toekomst niet volledig worden uitgeschakeld, maar het inzicht in de verzonden gegevens moet de critici de wind uit de zeilen nemen. In de edities Enterprise en Education van het besturingssysteem kan de telemetrietransmissie worden gedeactiveerd. Updates moeten dan wel worden uitgerold via Windows Server Update Services op een lokale server, omdat Windows Update niet werkt zonder telemetrie.

Voor alle Windows 10-gebruikers komt de functie in de volgende grote update, die momenteel wordt ontwikkeld onder de codenaam “Redstone 4”. Het is de bedoeling dat het in het voorjaar van 2018 wordt ingevoerd. Daarnaast worden de gegevens die gekoppeld zijn aan het Microsoft-account ook duidelijker en gedetailleerder weergegeven in het Microsoft Privacy Dashboard.

Windows Diagnostic Data Viewer

In de huidige Insider-versie van Windows 10 is er naast de optie voor de reikwijdte van de gegevensoverdracht nu ook een nieuwe instelling voor de weergave van diagnostische gegevens. De weergave zelf wordt verzorgd door de Windows Diagnostic Data Viewer, een app die kan worden gedownload via de Windows Store. Volgens Microsoft geeft de viewer alle diagnostische gegevens van de volgende categorieën weer:

  • Algemene gegevens, zoals naam en versie van het besturingssysteem, apparaat-ID, apparaatklasse of selectie van diagnostisch niveau
  • Configuraties en eigenschappen voor bijvoorbeeld randapparatuur en netwerkverbindingen
  • Product- en servicegegevens over de status van het apparaat,
  • Gegevens over product- en servicegebruik, waaronder informatie over het gebruik van het apparaat, het besturingssysteem en afzonderlijke services
  • Software-installatie en -inventaris, waaronder geïnstalleerde applicaties en installatiegeschiedenis, evenals informatie over apparaatupdates.

Wat betreft het verzamelen van audio- en videobestanden, benadrukt Microsoft expliciet dat de functie niet wordt gebruikt om de kijk- of luistergewoonten van gebruikers vast te leggen. De Viewer presenteert de verzamelde ruwe gegevens in JSON-formaat. Ze kunnen ook worden geëxporteerd naar een CSV-bestand.

Daarnaast zijn er filterfuncties voor een duidelijkere presentatie.

Wat wordt er verzameld?

De Insider-versies verzamelen en verzenden in principe de volledige set diagnostische gegevens. Naast de basisinformatie die altijd wordt doorgegeven, bevatten ze een schat aan prestatiegegevens, foutmeldingen, de browsergeschiedenis van Edge en gegevens voor het verbeteren van de spraak- en handschriftherkenning. Deze gegevens zijn bedoeld om ontwikkelaars te helpen bij het oplossen van bugs en het programmeren van nieuwe Windows-functies. Daarbij wordt de informatie niet permanent van alle computers overgebracht, maar alleen de op dat moment benodigde gegevens over bepaalde probleemgebieden van een beperkte groep apparaten.

In de conventionele Windows-versies Home en Pro hebben gebruikers de mogelijkheid om het verzamelen en overbrengen van gegevens te beperken tot basisgegevens. Wat hier wordt uitgezonden kan al worden gezien door de juiste schakelaar in de Viewer om te zetten. In wezen wordt informatie doorgegeven over de hardware van de computer, de geïnstalleerde Windows-updates, stuurprogramma’s en de apps die vanuit de Store zijn geïnstalleerd. Ze zijn in de eerste plaats bedoeld voor foutenanalyse.

Microsoft biedt een zeer gedetailleerd overzicht van welke gegevens op basisniveau worden overgedragen op de URL https://docs.microsoft.com/en-us/windows/configuration/basic-level-windows-diagnostic-events-and-fields. In de instellingen voor Diagnostiek en feedback vindt u een lijst met alle gegevens die op basisniveau worden overgedragen. In de diagnose- en feedbackinstellingen van de huidige Insider-versie is er een item “diagnostische gegevens wissen”. Het heeft momenteel echter geen functie. Of en wanneer deze functie in Windows 10 zal worden opgenomen, is momenteel onduidelijk.

Uitgebreid privacydashboard

Naast de niet-gepersonaliseerde telemetriegegevens stuurt Windows 10 ook zogenaamde functionele gegevens naar Microsoft-servers, als de gebruiker dat wil. Dit omvat bijvoorbeeld browser- en zoekgeschiedenis – als men transmissie heeft geactiveerd in de Cortana-machtigingen – locatieactiviteit en informatie die beschikbaar is voor Cortana. In het Microsoft Privacy Dashboard, dat wordt gebruikt om deze gegevens te controleren en te verwijderen, is er nu een extra pagina met een activiteitengeschiedenis. In de komende maanden zal ook de mogelijkheid worden toegevoegd om gegevens over mediagebruik en product- en service-activiteit in het gebeurtenissenlogboek te bekijken en te beheren. Bovendien zullen gebruikers de mogelijkheid hebben om selectief bepaalde items te verwijderen en de gegevens van het dashboard te exporteren.