Windows XP SP3: Oplossing voor problemen met AMD-systemen

Microsoft heeft nu bevestigd dat sommige AMD-systemen een probleem hebben met de SP3-patchverzameling voor Windows XP. In de tussentijd zijn er eerste patches – maar niet van Microsoft.

Daar hebben sommige PC-fabrikanten het zichzelf waarschijnlijk te gemakkelijk gemaakt, bijvoorbeeld HP: Zij hebben eenvoudigweg een uniform besturingssysteemimage gemaakt dat op elke PC dezelfde drivers installeert, ongeacht of de PC is gebaseerd op Intel- of AMD-chips. Zo is bijvoorbeeld het stuurprogramma intelppm.sys, dat nodig is voor energiebesparende functies, ook terechtgekomen op HP’s AMD-systemen. Terwijl Windows XP tolerant genoeg was om te werken tot Service Pack 2, is Service Pack 3 gevoeliger: in dit geval start het systeem vaak helemaal niet op, loopt vast of start zichzelf spontaan opnieuw op.

HP heeft inmiddels gereageerd en biedt op zijn website een officiële patch aan die dit spook voorkomt – maar alleen als deze wordt geïnstalleerd vóór de update naar Windows XP SP3.

Een andere, onofficiële patch is beschikbaar via Jesper Johansson. Ook deze moet voor de installatie van SP3 worden opgeroepen. De voormalige Microsoft-medewerker heeft een script geschreven dat Intel-apparaatstuurprogramma’s detecteert en de gebruiker de mogelijkheid geeft om uit te sluiten dat ze worden opgestart. Dan doen de beschreven problemen zich niet voor na de SP3 update. De tool is hier te vinden in “Jesper’s Blog”.

Microsoft zelf wil in eerste instantie met een filter ervoor zorgen dat Service Pack 3 niet meer als update wordt weergegeven op mogelijk getroffen AMD-systemen. Tegelijkertijd werkt de softwaregigant aan de ontwikkeling van een eigen patch. Het bedrijf heeft nog geen publicatiedatum genoemd. Er is echter een Microsoft website die gratis ondersteuning biedt in geval van problemen met de SP3 installatie – tot 14 april 2009. Dan zouden de fouten waarschijnlijk verholpen moeten zijn. Vooral voor bedrijven die langzaam upgraden naar Windows Vista, is Service Pack 3, zolang het werkt, volkomen logisch, omdat Windows XP SP3 de samenwerking met Vista verbetert.