Swyx bundelt krachten

Op de Partner & Technology Conference van dit jaar presenteerde Swyx talrijke product features, nieuwe bedrijfsleden en een naamsverandering. Voortaan heet het moederbedrijf Within Reach Group (WRG), waartoe naast Swyx ook Voiceworks en Centile behoren, Enreach. Het softwarebedrijf blijft zijn doel nastreven om Europees marktleider op het gebied van UC te worden.

20 jaar geleden heeft Swyx “de markt willen veranderen”, benadrukt oprichter en CEO Dr. Ralf Ebbinghaus. Ondanks een moeilijke opstartfase heeft Swyx begin dit jaar de grens van één miljoen gebruikers doorbroken. Het is pas in de laatste vier à vijf jaar dat hardware niet langer als degelijker dan software wordt beschouwd en dat technologie meer mainstream is geworden. Volgens Ebbinghaus is “sleuteltechnologie geëvolueerd tot basistechnologie”, wat leidt tot de voortdurende opleving van het softwarebedrijf. Swyx profiteert van deze opleving en streeft er sinds 2018 naar om zich te vestigen als Europees UC-kampioen. Daartoe heeft de fabrikant niet alleen investeerder Waterland aan boord gehaald, maar ook de krachten gebundeld met de Within Reach Group (WRG).

Bedrijfsstrategie

Werd in 2018 de groei van de bedrijvengroep doorgezet, sinds 2019 ligt de focus vooral op de eenwording van alle producten en platforms van de verschillende dochterondernemingen van Enreach. Op deze wijze worden de oude produktwerelden van de verschillende ondernemingen onder één platform gebundeld. De centrale administratie zal plaatsvinden onder het DACH-merk Enreach. Ondanks de eenmaking zullen plaatselijke merken zoals Swyx en Centile blijven bestaan. Ebbinghaus verzekerde bezorgde partners dat de productkern van Swyx ondanks de synergie-inspanningen zal blijven bestaan, maar of Swyx in de toekomst als zelfstandige dochteronderneming zal blijven bestaan of onder het nieuwe Enreach-merk zal verschijnen, kan de CEO niet beloven.

De oprichting van een centraal, concernoverschrijdend platform moet het ook sneller en gemakkelijker maken om verdere potentiële overnames in de groep te integreren. Dit komt omdat Enreach haar buy-and-build strategie blijft voortzetten. Begin dit jaar werd de Deense telecommunicatie-aanbieder Ipnodric in de groep geïntegreerd. Een kleine maand geleden werd het Nederlandse bedrijf Crystal Networks toegevoegd en, zoals officieel aangekondigd sinds de partnerconferentie, maakt het Britse Network Telecom nu ook deel uit van de groep.

Naast de eenwording van de groep is ook de transformatie van het businessmodel een belangrijke strategische stap: “In Duitsland willen we uiteindelijk idealiter de on-premises business naar de cloud brengen of op zijn minst transformeren naar een recurring model. Duitsland is daarbij de allergrootste hefboom voor de groep, aangezien het recurrente aandeel hier zeer gering is. We verkopen veel licenties en daar zullen we morgen niet mee stoppen, maar we willen toe naar meer terugkerende inkomsten,” legt Ebbinghaus uit.

Nieuwe producten

Ook werden er nieuwe producten gepresenteerd tijdens de partnerconferentie: Release 12 van het kernproduct SwyxWare zal in november van dit jaar worden gepubliceerd. Met name de berichtendienst, die door de partners lange tijd werd beschouwd als “aan vernieuwing toe”, is verbeterd. Versie 12.10 zal in het eerste kwartaal van 2020 te downloaden zijn.

Naast de nieuwe Swyx Messenger zal de fabrikant ook het Swyx Flex-licentiemodel, dat voorheen alleen als huurmodel beschikbaar was, te koop aanbieden. Bovendien is Swyx Meeting aangevuld met een broadcast- en webinar-functie. De telefoniehardware van Yealink en Unify is vanaf nu te huur via de distributiepartners Komsa en ADN. Bovendien is het callmanagement voor callcenters verbeterd en via SwyxOn gekoppeld aan een analyse-instrument. Ook het Swyx Control Center en de Windows-client SwyxIt! zijn herzien.

Voor 2020 staan nog meer producten op de planning. Volgens de fabrikant is de productstrategie gericht op de gebieden samenwerking, messaging en kunstmatige intelligentie.

Impressies van de Partner- en Technologieconferentie zijn te vinden in de volgende afbeeldingengalerij:

.