Je legt je duim op de scanner en je bent geautoriseerd: Wat nu gebruikelijk is voor het ontgrendelen van smartphones of tablets, zal in de toekomst ook wijdverbreid zijn voor betalingen.
Om cashloze betalingstransacties te beveiligen, willen acht op de tien Duitsers (81 procent) in de toekomst vingerafdrukken gebruiken. Dit is het resultaat van een enquête door Bitkom. In principe kan de vingerafdruk de pin of handtekening vervangen voor alle betalingstransacties – dus voor pin- of creditcardbetalingen, contactloze betalingen met smartphones of online bankieren.
“De vingerafdruk maakt iedere persoon uniek en is daarom een ideale autorisatiemethode omdat hij zeer veilig is – en bovendien sneller en handiger in gebruik dan welk wachtwoord dan ook,” zegt Bitkom CEO Dr Bernhard Rohleder. “De goede ervaringen die consumenten hebben opgedaan met Touch ID bij het ontgrendelen van smartphones of pc’s hebben de weg vrijgemaakt voor andere toepassingsgebieden, zoals betalingen.”
Van irisscan tot hartslag
Ook andere biometrische autorisatiemethoden kunnen op belangstelling van consumenten rekenen: 36 procent zou de irisscan van het oog gebruiken om een betaling te autoriseren. Een controle op basis van het stemprofiel zou de voorkeur krijgen van 22%. De belangstelling voor het gebruik van de hartslagfrequentie als biometrische autorisatiemethode voor betalingen is daarentegen vrij gering (6 procent).
“Deze autorisatiemogelijkheden klinken voor veel gebruikers waarschijnlijk nog steeds als science fiction. Als uit de eerste proefprojecten blijkt hoe veilig en handig ze zijn, zullen ze snel algemeen ingang vinden in het dagelijks leven”, aldus Rohleder.
De enquête
Bitkom Research ondervroeg 1.011 mensen van 14 jaar en ouder. De vraag luidde: “Om de procedures voor girale betaling veiliger te maken, bieden sommige bedrijven autorisatieprocedures aan met biometrische gegevens (bijvoorbeeld vingerafdruk, irisscan). Welke van de volgende biometrische identiteitscontroles zou u persoonlijk in de toekomst gebruiken om betalingstransacties te beveiligen?”