Spotify Blend is nu voor iedereen: hoe het werkt

Spotify Blend is de nieuwe afspeellijst van de muziekstreamingdienst die connecties tussen twee mensen aanmoedigt, of het nu vrienden of geliefden zijn: dit is waar het allemaal om draait

Spotify maakt zijn nieuwe Blend-afspeellijst wereldwijd beschikbaar, waarvan het belangrijkste doel is om interessante chemie te produceren tussen de smaken van verschillende gebruikers. Met Spotify Blend kunnen twee gebruikers hun favoriete nummers vergelijken, ontdekken of en welke affiniteit er tussen hen bestaat en een unieke afspeellijst genereren op basis van elkaars smaak.

Spotify Blend was begin juni al beschikbaar, maar alleen nog in bèta. Vanaf het begin zag de Zweedse muziekstreaminggigant het als een manier voor twee gebruikers om hun muziekvoorkeuren samen te voegen in één (gedeelde) afspeellijst, een opeenvolging van nummers die speciaal voor hen en over hen zijn gemaakt. Dit vergemakkelijkt de band tussen twee personen, of het nu gaat om een vriend, een geliefde of een liefdesrelatie, waarbij muziek wordt ingezet om de band tussen mensen te versterken – en dat is al sinds mensenheugenis het geval geweest, het moet gezegd worden. Vanaf vandaag, zegt Spotify, is de Blend-afspeellijst beschikbaar voor alle abonnees, zowel degenen die de dienst gratis gebruiken met de Free-versie als degenen die betalen voor de Premium-ervaring.

Eenvoudig identificeerbare Blend-afspeellijsten

Spotify Blend bevat nieuwe covers waarmee elk van de Blend-afspeellijsten gemakkelijk kan worden geïdentificeerd, “taste match scores”, schrijft Spotify, die kunnen worden opgevat als de mate van muzikale affiniteit, en de mogelijkheid om gegevens en statistieken te delen op sociale media op basis van elk paar gebruikers waarmee rekening is gehouden.

“Blend, dat dagelijks wordt geüpdatet en zich aanpast op basis van de streams van luisteraars, combineert het beste van Spotify’s personalisatiemogelijkheden en functionaliteit voor gezamenlijke afspeellijsten in één gedeelde afspeellijst, waardoor gebruikers gemakkelijk een gedeelde luistersessie kunnen aangaan die speciaal voor hen is gemaakt”, schrijft Spotify, waarbij het erop wijst dat de toegang tot Blend geen sinecure was.

“Muziek brengt mensen samen”

“Er waren tientallen mensen binnen het bedrijf die hard hebben gewerkt om Blend tot leven te brengen”, aldus Arjun Narayen, Product Manager bij Spotify. “Ik heb het geluk deel uit te maken van een team dat gepassioneerd is over gezamenlijk luisteren en gelooft dat muziek iets is dat mensen kan samenbrengen. Een deel van mijn rol bij het tot leven brengen van Blend is geweest om de weg vrij te maken voor onze getalenteerde engineering-, design- en insights-teams om ideeën aan te dragen en vervolgens te helpen om tot een product te komen dat eenvoudig, leuk in gebruik en gemakkelijk te begrijpen is”.

Hij wordt bijgevallen door Jen Lamere, Senior Engineer bij Spotify:

“Ik heb veel tijd besteed aan het luisteren naar de feedback die we over Blend hebben ontvangen en aan het samenwerken met andere engineers in het team om te bedenken hoe we Blend kunnen verbeteren en uitbreiden. Veel van onze uitdagingen waren erop gericht een zo goed mogelijk product te maken”.