De beste online educatieve spelletjes voor kinderen

De digitale wereld biedt vele mogelijkheden voor vermaak en plezier, en er zijn honderden sites die online spelletjes en spelplatforms van verschillende soorten aanbieden, voor alle leeftijdsgroepen. Er zijn met name veel sites en apps die speciaal voor jonge kinderen zijn ontworpen en die hun creativiteit en leergierigheid stimuleren door middel van intelligent tijdverdrijf en leuke educatieve spelletjes voor kinderen. Hier zijn de beste kinderspelletjes die online beschikbaar zijn of te downloaden zijn naar smartphones en tablets, om de kleintjes te vermaken en volwassenen een nuttige pedagogische ondersteuning te bieden.

De beste educatieve spelletjes voor kinderen online

Een van de populairste online spelletjes sites is Giochiper.com. Dit gratis portaal biedt een ruime keuze aan activiteiten voor peuters, ingedeeld in categorieën en ook gecategoriseerd naar leeftijd van de jonge gebruikers. Onder de vele beschikbare spelgenres zijn Sport, Behendigheid, Ruimteschepen en Actie: zodra het gewenste thema is gekozen, is het mogelijk om toegang te krijgen tot verschillende spelactiviteiten, met suggesties over de doelgroep: zo worden bijvoorbeeld spellen die zijn ontworpen voor een doelgroep van kinderen ouder dan 3 jaar, of die niet geschikt zijn voor kinderen jonger dan 12 jaar, enzovoort, gemarkeerd.

Bartolomeo.education is daarentegen een van de best gestructureerde sites in het Italiaans waarop kinderen zich kunnen onderdompelen in leuk leren. Het is gericht op kinderen in het basisonderwijs en biedt educatieve spelletjes over verschillende onderwerpen, zoals kunst, geschiedenis en literatuur, waarbij de aandacht van de kinderen wordt getrokken door goed ontworpen audio- en video-animaties.

De webportalen van TV-kanalen zoals Cartoon Network, waar kinderen online kunnen spelen met hun favoriete personages, zijn ook beschikbaar voor het gezin, net als de secties van grote culturele amusementssites die zijn gewijd aan jonge gebruikers, zoals Kids National Geographic, een waardevolle bron van kennis die vele nieuwsgierigheden kan bevredigen met betrekking tot de natuur, de wetenschap en de volkeren van de wereld.

Om hun kennis te vergroten in vakken als Italiaans, wiskunde of meetkunde, is Baby-Flash de perfecte site: een bak met nuttige lessen waarmee jonge websurfers hun schoolse vaardigheden kunnen vergroten, onderweg begeleid door volwassenen in hun omgeving.

Downloadbare educatieve spelletjes voor kinderen

Naast de educatieve activiteiten die online kunnen worden gespeeld, zijn er ook veel apps voor kinderspelletjes die kunnen worden gedownload naar pc’s, smartphones en tablets om mee te nemen voor onderweg en om uw kinderen af te leiden. Een van de populairste is GCompris, een software vol educatieve spelletjes voor kinderen van 2 tot 10 jaar.

Het platform is compatibel met zowel Windows als MacOS, Linux, iOS en Android, en is grotendeels gratis, maar door een gratis donatie aan de makers van de software te betalen, kunnen extra activiteiten worden ontgrendeld. Onder de aangeboden categorieën bevinden zich spellen voor het leren rekenen, pc-gebruik, wetenschap, maar ook geheugen- en vaardigheidsuitdagingen.

Om het leren rekenen te bevorderen, is AB Math Lite een gratis app die educatieve rekenspellen biedt voor kinderen vanaf 6 jaar. Het doel is kinderen in staat te stellen wiskundige begrippen te begrijpen terwijl ze plezier hebben en zonder ze als iets moeilijks en zwaars te ervaren. AB Math Lite is de gratis versie van het completere AB Math, dat tegen betaling kan worden gedownload.

Om de artistieke ambities van kinderen te stimuleren, zijn er enkele leuke applicaties zoals Piano for Kids, een spel gericht op jonge muzikanten tussen de 2 en 5 jaar. Het is een virtueel keyboard waarop kinderen, zelfs al op zeer jonge leeftijd, de wereld van de muziek in de vingers kunnen krijgen en geleidelijk kunnen benaderen.

Er is een gratis versie, een beperktere maar nog steeds geldige versie en een volledige betaalde versie. Als de kinderen thuis liever schilderen, zijn er apps zoals Kleurplaten voor kinderen of Dieren tekenen en schilderen, die zowel in de Play Store als op iOS kunnen worden gedownload. Een geweldige manier om hun verlangen om te schilderen te stimuleren.

Er zijn ook talloze apps online die kinderen kennis laten maken met de principes van gezond eten of het beoefenen van yoga, of die hen op allerlei manieren aanspreken op het belang van gezond leven. Net zoals het mogelijk is om via online educatieve activiteiten de kleintjes thuis maatschappijleer, poëzie of vreemde talen uit te leggen.

Apps voor speciale onderwijsbehoeften

Online games zijn niet alleen een zeer nuttige manier om kinderen te onderwijzen en tegelijkertijd te vermaken, maar kunnen ook een krachtig hulpmiddel zijn voor de interactie met kinderen met communicatieproblemen of het autistisch syndroom.

Er zijn veel interessante online-projecten die speciaal zijn ontworpen voor kinderen met speciale onderwijsbehoeften of cognitieve achterstanden van uiteenlopende aard. Een daarvan is Immaginario, een Italiaanse app die ouders en therapeuten wil helpen om met autistische kinderen of kinderen met verbale communicatieproblemen ten gevolge van cognitieve achterstand om te gaan, door gebruik te maken van beeldcommunicatie op basis van AAC, Alternative Augmentative Communication. Een andere app voor autistische kinderen en kinderen met speciale behoeften, IoParlo, heeft dezelfde doelen. Het is een gratis systeem van ondersteunde communicatie, ontwikkeld in samenwerking met Genitori e Autismo.

Apps als Time In of Niki Agenda helpen kinderen die moeite hebben met het begrijpen van het abstracte begrip tijd om het verstrijken van de tijd visueel weer te geven, met behulp van afbeeldingen, animaties en vormen, of figuratieve voorstellingen van dagen van de week en activiteiten die ze gedurende hun dag hebben uitgevoerd.Om sociale vaardigheden te helpen ontwikkelen, kunnen kinderen met autismespectrumstoornissen met apps als Wall of Life of How Are You hun empathie en sociale vaardigheden met de mensen om hen heen verbeteren.

Er zijn oneindig veel websites en online educatieve apps die een waardevolle steun kunnen zijn voor ouders, opvoeders en leerkrachten en die een belangrijke stimulans vormen voor de ontwikkeling van kinderen, het opbouwen van hun cognitieve functies en het uitbreiden van hun kennis: het combineren van het nuttige met het aangename is nog nooit zo belangrijk geweest.