Tijdens de jaarwisseling werd een insolventieprocedure geopend voor de distributeur BHS Binkert. Zes weken na de insolventieaanvraag werd de beslissing genomen: Het distributiebedrijf kan niet gered worden. Nu wordt het bedrijf geliquideerd.
In november 2013 was er nog hoop. De voorlopige curator, Dr. Philipp Grub van het advocatenkantoor Grub Brugger in Stuttgart, had een eerste overzicht gekregen en besloten dat het bedrijf kon worden voortgezet.
Tegen de jaarwisseling kwam het einde. Het kantongerecht van Waldshut-Tiengen heeft de insolventieprocedure geopend (AZ 4 IN 189/13) en de aanbeveling van de curator om BHS Binkert GmbH te ontbinden, gevolgd. Bovendien is op 2 januari 2014 vastgesteld dat de activa ontoereikend zijn, waardoor bijvoorbeeld dwangmaatregelen van insolvente schuldeisers niet kunnen worden uitgevoerd. Ze gaan nu volledig met lege handen.
Maar het betekent ook dat lopende kosten zoals huur en lonen van werknemers niet langer volledig worden gedekt. Dus de meeste werknemers kregen de vrijstelling aan het begin van het jaar. Slechts een klein deel van het team is nog bezig met de afwikkeling van de vorige werkgever, die ternauwernood zijn 20e verjaardag haalde.
Het begin van het einde
IT-BUSINESS vroeg Boris Sakowski van het advocatenkantoor Grub Brugger naar de achtergrond van het besluit. Hij wees erop dat een belangrijke fabrikant was weggevallen, waardoor het faillissement was ontstaan. Hij wilde niet bevestigen of dit werkelijk Canon was. Tegen het einde van het jaar was het duidelijk geworden dat het onder de huidige concurrentiedruk niet mogelijk was de activiteiten op economische wijze voort te zetten. Bijgevolg was de normale bedrijfsactiviteit stopgezet en was de liquidatie van de onderneming begonnen. Nu worden alleen voorraden en inventaris verkocht. Gehoopt wordt dat de zaak tegen eind februari zal zijn geregeld.
Klein lichtpuntje
Terwijl BHS Binkert van de Duitse markt verdwijnt, zijn er nog zusterondernemingen in Frankrijk en Liechtenstein die niet rechtstreeks door het faillissement worden getroffen. Het in Liechtenstein gevestigde BHS levert ook aan de Zwitserse markt.
Volgens Sakowski voert de curator ook “zeer concrete gesprekken” over een verkoop van het eigen merk R.O.GNT (spreek uit: “Arrogant”) en de licentie om producten met Hyundai-label te vervaardigen.
□