De ondernemingsraad wordt versterkt en digitaler

De Bondsdag heeft de wet inzake de modernisering van de ondernemingsraad aangenomen. De verordening is bedoeld om de medezeggenschap van werknemers in ondernemingen te versterken en de bescherming tegen ontslag te verbeteren. Ook medezeggenschap bij mobiel werk of bij de omgang met AI wordt nieuw geregeld.

Werknemers zullen in de toekomst gemakkelijker een ondernemingsraad kunnen oprichten. De Bundestag heeft op 19 mei ook besloten de verkiezing van een ondernemingsraad te vergemakkelijken. Het is voor het eerst sinds een hervorming 20 jaar geleden dat de medezeggenschap van de werknemers in ondernemingen wordt uitgebreid.

Om werknemers te steunen bij de oprichting van een ondernemingsraad, zal de bescherming tegen ontslag van werknemers die uitnodigen voor een vergadering van de ondernemingsraad of een verkiezingsvergadering of een aanvraag indienen voor de benoeming van een verkiezingscomité, worden verbeterd. Zij moeten worden beschermd tegen ontslag vanaf het moment van de uitnodiging of sollicitatie tot de bekendmaking van de verkiezingsuitslag.

De modernisering van het werk van de ondernemingsraad is ook gericht op de voortschrijdende digitalisering van de wereld van de arbeid. Ondernemingsraden zouden bijvoorbeeld zeggenschap moeten kunnen hebben over kantoren aan huis. Dit geldt bijvoorbeeld voor de registratie van de arbeidstijd, de uitrusting of de vergoeding van de werkgever voor het gebruik van privé-woonruimte. De wet is er ook op gericht het voor ondernemingsraden gemakkelijker te maken hun vergaderingen per video- of telefoonconferentie te houden. De in de nasleep van de Coronapandemie tijdelijk ingevoerde mogelijkheid om vergaderingen van ondernemingsraden geheel of gedeeltelijk virtueel te houden, zal dan ook een permanent onderdeel van de Wet op de ondernemingsraden worden.

Als kunstmatige intelligentie (AI) in een bedrijf wordt gebruikt, krijgt de ondernemingsraad inspraak in de planning van werkprocedures en -processen. Ook de verduidelijking van de verantwoordelijkheid van de werkgever uit hoofde van de wetgeving inzake gegevensbescherming wanneer de ondernemingsraad persoonsgegevens verwerkt, krijgt een rechtsgrondslag. Zelfs als de ondernemingsraad gegevens verwerkt, is de werkgever de voor de verwerking verantwoordelijke in de zin van de verordeningen inzake gegevensbescherming.

Meer bescherming in het thuiskantoor

De wet voorziet ook in een betere bescherming in het thuiskantoor bij ongevallen van werknemers. Daartoe wordt de verzekeringsdekking uitgebreid tot de weg in het eigen huishouden om voedsel tot zich te nemen of naar het toilet te gaan. Bovendien komt er een verzekeringsdekking voor ongevallen op trajecten die werknemers afleggen om buitenshuis voor hun kinderen te zorgen, bijvoorbeeld naar de crèche.

De wet moet nu door de Bundesrat worden goedgekeurd.

Bitkom: een stap terug ten opzichte van vorig jaar

“Ondernemingsraden hebben een belangrijke taak – en die moeten ze ook in het digitale tijdperk kunnen vervullen. Het is goed en terecht dat procedures uit de jaren zeventig eindelijk worden aangepast aan de 21e eeuw. Met de nieuwe wet is de wetgever echter halverwege tot stilstand gekomen. Wij zijn verheugd over het feit dat ook na de pandemie online-vergaderingen van de ondernemingsraad mogelijk moeten zijn, maar hebben kritiek op het feit dat face-to-face-vergaderingen voorrang blijven krijgen. Dit is een stap terug en blijft achter bij de praktijk van het afgelopen jaar,” aldus Bernhard Rohleder, CEO van Bitkom. “De nieuwe federale regering moet in de volgende zittingsperiode een wet maken die echt beantwoordt aan de digitale wereld van de arbeid. Zo zou het houden van online-verkiezingen voor ondernemingsraden als optie in de Wet op de ondernemingsraden moeten worden verankerd. Overeenkomstige digitale oplossingen voor online-verkiezingen worden al enkele jaren gebruikt, bijvoorbeeld in universiteiten of coöperaties. Een dringend noodzakelijke aanpassing van de medezeggenschapsrechten bij de invoering van software zoals hulpmiddelen voor samenwerking of videoconferenties is eveneens verwaarloosd: Het feit dat de ondernemingsraad moet instemmen met de invoering van dergelijke standaardoplossingen wegens zuiver theoretische mogelijkheden om de prestaties of het gedrag te controleren, rekt de medezeggenschap veel verder dan haar eigenlijke betekenis en doel. Met deze regel lopen bedrijven het risico te worden afgeremd of geblokkeerd in de noodzakelijke snelle digitalisering van hun bedrijfsmodellen. De medezeggenschap van de ondernemingsraad moet beperkt blijven tot het feitelijke gebruik van gegevens om gedrag of prestaties te controleren. Bovendien dreigt de wet, met extra eisen aan het gebruik van kunstmatige intelligentie, AI in Duitsland af te remmen.”