2021 wordt het jaar van de klant

Nu het jaar ten einde loopt, is het tijd om na te denken over de technologieën en benaderingen die van invloed zullen zijn op enterprise IT in 2021. Sage heeft vijf trends vastgesteld waar besluitvormers en ontwikkelaars steeds meer op moeten letten.

“In 2021 zullen softwareleveranciers zich nog meer dan voorheen afstemmen op de behoeften van hun klanten. Dit is niet alleen te danken aan de gevolgen van de Covid 19-pandemie, die nieuwe normen heeft gesteld op het gebied van de gebruiksflexibiliteit van bedrijfssoftware. In het algemeen gaat de trend in de softwarearchitectuur zelf steeds meer in de richting van maatwerk, servicegerichtheid en gebruikerservaringen op B2C-niveau. Technologisch gezien helpen verbeterde analytische mogelijkheden van de applicaties hierbij – onder andere ook door de integratie van op AI gebaseerde functionaliteiten”, zegt Oliver Henrich, Vice President Product Engineering Central Europe bij Sage, en wijst op de onderwerpen die het komende jaar belangrijk zullen worden.

Integratie van AI in cloudsoftware

Corona heeft veel bedrijven laten zien hoe volatiel zelfs schijnbaar stabiele markten kunnen zijn, hoe snel de eisen van klanten veranderen en hoe moeilijk het is om wendbaar op deze veranderingen te reageren. Door de toenemende integratie van op AI gebaseerde technologieën zullen bedrijven beter in staat zijn te reageren en te handelen, aangezien zij de beschikking zullen krijgen over aanzienlijk betrouwbaardere instrumenten voor gegevensanalyse en prognoses. Dit maakt het gemakkelijker om toekomstige marktontwikkelingen te voorspellen.

AI-ondersteunde software analyseert bijvoorbeeld verkoopgegevens uit het verleden en berekent welke verkoopvolumes het meest waarschijnlijk zijn, rekening houdend met bepaalde parameters van de huidige bedrijfsontwikkeling. Hieruit kunnen weer conclusies worden getrokken over de komende produktiehoeveelheden en de daarvoor benodigde middelen. “Zelflerende systemen kunnen ook automatisch hun prognoses van jaar tot jaar nauwkeuriger maken en bijgevolg steeds nauwkeuriger aanbevelingen voor maatregelen doen. Dit komt doordat ze kunnen putten uit voortdurend groeiende hoeveelheden gegevens en een steeds grotere schat aan ervaring om hun prognoses op te stellen,” legt Henrich uit.

HR Analytics

Ook in 2021, na de digitale transformatie naar het thuiskantoor, die sterk werd gestimuleerd door Covid-19, moeten bedrijven wendbaar blijven in personeelszaken (HR) en snel reageren op veranderende markteisen – bijvoorbeeld bij het moderniseren van het portfolio in de richting van digitale diensten. Daartoe is het van essentieel belang om nauwkeurig te weten of een onderneming ook over de overeenkomstige know-how beschikt. Het is daarom raadzaam deze vraag op basis van gegevens te beantwoorden. De verantwoordelijken hebben een nauwkeurig overzicht nodig van hoog- en laagpresteerders, high-potentials en lacunes in de bekwaamheden in het bedrijf, om te kunnen beslissen waar er behoefte is aan verdere opleiding of aanwerving. “Dit betekent dat we de focus van HR analytics met name zien liggen op prescriptieve analyses. Vooral met het oog op nieuwe werkterreinen en de verdere uitbreiding van de actieradius van de onderneming kunnen betrouwbare prognoses van de komende personeelsbehoeften helpen om de behoefte van een onderneming aan maatregelen op HR-gebied in de komende maanden zo concreet mogelijk in kaart te brengen”, benadrukt de manager. Op het gebied van vaardighedenbeheer maken AI-toepassingen het mogelijk de vaardigheden van werknemers, die reeds op gestructureerde wijze door het systeem zijn vastgelegd, automatisch te vergelijken met de eisen die uit nieuwe projecten voortvloeien. Op die manier kunnen HR-managers snel een overzicht krijgen of er interne middelen beschikbaar zijn om nieuwe taken uit te voeren, en zo ja, hoeveel.

Individualisering van cloudsoftware

Gebruikers verwachten steeds vaker dat softwareoplossingen precies op hun behoeften zijn toegesneden. Tegelijkertijd gaat de trend bij cloudsystemen steeds meer in de richting van standaardisering. “Tegen deze achtergrond zullen fabrikanten steeds meer vertrouwen op flexibele technologieën waarmee ook cloud-gebaseerde oplossingen kunnen worden geconfigureerd, bijvoorbeeld door de toepassingsinterface te definiëren via metagegevens in plaats van deze onveranderlijk te programmeren via een starre broncode. Hierdoor ontstaat een zeer dynamisch systeem dat qua gebruikerservaring zeer sterk op de concrete use case is gericht”, aldus Henrich.

Daarnaast zullen fabrikanten voor een groeiend aantal cloud systemen zogenaamde app designers aanbieden, waarmee gebruikers direct vanuit de software individueel geconfigureerde applicaties kunnen maken die zij voor hun use case nodig hebben. Daarnaast is het voordelig als softwareleveranciers een breed netwerk van partners en ISV’s (Independent Software Vendor) hebben, met wier add-on- en brancheoplossingen gebruikers sterk gestandaardiseerde cloudtoepassingen kunnen aanpassen.

Meer diensten in plaats van producten

“Het komende jaar zal een trend worden voortgezet die dit jaar al zichtbaar is geworden: Grote, monolithische oplossingen worden steeds vaker vervangen door kleinere diensten. Gebruikers willen steeds vaker alleen die functies van een software geïmplementeerd zien die zij daadwerkelijk gebruiken en nodig hebben, en alleen daarvoor betalen. De vraag naar breed opgezette architecturen, waarvan uiteindelijk maar een fractie wordt gebruikt, neemt af”, voorspelt Henrich.

Een belangrijke eis voor microservices is ook dat ze goed met elkaar verbonden zijn in een netwerk. De trend zal hier zijn naar gedecentraliseerde distributie over meerdere datacentra in de zin van een gedistribueerde cloud. De voordelen van deze aanpak liggen vooral in de lagere latentie en de betere redundantie. Door de cloud is er ook een verandering in de gebruikersstructuren – weg van de traditionele single user naar de multi-user. Hierdoor kunnen bedrijven die systemen hebben geïmplementeerd die geschikt zijn voor meerdere gebruikers, zich nog meer richten op communicatie en samenwerking tussen werknemers in hun werkprocessen. Flexibele microservices voldoen aan deze eis.

B2B-software met gebruiksvriendelijkheid op B2C-niveau

“Fabrikanten van software zullen in 2021 steeds meer informatie moeten verstrekken op een manier die zelfs onervaren gebruikers in staat stelt gemakkelijk hun weg te vinden in een systeem. De trend gaat in de richting van systemen die intuïtief kunnen worden gebruikt. Bijkomende inspanningen zoals opleiding en test- en proeffasen zullen wegvallen,” is Henrich zeker. Zogenaamde in-app gebruikersgidsen, die de gebruiker interactief en intuïtief helpen bij de toepassing van de software vanuit de concrete use-case, helpen hier ook bij. Tegelijkertijd is het in dit verband ook van belang om reeds voorbereide informatie beschikbaar te stellen, zodat deze niet uit het systeem hoeft te worden gehaald door het initialiseren van overeenkomstige transactie- of analyseprotocollen. Chatbots bieden hier belangrijke ondersteuning, aangezien gebruikers “on demand” informatie van het systeem ontvangen. Deze nieuwe vorm van gebruikerservaring (UX) in de B2B-omgeving, die sterk georiënteerd is op een B2C UX, leidt niet alleen tot een grotere loyaliteit van de gebruiker aan het product dat hij gebruikt, maar uiteindelijk ook tot een grotere loyaliteit van de klant aan de fabrikant.

“Al met al resulteren deze trends, die volgens ons bepalend en bepalend zijn voor het jaar 2021, in een totaalpakket van diensten waarmee het voor gebruikers nog eenvoudiger wordt om de zakelijke informatie te verkrijgen die zij echt nodig hebben. Tegen deze achtergrond zal het IT-jaar 2021 duidelijk het jaar van de klant worden,” vat Henrich samen.

oliver-heinrich.jpeg