Veel werknemers willen al lang meer flexibele werktijden en meer kantoor aan huis. Door de Corona-pandemie zijn deze wensen voor velen in vervulling gegaan – met positieve gevolgen voor werkgevers, zo blijkt uit een enquête van Qualtrics.
Home office werkt helemaal niet! Tenminste, dat is wat veel bazen dachten. De redenen waren velerlei: gebrek aan technische uitrusting, gebrekkige infrastructuur of geen vertrouwen in het personeel, om er maar een paar te noemen. Covid-19 heeft er inmiddels toe geleid dat thuiswerken in veel gevallen mogelijk is en dat werkgevers daarvan profiteren, zo blijkt uit het “2021 Global Employee Experience Trends Report” van Qualtrics.
Vergeleken met 2019 is de betrokkenheid onder Duitse werknemers in 2020 met maar liefst 20 procentpunten gestegen, van 41 naar 61 procent. Dit is een verheugende ontwikkeling, aangezien geëngageerde werknemers meer willen doen dan hun neus lang is en willen slagen, trots zijn op hun werk en loyaal zijn aan hun werkgever. Wereldwijd is er ook een stijging van 13 procent (van 53% naar 66%) in de betrokkenheid van werknemers. De trend kan worden toegeschreven aan een sterkere focus van bedrijven op het welzijn van werknemers, bijvoorbeeld in de vorm van flexibelere werkmodellen en thuiskantoren, d.w.z. wat werknemers al lang willen.
Binding met de werkgever
Binding met de werkgever, d.w.z. de intentie om voor het bedrijf te blijven werken, is vorig jaar in Duitsland ook met 9 procentpunten gestegen – van 65 naar 74 procent. Wereldwijd is de waarde zelfs met 17 % gestegen (van 53 % tot 70 %). Maar dit is niet noodzakelijk een reden voor bedrijven om zich te verheugen: de hoge mate van loyaliteit van de werkgever kan ook te wijten zijn aan een gebrek aan alternatieve banen en de door de crisis veroorzaakte onzekerheid; veel werknemers schrikken er gewoon voor terug om van baan te veranderen.
Drijvende kracht achter werknemersbetrokkenheid
Ondanks de crisis wordt het gevoel erbij te horen nog steeds beschouwd als de sterkste drijvende kracht achter werknemersbetrokkenheid. In Duitsland bijvoorbeeld heeft voor 73 procent van de werknemers het gevoel bij hun werkgever te horen de grootste invloed op hun betrokkenheid. Wereldwijd is dit cijfer maar liefst 91 procent. Bovendien is de kans 3,5 keer groter dat werknemers die het gevoel hebben erbij te horen, gemotiveerd zijn om naar het werk te gaan. Welzijn houdt ook rechtstreeks verband met gevoelens van verbondenheid: Meer dan driekwart van de werknemers (78%) die zich met hun bedrijf identificeren, voelt zich goed. Van degenen die zichzelf niet als deel van hun bedrijf zien, is dat slechts een magere 28 procent. De betrokkenheid is dan ook slechts 20 procent.
Om een gevoel van verbondenheid te creëren, moeten werkgevers hun werknemers respectvol behandelen, actief naar hen luisteren en hun prestaties erkennen – en niet alleen in tijden van crisis.
Single people prefer to go to the office
Wereldwijd zegt 67 procent van de respondenten zich prettig te voelen op hun werkplek. Maar het ziet er niet hetzelfde uit op alle bedrijfsniveaus. Omdat het niveau van welzijn direct verband lijkt te houden met de positie: Leidinggevenden voelen zich 27 procentpunten beter dan collega’s in lagere posities (87 % tegen 60 %).
Verder zijn er verschillen in welzijn geconstateerd met betrekking tot de gezinssituatie: werknemers die alleen wonen en geen kinderen hebben, voelen zich bijvoorbeeld minder prettig op de virtuele werkplek dan hun collega’s met een gezin (58 % tegen 72 %).
Er zijn ook duidelijke verschillen wat betreft de verbondenheid met het bedrijf:
Hoewel het crisisjaar ouders voor extra uitdagingen stelde, werd hun gevoel van verbondenheid hierdoor minder beïnvloed dan dat van werknemers die alleen woonden. Dit komt omdat veel alleenstaanden vooral op hun werkplek vrienden maken, waaruit een grotere band met het bedrijf ontstaat. Door de pandemie-gerelateerde thuiswerk- en contactbeperkingen is dit niet langer het geval. Bedrijven doen er dus goed aan om deze groep zo snel mogelijk naar kantoor te laten terugkeren om het gemeenschapsgevoel te herstellen.
Lijdend probleem: feedback van werknemers
Voor bedrijven in Duitsland was 2020 een moeilijk jaar. Zij probeerden tijdens de pandemie een soepele werking te garanderen, maar de feedback van het personeel ging daarbij vaak verloren. Dit komt tot uiting in een aanzienlijke daling van het aantal werknemers dat vindt dat er op hun feedback wordt gereageerd: Terwijl 62 procent van de Duitse respondenten zei dat regelmatige feedbackmogelijkheden belangrijk waren, vond slechts 25 procent dat hun organisatie in dit opzicht goed handelde. Voor de pandemie was dat 40 procent. Wereldwijd vindt 92 procent van de werknemers het belangrijk dat hun werkgever feedback vraagt, maar slechts 7 procent bevestigt dat de werkgever dit goed uitvoert.
Duitsland doet het in dit opzicht beter dan veel van zijn Europese buren (in Spanje is dit bijvoorbeeld slechts 17 procent), maar het vragen om en uitvoeren van feedback zou een topprioriteit moeten zijn. Als werknemers immers het gevoel hebben dat hun bedrijf op de juiste manier op hun feedback reageert, tonen ze meer dan twee keer zoveel betrokkenheid in vergelijking met collega’s die geen of te weinig actie zien.
Het welzijn van het personeel is hier ook sterk van afhankelijk: 86% van de werknemers van wie de feedback goed wordt opgevolgd, voelt zich goed. Als dat niet het geval is, daalt de tevredenheid tot 53 procent.
Werknemerswelzijn moet op de eerste plaats komen
“2020 zal de geschiedenis ingaan als een tijd van onomkeerbare veranderingen in de verwachtingen ten aanzien van werknemerservaringen en de rol van werkgevers,” zegt Jay Choi, EVP en GM van EmployeeXM bij Qualtrics. “De belangrijkste drijfveren van de werknemers zijn dit jaar meer verschoven dan in de afgelopen jaren samen. De neiging om meer geëngageerd te zijn en langer voor het bedrijf te willen werken, verrast bedrijven in deze uitdagende tijd.”
Leiders moeten begrijpen hoe deze trends de werkplek zullen veranderen. Degenen die hun aandacht richten op saamhorigheid, welzijn en het implementeren van feedback zullen de grootste winst zien in 2021, belooft Qualtrics.
In het algemeen, of het nu gaat om het creëren van meer flexibiliteit, het bieden van ondersteuning voor noodsituaties in het gezin of een luisterend oor, moet het welzijn van werknemers, en daarmee de kwaliteit van de werknemerservaring, op de eerste plaats komen, aldus Qualtrics.
Over het onderzoek
In de maanden oktober en november 2020 heeft Qualirics meer dan 11.800 fulltime werknemers (waarvan 800 uit Duitsland) uit verschillende bedrijfstakken in 20 verschillende landen ondervraagd.