Mannen waarderen gelijke kansen op de werkvloer beter

De feministe Alice Schwarzer roept al jaren op tot afschaffing van Vrouwendag op 8 maart, omdat het volgens haar pure aanfluiting is. Maar gelijke kansen zijn niet alleen een vrouwenzaak. Sommige ondernemingen scoren punten met hun gelijkekansenstrategie op de arbeidsmarkt.

Vrouwen hebben volgens het Bundesamt für Statistik vaak dienstverlenende en kantoorbanen. In de hele EU was in 2019 66,8 procent van alle kantoorpersoneel en 63,7 procent van alle werknemers in dienstverlenende beroepen vrouw. In vergelijking met 2010 is hun aandeel gedaald: met 2,2 procentpunten voor kantoorpersoneel en met 4,9 procentpunten voor dienstverlenende beroepen. Alleen de daling in de land- en bosbouw, met 6,0 procentpunten tot 30,9 procent, was in 2019 sterker. Daarentegen is het aandeel vrouwen in academische beroepen in de hele EU tussen 2010 en 2019 met 3,4 procentpunten gestegen tot 52,5 procent. Het aandeel van vrouwen in leidinggevende functies heeft geen gelijke tred gehouden met deze ontwikkeling. Het steeg slechts lichtjes met 0,5 procentpunt tot 34,4 procent. Met 45,4 procent blijft Duitsland achter bij het EU-gemiddelde van 52,5 procent wat betreft het aandeel vrouwen in academische beroepen.

Het gemiddelde bruto uurloon van vrouwen lag in 2018 15 procent lager dan dat van mannen, volgens de Europese Unie 2018. Dit is ook te zien op de website van het Federaal Bureau voor de Statistiek. In Duitsland verdienden vrouwen ongeveer een vijfde (20%) minder dan mannen. In de lidstaten Tsjechië, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Slowakije en Letland lagen de loonverschillen tussen mannen en vrouwen op een vergelijkbaar niveau. De landen met de kleinste verschillen in bruto uurloon in de EU, naast Luxemburg, waren Roemenië (2%) en Italië (4%).

Eco-enquête over gelijke kansen

In het begin van 2021 vroeg de internetbrancheorganisatie Eco aan 1.000 werknemers hoe tevreden ze waren met gelijke kansen op de werkplek. 52,9 procent geeft hun werkgever hiervoor een beoordeling van goed tot zeer goed. Mannen geven over het algemeen een positiever cijfer dan vrouwen. Elke vijfde werknemer geeft de gelijkheid van mannen en vrouwen in het dagelijkse arbeidsleven een onvoldoende. Bijna 30 procent van de werkgevers neemt geen maatregelen op het gebied van gelijke kansen.

Voor gelijke kansen op de werkplek gaf 28 procent van de mannelijke respondenten het cijfer zeer goed. Daarentegen gaf slechts iets minder dan één op de vijf vrouwen (20,4 %) het een cijfer 1. 11,4 procent van de vrouwen is van mening dat het gebrek aan evenwicht op de werkplek zo groot is dat het slechts volstaat voor een slecht cijfer. Daarentegen gaf slechts 4,2 procent van de mannen dit cijfer. “Succesvolle bedrijven vertrouwen op de combinatie van de sterke punten van mannen en vrouwen en waarderen beide evenveel,” zegt Lucia Falkenberg, Chief People Officer bij Eco. Bedrijven zouden er goed aan doen om de bevordering van vrouwen en diversiteit nu tot een topprioriteit te maken, zegt zij, aangezien gelijkheid van vrouwen en mannen in hun grootste economische belang is. In de technologiewereld wordt erkend dat gemengde teams innovatie bevorderen en de kwaliteit en de prestaties verhogen.

Maatregelen om werk en gezinsleven te combineren maken het niet alleen gemakkelijker om vrouwelijk talent aan te trekken. Naast kantoor aan huis en meer zelf te bepalen werktijden, bestaat ook de mogelijkheid van deeltijdmanagement. Het zijn dus doorslaggevende factoren om de aantrekkelijkheid van werkgevers te vergroten. 40,1 procent van de respondenten heeft baat bij een kantoor aan huis en flexibele werktijden. Meer dan de helft van de mannelijke respondenten (51,3%) krijgt van zijn werkgever de mogelijkheid om thuis te werken, maar slechts 30% van de vrouwen. Managementfuncties worden ook op deeltijdbasis aangeboden in slechts 15,8 procent van de bedrijven. Het sluitstuk van het pakket maatregelen voor meer gelijkheid van mannen en vrouwen is het gebruik van quota voor vrouwen met zes procent.

De grootste discrepantie zit in de factor bedrijfscultuur. Terwijl 44,5 procent van de mannen de bedrijfscultuur als gelijkwaardig ervaart, is slechts 25,2 procent van de vrouwen het daarmee eens. 28,9 procent van de werkgevers biedt geen maatregelen voor gelijke kansen op de werkplek. “Het is bewezen dat werkgevers gemakkelijker personeel aanwerven als zij hun werknemers ondersteunen bij gezinstaken zoals de zorg voor kinderen of verpleegkundige taken en zo diversiteit en sociaal engagement beleven”, zegt Falkenberg.

Enkele bedrijven nemen initiatieven

De vereniging merkt niet alleen dat de belangstelling voor vrouwen in technische beroepen binnen de aangesloten bedrijven toeneemt als gevolg van het tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Eco bevordert daarom specifiek de vooruitgang van vrouwen met het initiatief #LiT – Ladies in Tech, dat in het voorjaar van 2019 is opgericht. Werknemers willen tegenwoordig immers samen met hun gezin de carrièreladder beklimmen. Dit kan alleen slagen als werkgevers meespelen door ook voor managers flexibele werktijden, mobiel werken of bijvoorbeeld deeltijdmodellen aan te bieden. Met name de internetindustrie biedt vrouwen veelbelovende, crisisbestendige en opwindende carrièremogelijkheden en is bijzonder aantrekkelijk wat betreft de combinatie van werk en gezin.

Waar gelijkheid natuurlijk ook in andere richtingen gaat, zoals de beoordelingswebsite voor werkgevers Kununu opmerkt. Het geldt niet alleen voor vrouwen, maar ook voor deeltijdwerkers, werknemers met een handicap, stagiaires of mensen ouder dan 50 jaar. In een ranglijst voor 2018 van het platform voor gelijke kansen bezetten de volgende bedrijven de top drie:

  • Plaats 1 – Fasel IT Services GmbH
  • Plaats 2 – BCM Solutions GmbH
  • Plaats 3 – EY-Parthenon

.