Meer flexibiliteit voor mobiele gebruikers met XenDesktop en XenClient

Udo Schillings, Head of Marketing bij ADN, legt uit hoe Citrix de overstap naar VDI en virtuele desktopmodellen ook voor mobiele gebruikers eenvoudiger maakt.

ITB: Waar zal ADN op het vakcongres “Virtualisation & Cloud Computing” aandacht aan besteden?

Schillings: Samen met verschillende fabrikanten zullen we holistische, op Citrix gebaseerde client- en servervirtualisatieoplossingen presenteren en veiligheids- en opslagconcepten demonstreren, met name van Datacore, voor de virtuele machines. De nadruk zal liggen op de naadloze integratie van virtuele desktops in bestaande infrastructuren en het beheer ervan. We zullen ook laten zien hoe netwerkproducten van Citrix veilige, geoptimaliseerde en zeer beschikbare remote toegang tot virtuele desktops mogelijk maken en hoe netwerkcomponenten in het proces kunnen worden geconsolideerd.

ITB: De pioniers op het gebied van desktopvirtualisatie zijn tot nu toe grote bedrijven geweest die hun omgevingen hebben geüpgraded in de richting van VDI. Hoe ziet de situatie eruit in de KMO-sector?

Schillings: Ondertussen is de trend naar VDI ook in de KMO-markt aangekomen. Als onderdeel van het “Trade-Up to XenDesktop”-programma biedt Citrix klanten ook hier aantrekkelijke mogelijkheden om hun bestaande XenApp-omgeving voor desktopvirtualisatie uit te breiden. Klanten kunnen bijvoorbeeld bestaande XenApp-licenties omzetten in XenDesktop-licenties in een verhouding van 1:1 of 1:2. Bovendien zijn er aantrekkelijke mogelijkheden voor licenties waarvan de software niet meer wordt onderhouden en die opnieuw kunnen worden geïntegreerd door middel van het “TradeUp-programma”.

ITB: In tegenstelling tot servervirtualisatie gaat desktopvirtualisatie niet automatisch gepaard met kostenbesparingen, ten eerste vanwege de softwarelicenties voor bijvoorbeeld Microsoft, en ten tweede omdat extra opslagcomponenten nodig zijn. Waarom is het model desondanks interessant voor KMO’s?

Schillings: De hoogte van de investering in desktopvirtualisatie hangt af van de mate van individualisering die de gebruiker op zijn desktop nodig heeft. Citrix biedt de klant hier de nodige flexibiliteit om te beslissen op welke gebieden verschillende implementatiemethoden worden gebruikt. Met Flexcast opent Citrix de mogelijkheid voor de klant om zijn desktops successievelijk opnieuw uit te rusten en in te spelen op de wisselende behoeften van de werknemer.

ITB: Wat zit er in de Flexcast-technologie?

Schillings: Flexcast maakt de meest uiteenlopende implementatieopties mogelijk: van gedeelde desktops (MS Server) tot VDI tot streaming – gehost of lokaal. Afhankelijk van het gebruikerstype, de toepassing en het toepassingsscenario kunnen prioriteiten als kosten, schaalbaarheid, bruikbaarheid of prestaties dus worden bijgesteld.

ITB: Welke kerncomponenten biedt Citrix hiervoor?

Schillings: De kerncomponenten zijn XenDesktop voor desktopvirtualisatie en XenApp voor applicatieprovisioning. Alle benodigde technologieën worden bij Citrix in een enkele licentie ondergebracht en vereenvoudigen de licentieafhandeling. XenDesktop-projecten zijn zeer aantrekkelijk voor verkooppartners vanwege het aanzienlijke servicepotentieel en de daaruit voortvloeiende inkomsten.

ITB: Welke rol speelt het aanbieden van virtuele desktops op mobiele clients door middel van XenClient?

Schillings: Een zeer belangrijke: De integratie van mobiele eindapparatuur in de infrastructuur is vandaag de dag een enorm onderwerp, zelfs in middelgrote bedrijven. Naast het gebruik van een grote verscheidenheid aan mobiele apparaten die online toegang hebben tot gehoste desktops – bijvoorbeeld smartphones, etc. – zet Citrix met XenClient een consistente stap in de richting van de “offline beschikbaarheid” van virtuele desktops. Citrix slaagt er dus in om de voordelen van desktopvirtualisatie ook beschikbaar te maken voor laptopgebruikers.