Bitkom-studie: ITC-branche als pionier in cloudgebruik

Om het cloudgebruik van de Duitse economie te kunnen beoordelen, heeft KPMG de IT-vereniging Bitkom opdracht gegeven een representatief onderzoek uit te voeren. De resultaten zijn nu gepresenteerd in de “Cloud Monitor Germany 2014”.

In opdracht van het accountantsbedrijf KPMG heeft Bitkom tussen november en december 2013 een onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van cloud computing in Duitse bedrijven. In totaal werden 403 IT-managers ondervraagd. De studie “Cloud Monitor Germany 2014”, is de derde studie in een reeks.

Het doel van de studie was om de respectieve gebruiksstatus van cloud computing in Duitse bedrijven en de ontwikkeling van deze trend op de onderzoeksdata en in de tijd te onderzoeken.

De studie onderzoekt hoe de verschillende opties in de cloud computing-sector worden gebruikt door Duitse bedrijven.

Geanalyseerd werden gebruiksgedrag, ervaringswaarden en de voordelen en uitdagingen waarmee bedrijven worden geconfronteerd bij het gebruik van cloud-diensten.

Een extra focus ligt op de NSA-affaire en de gevolgen daarvan voor de cloud-markt. “In de loop van de NSA-affaire heeft het vertrouwen van IT-gebruikers in cloud computing geleden”, verklaarde Bitkom-voorzitter prof. Dieter Kempf.

In het algemeen kan door het onderzoek worden gezegd dat cloud computing voor Duitse bedrijven steeds belangrijker wordt. Het aantal cloudgebruikers en belangstellenden is in 2013 verder toegenomen. De groei zou echter zijn vertraagd. Volgens Bitkom is de vertraging van de groei te wijten aan de invloed van het NSA-debat en de gevolgen daarvan. De onzekerheid die dit teweegbrengt, zorgt naar verluidt voor terughoudendheid bij potentiële cloud-gebruikers.

In een meer gedetailleerd perspectief laat het onderzoek zien dat 64 procent, oftewel bijna tweederde, van de ICT-bedrijven gebruikmaakt van cloud computing. Daarmee liggen de ICT-leveranciers ver boven het gemiddelde gebruikspercentage van de Duitse economie van 40%. Verder staan financiële dienstverleners met 56 procent op de tweede plaats in de branchevergelijking voor cloudgebruik. Daarna volgt de sector vervoer en logistiek met 49 procent.

Ook in andere sectoren wordt steeds meer gebruik gemaakt van cloud computing. In de automobielindustrie maakt 48 procent gebruik van clouddiensten, in de chemische en farmaceutische industrie 46 procent. 43 procent gebruikt de technologie zowel in de werktuigbouwkunde en de installatietechniek als in de handel. In andere sectoren ligt het gemiddelde echter op slechts 35 procent. □