“Duitsland loopt achter als het gaat om digitalisering”: een uitspraak die door de Corona-crisis nog duidelijker is geworden. De bevolking wijt het aan de mislukte digitalisering. Volgens een enquête is 71 procent van de Duitsers momenteel ontevreden over het digitale beleid.
Of het nu gaat om de uitbreiding van breedband, de invoering van digitale patiëntendossiers of de uitrusting van scholen met een geschikte infrastructuur: in Duitsland is de digitalisering de afgelopen jaren nogal traag verlopen. Toen kwam de Corona-crisis, en alle gemiste beslissingen komen nu aan het licht en leiden tot wrok onder de bevolking. Dit is het resultaat van een enquête die in januari 2021 in opdracht van de Eco Association is uitgevoerd door het opiniebureau Civey onder 2.500 mensen.
Volgens deze enquête is 70 procent van de respondenten ontevreden over het aanbod voor digitaal onderwijs, in digitale administratie en digitale gezondheidsdiensten. Bijna 78 procent van de deelnemers aan de enquête ziet dan ook een duidelijke behoefte aan actie van de kant van de federale overheid om meer aandacht te besteden aan digitaal beleid, vooral met het oog op de Coronacrisis en de daarmee gepaard gaande contactbeperkingen en afstandsbiedingen.
Dit betekent dat het percentage mensen dat graag meer inzet van de federale overheid zou zien op het gebied van digitalisering met 13 procent is gestegen ten opzichte van de zomer. In augustus 2020 was “slechts” 65 procent deze mening toegedaan.
Het belang van digitalisering neemt toe
“Corona heeft op veel gebieden tot een digitaliseringsslag geleid. Tegelijkertijd voelen we echter allemaal dagelijks aan waar dingen nog niet werken, waar digitale technologieën zouden kunnen helpen maar niet worden gebruikt of niet naar tevredenheid werken als gevolg van politieke nalatigheden. We zien dit momenteel vooral pijnlijk op het gebied van digitale scholen,” zegt Oliver Süme, CEO van het Eco-Verband.
Maar niet alleen in de onderwijssector is de digitalisering verwaarloosd, ook in de gezondheidszorg, bij justitie en in de financiële sector. Op de vraag welke politieke maatregelen in de digitale sector bijzonder belangrijk zijn in de tijd van de Corona-crisis, staat de uitbreiding van de digitale infrastructuur op de eerste plaats met 77% van de ondervraagden. De uitbreiding van digitaal onderwijs kwam op de tweede plaats met 66 procent, gevolgd door IT-beveiliging en gegevensbescherming met 41 procent. Een recht op kantoor aan huis wordt door iets minder dan 29 procent als bijzonder belangrijk gezien en een digitale transformatie van de economie door slechts 27 procent. 25 procent van de deelnemers aan de enquête vindt een verdere ontwikkeling van de Corona-app relevant.
Omdat de digitalisering in Duitsland te wensen overlaat, roept de Vereniging van de Internetindustrie op tot een digitaliseringstop waarop de federale en deelstaatregeringen het eens worden over een onbureaucratische en deelstaatoverschrijdende strategie om de digitale situatie in Duitsland te verbeteren.