Pixel 5a 5G: kenmerken en prijzen van Google’s nieuwste middenklasse toestel

Google Pixel 5a 5G is officieel: een paar gerichte veranderingen ten opzichte van vorig jaar tegen een lagere prijs, maar beschikbaarheid is een probleem.

De Google Pixel 5a 5G, de ‘budget’ 5G smartphone van de Mountain View multinational, werd gisteren zonder veel fanfare onthuld. Lang verwacht en geanticipeerd, de Pixel 5a 5G heeft een paar nieuwe functies ten opzichte van de vorige generatie: niet te veel in feite, gewoon een paar gerichte verbeteringen in een moeilijke tijd voor de technologie-industrie en haar hele productieketen.

De chipcrisis die de tech-wereld sinds het uitbreken van de pandemie voor enorme problemen stelt, heeft Google waarschijnlijk niet in staat gesteld om de Pixel te ontwerpen die onder normale omstandigheden zou zijn uitgekomen, dus Pixel 5a 5G zou een compromisoplossing kunnen zijn (en lijkt dat ook te zijn). Je kunt hem echter beter niet verwarren met de opvolger van de Pixel 4a: Pixel 5a 5G pakt de erfenis van Pixel 4a 5G op. Vorig jaar waren er twee ‘budget’ Pixels, de ene met 4G-connectiviteit, de andere met de meer geavanceerde 5G, waarbij de laatste nooit in Italië is aangekomen. Voor 2021 reduceert Google de ‘a’-reeks tot slechts één smartphone, de Pixel 5a 5G, die net als zijn voorganger buiten Italië en zelfs Europa zal blijven, tenzij het bedrijf besluit op zijn schreden terug te keren, wat hoogst onwaarschijnlijk is.

Google Pixel 5a 5G technische specificaties

Google Pixel 5a 5G heeft een groot, maar niet overdreven groot OLED-scherm, zodat het groot genoeg is om een goede multimedia-ondersteuning te zijn, maar niet te omvangrijk als je het met één hand gebruikt of in je zak steekt: het is een 6,34-inch toestel met een Full HD+ resolutie en, helaas, een verversingssnelheid van slechts 60 Hz. De norm voor middenklasse smartphones, zoals deze Pixel 5a 5G, is maar liefst 90 Hz.

Het display wordt beschermd door Corning’s Gorilla Glass 3 en bevat, in tegenstelling tot veel van zijn concurrenten, geen vingerafdruklezer, die fysiek op het achteroppervlak blijft, zoals vorig jaar het geval was. Ook identiek aan vorig jaar is het “hart” van het toestel, dat nog steeds de Snapdragon 765G is, een 7-nanometer octa-core chip met een maximale frequentie van 2,4 GHz, Adreno 620 GPU en de populaire Titan M beveiligingschip.

Er is slechts één keuze qua geheugen, dat niet uitbreidbaar is: 6 GB LPDDR4x RAM en 128 GB opslagruimte. Aan de connectiviteitszijde 5G Sub-6, 5G mmWave+Sub6, Dual SIM (met virtuele SIM), Wi-Fi 5 dual band, Bluetooth 5.0, USB-C, NFC, 3,5mm jack, GPS, Glonass, Galileo, QZSS. Er zijn stereosysteemspeakers, twee microfoons voor ruisonderdrukking, een 3,5 mm audio-aansluiting en een IP67 water- en stofcertificering.

De Pixel heeft een lange traditie op het gebied van camera’s, die de Pixel 5a 5G in ere probeert te houden door niets te veranderen ten opzichte van vorig jaar. De camera’s zijn identiek, te beginnen met de 8 MP, f/2.0, 83° beeldhoek selfie-camera aan de voorkant, en de twee camera’s aan de achterkant: de 12,2 MP dual-pixel, f/1.7, OIS, EIS, 77° FOV groothoek en de 16 MP, 107° FOV, f/2.2 ultra-groothoek. Video tot 4K bij 60 fps.

De batterij groeit en met behoorlijk wat: 4.680 mAh beschikbaar met bekabeld snelladen bij 18 watt. Het besturingssysteem is Android 11 met ten minste drie jaar gegarandeerde software- en beveiligingsupdates. Afmetingen van 154,9 x 73,7 x 7,6 mm voor 185 gram.

Google Pixel 5a 5G prijzen en beschikbaarheid

Google Pixel 5a 5G zal niet naar Italië komen. Hij is vanaf 26 augustus in de VS en Japan verkrijgbaar voor 449 dollar, dat is 50 dollar minder dan zijn voorganger: een beetje minder, voor een beetje meer.