WhatsApp videogesprekken nog handiger met nieuwste innovatie

Een paar regels code om een interessante functie nog nuttiger en intuïtiever te maken: WhatsApp is wakker geworden en begonnen met het uitbrengen van nieuwe functies die de app en het platform verbeteren

De nieuwe koers van WhatsApp, die bestaat uit voortdurende innovaties en kleine en grote verbeteringen aan het platform en de app, gaat door en daarmee wordt de aanloop naar Telegram voortgezet. De messaging app van Pavel Durov is nog ver verwijderd van de aantallen van WhatsApp, maar groeit gestaag en wordt in een razend tempo doorontwikkeld.

De laatste innovatie, zojuist geïntroduceerd door WhatsApp, betreft groepsvideogesprekken. Dit is geen revolutie, maar een kleine verfijning die de gebruikersinterface van de toepassing comfortabeler maakt in het gebruik en dus moderner en meer in overeenstemming met de behoeften van de gebruikers. Om precies te zijn gaat het om een update die betrekking heeft op “joinable group calls”, d.w.z. groepsoproepen waarbij het mogelijk is om op een later tijdstip verbinding te maken. Een functie die eind juli werd geïntroduceerd en waarvoor er nu een nieuwe interface is die het handiger maakt om het gesprek aan te gaan (zowel audio als video) en die het vooral onwaarschijnlijker maakt dat we niet merken dat er een gesprek is waaraan we kunnen deelnemen.

Nieuwe WhatsApp-videogesprekken: wat verandert

Met de introductie van deelbare groepsgesprekken in juli, had WhatsApp aanvankelijk gepland dat dergelijke gesprekken handig en gemakkelijk te bereiken zouden zijn door naar het tabblad “Gesprekken” op het hoofdscherm van de app te gaan. In dit tabblad zie je dus een handset-pictogram als er een gesprek gaande is dat alleen geluid bevat, en een camerapictogram als er een videogesprek gaande is.

Nu is het nog makkelijker: je hoeft niet langer in de lijst naar het gesprek te zoeken, maar opent gewoon de groepschat waarin het gesprek gaande is en tikt op de nieuwe knop “Deelnemen”.

Het is een meer intuïtief mechanisme, want als we normaal gesproken weten dat een van onze WhatsApp-groepen in gesprek is, hebben we de natuurlijke neiging om die groep te openen en niet te zoeken naar het gesprek in de groepslijst. Een kleine verandering dus, maar wel een die zeker nuttig en functioneel is.

WhatsApp blijft zich verbeteren

Deze kleine wijziging in groepsgesprekken wordt wereldwijd uitgebracht, dus wie het nog niet ziet, zal gewoon moeten wachten tot het zover is. De meest recente is versleutelde back-ups in de cloud, op Google Drive of iCloud, een maatregel die nodig was om de privacy van gebruikers verder te beschermen, maar potentieel riskant is en met de nodige voorzichtigheid moet worden gebruikt.

Een andere zeer belangrijke nieuwe functie die WhatsApp onlangs heeft uitgebracht, is de mogelijkheid om alle chats, inclusief geschiedenis en bijlagen, over te zetten van een iPhone naar een Android-telefoon. Ook dit is een zeer delicate functie, omdat het gaat om het end-to-end-versleutelingsproces van chats en om de privacy van gebruikers, die nog verder moet worden ontwikkeld om 100% functioneel te zijn.

Na lange jaren van half-verbod is WhatsApp echter eindelijk wakker geworden en begint het te luisteren naar zijn gebruikers, die steeds veeleisender worden.