Unified Outlook app to come this year

De Outlook mail en agenda app wordt binnenkort uitgefaseerd in Windows 10. Microsoft is van plan om het te vervangen door een nieuwe cloud-gebaseerde versie die de verschillende versies die nu in gebruik zijn zal verenigen, volgens een rapport van de Amerikaanse media outlet Windows Central.

Op dit moment zijn er een aantal verschillende Outlook-clients, waaronder Outlook Web, Outlook (Win32) voor Windows, Outlook voor Mac, iOS en Android, en Mail & Calendar op Windows 10. De laatste is geïntegreerd in Windows en staat bekend om basis e-mail en agenda-functies te bieden, zoals out-of-office meldingen, gedeelde agenda’s en dergelijke.

Volgens het Windows Central-rapport, waarop Microsoft nog geen commentaar heeft gegeven, zullen deze verschillende versies worden samengevoegd en vervangen door de traditionele Outlook-app, die deel uitmaakt van de Microsoft 365 Office-suite. Het zou robuustere functies bieden die e-mails in de cache van de host-client opslaan. Microsoft noemt het plan “Project Monarch”. De webgebruikersinterface zou niet alleen robuuster zijn, maar zal ook een hechte integratie mogelijk maken met andere Microsoft 365-apps, zoals Teams en To-Do.

Het rapport van Windows Central is waarschijnlijk waar – Lynn Ayres, vice-president van Outlook, zei afgelopen september op de Ignite-conferentie dat ze Outlook wil omvormen tot een “persoonlijke organisator” – een die beter kan integreren met teams en vergaderingen kan plannen. Zij noemde het plan indertijd de “One Outlook”-visie, maar maakte geen melding van “Monarch”. In plaats daarvan meldt ze dat een van haar prioriteiten op korte termijn zal zijn om Outlook-gebruikers meer expressieve “Reacties” emoji te geven.

Volgens Windows Central is Microsoft van plan om tegen het einde van dit jaar een preview van zijn “Monarch”-client te lanceren, en vervolgens de Mail & Agenda-app op Windows 10 in 2022 te vervangen. Verdere versies zullen dan in de loop van de tijd volgen.