Google Maps laat ons nu pictogrammen kiezen zoals op Waze

Een leuke nieuwe functie laat ons ons autopictogram aanpassen terwijl we de Google Maps-navigator gebruiken

Google Maps update met een leuke nieuwe interfacefunctie: in de navigatormodus kunnen we nu een pictogram kiezen om onze auto aan te duiden. Deze nieuwe functie was een paar jaar geleden al te zien in de iOS-app, maar werd later teruggetrokken, en lijkt erg op de Waze-pictogrammen.

De pictogrammen zijn ook driedimensionaal, zodat het automodel vanuit verschillende hoeken wordt weergegeven terwijl je rijdt. Deze nieuwe functie is alleen beschikbaar in de modus navigator met een route in de auto. Het is geen experimentele functie, maar is al beschikbaar op veel officiële Android apps. Er is nog geen nieuws dat de nieuwe pictogrammen te zien zijn op de stabiele iOS-apps, maar het is zeer waarschijnlijk dat Google ze ook naar de iPhone zal brengen. Het was immers juist op iOS dat Google deze merkwaardige pictogrammen voor het eerst testte.

Hoe wijzig je het autopictogram in Google Maps

Normaal gesproken wordt, wanneer we de navigator op Google Maps activeren, onze positie weergegeven met een blauwe pijl op de kaart, die draait afhankelijk van de oriëntatie en de reisrichting. Op deze pijl tikken we om het autopictogram te kiezen.

Nadat we op de pijl hebben getikt, toont Kaarten onderaan een klein venster met de melding “Kies een pictogram voor uw voertuig”. Naast de klassieke pijl zijn er momenteel slechts drie pictogrammen beschikbaar: een rode sedan, een gele SUV en een groene pick-uptruck.

De gebruikte graphics zijn niet de beste en de “auto’s” zijn op een zeer spartaanse manier getekend, om nog maar te zwijgen van het feit dat ze in vergelijking met de pijl nogal omvangrijk zijn op de kaart (en op kleine schermen kan dit een probleem zijn). Er bestaat echter geen twijfel over dat de functie leuk is en velen zullen hem waarderen. We kunnen niet uitsluiten dat Google in de toekomst andere pictogrammen of, waarom niet, zelfs een ‘Easter egg’ in dit nieuwe deel van Maps opneemt.

Het laatste Maps-nieuws

De ontwikkelaars van Google Maps lijken het de afgelopen maanden erg druk te hebben gehad, want ze hebben veel nieuwe functies geïntroduceerd in zowel de officiële en stabiele apps als in de bèta’s.

Aan het einde van september werd bijvoorbeeld een nieuwe interface speciaal voor Android Auto geïntroduceerd, terwijl de tests met de donkere modus werden uitgebreid naar meer gebruikers. Een paar dagen eerder plaatste Google gegevens over Covid-19 infecties direct in Maps. Ten slotte werd eind augustus de rubriek “Opgeslagen plaatsen” gewijzigd, waardoor ze gemakkelijker leesbaar is geworden.