Hoe Telegram bots te gebruiken

Telegram bots zijn een van de meest onderschatte functies van de messaging app: hier is hoe je ze kunt vinden en gebruiken op je smartphone

Bots zijn een van Telegram’s meest geavanceerde en krachtige functies. De instant messaging-dienst implementeert ze sinds 2015 en steeds meer accounts, zowel privé als zakelijk, gebruiken ze voor interactie met gebruikers of het leveren van online diensten.

Gebruikers kunnen op hun beurt bots gebruiken om continue informatiestromen te ontvangen (bijvoorbeeld van bots die zijn verbonden met nieuwssites) of specifieke informatie (bijvoorbeeld van bots die worden gebruikt als klantenservice). Er zijn zelfs bots om online zendingen te controleren. Maar hoe gebruik je bots? Het is eenvoudiger dan het klinkt: om een Telegram bot te gebruiken, hoef je de applicatie (of het venster, als je Telegram Web gebruikt) niet te verlaten en kun je dezelfde chat interface gebruiken waar je al bekend mee bent. Het belangrijkste is om de juiste bot te vinden en, als we hem hebben gevonden, hem de juiste commando’s te geven.

Telegram bots: hoe ze te vinden en te starten

Het eerste wat je moet doen om een Telegram bot te gebruiken, is hem vinden. Er zijn genoeg lijsten (of beter gezegd, winkels) van bots online, onderverdeeld per categorie en onderwerp, maar u kunt ook zoeken binnen de Telegram bot box. Onthoud alleen dat, als regel, elke Telegram bot een naam moet hebben die eindigt op ‘bot’. Voer gewoon deze drie letters in het zoekvak in en druk op enter om een eindeloze lijst bots te krijgen, en voeg dan de woorden die betrekking hebben op het onderwerp waarin u geïnteresseerd bent aan uw zoekopdracht toe. Om naar een specifieke bot te zoeken, moeten we daarentegen zijn exacte naam in het vakje invoeren, die altijd begint met “@”, altijd eindigt met “bot”, en geschreven moet worden zonder spaties in het midden en in kleine letters. Zodra we de Telegram bot hebben gevonden waarin we geïnteresseerd zijn, hoeven we er alleen maar op te klikken en dan “Start” te kiezen. Op dit punt verschijnt de bot ook in de lijst van onze chats.

Hoe geef je commando’s aan een Telegram bot

Als de bot eenmaal is opgestart, kunnen we er interactie mee hebben door commando’s te gebruiken. Elk commando moet altijd beginnen met “/”, anders wordt het niet geïnterpreteerd en verwerkt door de bot. Om de lijst van commando’s van de bot waarmee we communiceren te kennen, moeten we het commando “/help” uitvoeren. De lijst van beschikbare commando’s kan ook worden bekeken door te klikken/tikken op het “/” pictogram, waaruit we ook een commando kunnen kiezen en verzenden. Elke ontwikkelaar integreert verschillende commando’s in hun bots om aan verschillende gebruikersbehoeften te voldoen. Daarom is het nuttig ze allemaal uit te proberen om te begrijpen of, hoe en hoeveel die bot nuttig voor ons kan zijn. Tenslotte, om te stoppen met het ontvangen van informatie van de bot, typ gewoon het commando “/stop”.